Slovenija do prve kolajne na domačem svetovnem prvenstvu

Smučarski skoki 26. Feb 202315:30 > 19:19
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

Slovenija ima prvo medaljo na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v domači Planici. Četverica Nika Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek je na mešani ekipni tekmi na srednji napravi zasedla 3. mesto in tako posegla po bronu. Naslova se veseli Nemčija, medtem ko je drugo stopničko odra za zmagovalce zasedla Norveška. Slovenija je bila sicer pred zadnjima dvema skokoma celo v igri za zlato medaljo.

Slovenski smučarski skakalci in skakalke so na tekmi mešanih ekip poskrbeli za prvo kolajno na domačem šampionatu in skupno šestnajsto za Slovenijo na svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah. V maratonski preizkušnji v zelo zahtevnih razmerah je bila četverica Nika Križnar, Timi Zajc, Ema Klinec in Anže Lanišek dolgo celo v boju za zlato odličje, a se je morala na koncu zadovoljiti z bronom.

Zmaga je ob znova precej skromnnem obisku tekme odšla Nemcem (1017,2 točki), ki so suvereno, za 12,7 točke, ugnali Norvežane, še dodatnih 4,1 točke več pa je znašala njihova prednost pred Slovenijo.

Slovenija je osvojila sploh prvo medaljo na mešanih ekipnih tekmah na SP. Na prejšnjih petih je namreč vselej ostala brez odličja. Skupaj pa je to 11. kolajna v skakalnem delu SP v nordijskem smučanju, od tega četrta zlata.

Pred tem so svetovni prvaki postali Franci Petek (Val di Fiemme 1991), Rok Benkovič (Oberstdorf 2005) in Ema Klinec (Oberstdorf 2021).

Križnar že z uvodnim skokom napovedala kandidaturo za kolajno

Kandidaturo za prvo kolajno Slovenije na prvenstvu v Planici je sicer že z uvodnim skok na tekmi vložila Nika Križnar in z daljavo 101 meter sijajno odprla napad na najvišja mesta. V uvodni seriji je svojo nalogo z odliko opravili tudi moški del ekipe, saj je Timi Zajc pristal pri 98 metrih, še dva metra daljši pa je bil Anže Lanišek. Nastop se je ponesrečil le Emi Klinec (88 m), a so Slovenci ne glede na to ohranili priključek z vrhom. Drugouvrščena Nemčija je bila boljša za vsega desetinko točke, vodilna Norveška pa za 4,5 točke.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

Ponesrečen skok Klinec Slovenijo oddaljil od zlata

Ker je bil zaostank četrtouvrščene Avstrije že previsok, je bilo že pred finalom jasno, da se bodo za zlato udarile vodilne tri reprezentance.  Križnar je z novim doskokom pri 101 metru še enkrat več navdušila in močno preskočila Nemko Selino Freitag ter Norvežanko Anno Stroem. Slovenijo je nato s še dvema metroma daljšo daljavo na vrhu utrdil Zajc. Domača zasedba je imela tedaj pred Norvežani že 10,6 točke prednosti, ki pa se je stopila po vnovično povprečnem skoku Klinec (91 m).

Slovenija je zopet zdrsnila na tretje mesto, višje pa je ni uspel dvigniti niti Lanišek. Šestindvajsetletnik je podobno kot že v prvi seriji sobotne tekme zaradi slabega vetra dolgo čakal na nastop, a z 98 metrov dolgim skokom zadržal tretje mesto in Sloveniji zagotovil bronasto medaljo.

“Počutim se odlično. Uspela sta mi dva skoka prek 100 metrov. Žal sem pri drugem slabo doskočila. Vseeno sem zelo zadovoljna z nastopom naše ekipe,” je dejala Nika Križnar.

Nemška prevlada v Planici

Na prvenstvu še naprej navdušujejo nemški skakalci in skakalke. Prvo ime šampionata je zagotovo Katharina Althaus, ki se je po posamični in ekipni tekmi deklet v dolini pod Poncami razveselila že tretjega zlata. Do drugega odličja sta po sobotnem drugem in tretjem mestu prišla tudi Karl Geiger in Andreas Weilinnger, z dvema zlatima koljnama pa se lahko pohvali Seline Freitag.

Skakalci in skakalke se bodo naslednji teden prestavili na veliko skakalnico, kjer bodo še preostale tri končne odločitve, moška in ženska posamična tekma ter moška ekipna.

Izidi mešane ekipne tekme:

Komentari

Vaš komentar