Skoke s treningov želi prenesti še na tekmo

Smučarski skoki 21. Dec 202214:19 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Čez točno dva meseca (21. februarja) se bo z otvoritveno slovesnostjo začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Na njem bo kot branilka naslova nastopila skakalka Ema Klinec, a 24-letnico pred tem čakajo še druge tekmovalne obveznosti.

Aktualno svetovno prvakinjo s srednje naprave v Oberstdorfu še pred koncem leta čaka nastop na silvestrski turneji, že danes pa bo na Bloudkovi velikanki v Planici skušala združiti naslova državne prvakinje – konec septembra je bila najboljša na poletnem tekmovanju v Kranju, danes od 17.30 dalje pa bo pod Poncami (tako kot ostale tekmovalke in tekmovalci) lovila še zimsko krono.

Nadgraditi prikazano na Norveškem

Na petih tekmah svetovnega pokala v tej sezoni po vrsti zasedla 8., 11., 21., 5. in 12. mesto, kar jo s 133 točkami v skupnem seštevku trenutno uvršča na deveto mesto. Pred njo sta tudi dve reprezentančni kolegici: Nika Križnar na petem in Urša Bogataj na sedmem mestu.

“Forma je podobna, kot je bila pred zadnjimi tekmami. Mislim, da mi še na nobeni tekmi ni uspelo pokazati tistega, kar kažem na treningih. Še največji približek temu je bila tekma v Lillehammerju, sploh prvi skok je bil res dober, tudi drugi. Na tem je treba graditi naprej,” po uvodu v sezono pravi Ema Klinec.

Foto: Aleš Fevžer

Po zelo zgodnjem uvodu v sezono v začetku novembra so imela dekleta od tekem v Wisli do tistih v Lillehammerju skoraj mesec dni premora. Nato so takoj naslednji vikend sledile tekme v Titisee Neustadtu, od katerega pa bodo do začetka silvestrske turneje minilo skoraj trije tedni. Od novega leta pa vse do prvenstva v Planici (22. februar – 5. marec) ne bo več prostega konca tedna.

“Meni je fino, če imamo tekme. Na treningih sem že našla dobro formo, a tekme so tiste, ki štejejo in za katere treniramo celo leto. Želim si tekem,” pravi naša sogovornica.

Ljubno s specifičnim zaletiščem, a super vzdušjem

Čeprav je naslov v Oberstdorfu osvojila na srednji napravi, prav tako tudi edino posamično zmago v svetovnem pokalu do zdaj (novembra lani v Nižnem Tagilu), pa ima rada tudi večje naprave. Vseeno jo v prihodnjih dneh na silvestrski turneji čakata dve manjši – v Beljaku in na Ljubnem.

“Ne zdi se mi, da bi bile pri meni velike razlike med srednjimi ali velikimi skakalnicami. Če dobro skačem, sem bila na obeh že na vrhu. Pri tem nimam težav, niti nimam slabih izkušenj. Skakalnici v Beljaku in na Ljubnem sta nam zelo poznani, ne bo nič nepoznanega. Med njima je podobno samo to, da je začetek naleta strm. Na Ljubnem je miza zelo kratka, v Beljaku pa zelo dolga, zato moraš biti potrpežljiv. Na Ljubnem na tekmi vedno tvegam, ali zadanem odskok ali ne. Ni skakalnica, ki bi dopuščala kakšno taktiziranje,” o prihodnjih izzivih pravi tekmovalka iz Poljan nad Škofjo Loko.

Foto: Aleš Fevžer

Na zadnji dan lanskega leta je v prvi tekmi prve izvedbe silvestrske turneje na domačem prizorišču skočila na tretjo stopničko, kar je opisala kot enega vrhuncev minule sezone. Zakaj? “Po navadi je vzdušje, ki me ponese. To so občutki, ki se jih ne da opisat, zgodijo se sami od sebe. Pod pritiskom običajno delujem bolje, je pa fino, če ga je ravno dovolj.”

Nazivi v ekipi povedo vse o ciljih

Čeprav slovenske skakalke v letošnji sezoni še niso pokazale vsega, kar znajo, Klinčeva v to v nadaljevanju sezone ne dvomi: “O ciljih naše ekipe ni treba govoriti. Že samo, da si v tej ekipi, se cilja na stopničke in zmage. Treba je biti realen, presoditi kje si, in iz tekme v tekmo gledati, kam si sposoben in česa si želiš. Konkurenca je močna, a v naši najboljši izvedbi smo še vedno lahko ekipa, kot je bila lani.”

Kot bi morda kdo mislil, je razlog za to slabši material, ki ga slovenska konkurenca uporablja v primerjavi s konkurenco. A 24-letna Gorenjka v to ne verjame. “Takšne podrobne analize se dela po sezoni. A mislim, da nam samo še ni ’zalaufalo’ na tekmah.”

Spored silvestrske turneje

27. december: kvalifikacije v Beljaku
28. december: prva tekma v Beljaku
29. december: kvalifikacije in druga tekma v Beljaku
30. december: kvalifikacije na Ljubnem
31. december: prva tekma na Ljubnem
1. januar: kvalifikacije in druga tekma na Ljubnem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!