Nad Petrom Prevcem še ni obupal

Peter Slatnar
Foto: Profimedia

V svetovnem pokalu v smučarskih skokih skoraj ni tekmovalca, ki ne bi skakal z vsaj enim kosom opreme Petra Slatnarja. Podjetnika in inovatorja iz Cerkelj smo v Planici pocukali za rokav po petkovem treningu deklet in z njim spregovorili o najbolj aktualnih tematikah v svetu skakalnega športa.

Ko je Elan leta 2016 nepričakovano ukinil program skakalnih smuči, je proizvodnjo od podjetja iz Begunj prevzel prav Peter Slatnar. Sedem let pozneje so njegove smuči med tekmovalci med najbolj zaželenimi, meje v priljubljenem zimskem športu pa stalno premika tudi na področju vezi, čevljev in zagozd.

“Lahko rečem, da smo se povzpeli tako visoko, da ne opazujemo več, kaj počno drugi, ampak narekujemo trend razvoja smuči,” se pohvali vselej zgovorni podjetnik in inovator, ki ima v času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici še več dela kot običajno.

Gospod Slatnar, kako doživljate Planico?

Za mano je že kar nekaj planiških dogodkov, a ta je zame nekaj posebnega, nekaj novega. Res je, da so za nami šele prvi dnevi prvenstva, a do konca prihodnjega tedna, ko bodo prišli tudi obiskovalci, se bo pokazalo, kako uspešno bo. Bil sem že na številnih svetovnih prvenstvih, a verjamem, da se splača priti pogledat in doživet tudi našega.

Kako bi primerjali prvenstvo v Planici s preteklimi?

Nazadnje sem bil na prvenstvu v Seefeldu leta 2019, a je Planica organizacijsko precej na višji ravni. Je bolj prijazna do tekmovalcev. Za vse je poskrbljeno, od logistike do nastanitev, prostovoljci pomagajo na vsakem koraku. A Planica je od nekdaj nekaj več, nenazadnje je tudi vreme drugačno. Ko je v Kranjski Gori dež, tu sije sonce.

Poleg tega vam končno ni treba potovati daleč.

Že res, a ko si v tujini, si nastanjen v hotelu, sedaj pa sem večinoma doma in se dnevno vozim v Planico, saj fantje in dekleta želijo popravke na smučeh in vezeh. Dela je sedaj še več kot običajno, saj so pripotovali tudi tekmovalci iz eksotičnih držav, ki običajno v svetovnem pokalu ne nastopajo. Ker imamo svojo delavnico blizu, izkoristijo priložnost, da jim priskrbimo opremo.

Potem veliko časa za uživanje nimate.

Si vzamem čas. Ravno sem si ogledal trening skakalk, pozneje si bom še skakalce. A nato se bom že moral vrniti domov, pripraviti opremo za fante in se jutri vrnil. Smo navajeni takšnega ritma, zato nam je kar prijetno in nas tudi kilometri ne motijo.

Peter Slatnar
Foto: Profimedia

Kakšne zahteve imajo smučarski skakalci in skakalke?

Letos bo minilo sedmo leto, odkar smo začeli izdelovati skakalne smuči. Tekmovalci in konkurenca nas zdaj jemljejo resno in o nas ne razmišljajo več kot o muhi enodnevnici. Lahko rečem, da smo se povzpeli tako visoko, da ne opazujemo več, kaj počno drugi, ampak narekujemo trend razvoja smuči. Tekmeci vse bolj strižejo z ušesi in nas po nekaterih kriterijih poskušajo tudi že posnemati.

Lani so vaše smuči v svetovnem pokalu dvigale veliko prahu. Je letos manj burno?

Stvari so se umirile, a tudi mi smo se odločili, da stopimo korak nazaj. Ko si razvojno naravnan in če želiš preizkušati stvari, moraš iti v ekstreme, kar smo mi tudi storili. Zdaj smo z Mednarodno smučarsko zvezo dosegli dogovor, da nam dovoli minimalno konico na smučeh. Kar se tiče same varnosti in funkcije v zraku, se je izkazalo, da so smuči še boljše kot s tradicionalno konico.

Mar ni oblika konic na vaših smučeh dobila zeleno luč že pred leti? Zakaj je postala moteča ravno lani?

Nekdo se izmisli, da to ni varno. Ko je na novoletni turneji prišlo do nesrečnega padca Ceneta Prevca, so nekateri izkoristili priložnost za zaščito lastne nepripravljenosti in krivdo prevalili na našo opremo.

S Cenetom Prevcem že nekaj časa testirata karbonski čevelj. Kdaj bo nared?

Levi čevelj je sestavljen, desnega še moramo. Zdaj je bila lepa priložnost za testiranje, saj so skakalnice pripravljene tako v Planici kot Kranju, a verjetno bova počakala na plastiko, saj z glavo skozi zid ne bomo šli. Zdaj smo naredili že toliko verzij tega čevlja in tako dolgo ga že testiramo, da sem spet prišel do faze, ko ne vem, ali naj ga vržem v smetnjak, ali pa do konca izdelam. A zelo verjetno ga bomo izdelali do konca, saj je bilo vanj vloženega preveč truda. Gre za dober čevelj, zato je škoda, da bi ga opustili.

Peter Prevc
Foto: Profimedia

Kaj napovedujete slovenskim športnikom na prvenstvu v Planici?

Medaljo, kaj pa drugega. Že pred časom sem napovedal, da jo bo osvojil Peter Prevc, a ga na prvi tekmi žal ne bo. Upam, da se uvrsti na tekmo na veliki skakalnici, saj dviguje raven svojih skokov in tudi v četrtek je skakal zelo dobro. A dogovor v reprezentanci je bil, da imajo trije prednost, preostali pa se pomerijo med seboj. Že za prvo tekmo pričakujem, da se bosta za zlato ’stepla’ Anže Lanišek in Timi Zajc, a bomo videli, kaj bodo pripravile ostale reprezentance.

Mislite, da imajo tekmeci še kakšnega asa v rokavu?

Imajo. Pri dekletih smo videli, da je zmagala Nemka (Katharina Althaus, op. p.), ki ni veljala za super favoritinjo. Zelo verjetno bo tako tudi pri fantih. A tudi naši se ne bodo dali.

Komentari

Vaš komentar