Pred Bergislom kar trije orli skočili med deseterico

Smučarski skoki 3. Jan 202314:37 0 komentarjev
REUTERS/LISI NIESNER
REUTERS/LISI NIESNER

Smučarski skakalci so v boju za zlatega orla že prispeli v Innsbruck, kjer so bile na sporedu kvalifikacije pred jutrišnjo tretjo tekmo novoletne turneje. Na kultnem Bergislu se bo jutri merilo vseh šest Slovencev, ki so se borili v kvalifikacijah.

Anže Lanišek je v skupnem seštevku silvestrske oziroma novoletne turneje trenutno na četrtem mestu.

Pred njim sta Poljaka Piotr Żyła in Dawid Kubacki ter vodilni Halvor Egner Granerud, ki ima pred slovenskim asom 51.4 točke prednosti.

Med deseterico v seštevku turneje štirih skakalnic je od Slovencev tudi Lovro Kos, ki je na devetem mestu. Glede na trenutno formo so lahko ljubitelji smučarskih skokov v Sloveniji upravičeno vseh šest orlov pričakovali na jutrišnji tekmi in želja se jim je uresničila.

Tri zmage za Slovence

Na napravi Bergisl so se v preteklosti zmage veselili trije Slovenci. Leta 1987 Primož Ulaga še pod jugoslovansko zastavo, kasneje pa še dva Petra. Žonta leta 2004 in Prevc leta 2016.

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Prvi se je proti dnu skakalnice od Slovencev danes pognal Domen Prevc. S 115 metri se je prebil med udeležence sredine tekme, a bo spet le izzivalec. Hitro za njim je Žiga Jelar z vzgonskim vetrom doskočil pri 118.5, kar je pomenilo, da bo imela Slovenija na tretji tekmi turneje najverjetneje tudi tokrat vseh šest tekmovalcev.

Kakšna rezerva za jutri

Peter Prevc je je z lepo dolžino (121) kot 41. tekmovalec kvalifikacij prevzel vodstvo ter potrdil, da ima na Bergisl lepe spomine. Lovro Kos je z enako daljavo kot starejši Prevc gladko zagotovil jutrišnji nastop, a zaradi boljših pogojev za Petrom zaostal dobre tri točke.

Timi Zajc si je takoj za njim privoščil povprečen skok 115.5 metra, se prebil na tekmo, kjer je ravno nekje na prelomu med izzivalci in favoriti. Največje presenečenje kvalifikacij je slab skok Karla Geigerja, petega v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki se ni uspel uvrstiti na jutrišnjo tekmo.

Glavni slovenski adut, Anže Lanišek je poletel proti 121 metrom in ob slabših pogojih zasedel tretji rezultat kvalifikacij. Starejši Prevc je zasedel osmo, Kos pa deveto mesto. Kvalifikacije je z daljavo dneva (128 metrov) dobil Poljak Dawid Kubacki.

Potrebno je pustiti kakšno rezervo še za jutri, drugače pa mi uspevajo kar dobri skoki. Imam za narediti majhne popravke. Rad bi še naprej skakal tako sproščeno, le tako se da,” je po skoku dejal Lanišek.

Pari sredine tekme na Bergislu:

Stephen Leyhe (NEM) – Domen Prevc (SLO)
Timi Zajc (SLO) – Ryoyu Kobayashi (JPN)
Žiga Jelar (SLO) – Clemens Leitner (AVT)
Lovro Kos (SLO) – Junshiro Kobayashi (JPN)
Peter Prevc (SLO) – Muhammed Ali Bedir (TUR)
Anže Lanišek (SLO) – Erik Belshaw (ZDA)

Trener reprezentance Robert Hrgota je pred tekmo dobro razpoložen: “Anže kaže izjemno konstantne skoke, to je bil naš najboljši kvalifikacijski dan na turneji. Veseli me, da se je Peter vrnil, pozabil na Garmisch. Lovro in Timi na treningih kažeta še boljše skoke. Imamo štiri skakalce na visoki ravni. Miren dan za nas in dobra priprava za jutri.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!