Ob selitvi na Tirolsko Lanišek lovi Zylo in P. Prevca

Smučarski skoki 3. Jan 20237:53 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Skakalna karavana se je preselila v Avstrijo, kjer bo po štirih zaporednih dneh skakanja znan razplet 71. izvedbe prestižne novoletne turneje. V Innsbruck z veliko prednostjo prihaja zmagovalec prvih dveh postojank Norvežan Halvor Egner Granerud, v zelo resnem boju za stopničke pa je tudi Slovenec Anže Lanišek. Kvalifikacije na Bergislu bodo na sporedu danes ob 13.30.

Po tekmah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu v lovu na zlatega orla daleč najbolje kaže Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu. Ta je namreč na obeh preizkušnjah v Nemčiji zanesljivo zmagal in je že na pol poti ne le do prestižnega slavja na novoletni turneji, temveč celo do pokra zmag ob prelomu leta, kar je predtem uspelo le Swenu Hannawaldu (2001/02), Kamilu Stochu (2017/18) in Rjoju Kobajašiju (2018/19).

Norvežan ima po štirih od skupno osmih skokov (če ne bo nagajalo vreme) velikih 26,8 točke prednosti pred najboljšim skakalcem te zime in nosilcem rumene majice Dawidom Kubackim. Ta z dvema tretjima mestoma na uvodu turneje zagotovo ni upravičil svojih velikih pričakovanj, govorijo pa v njegovo prid izkušnje. 32-letnik v svojih vitrinah namreč že ima zlatega orla iz sezone 2019/20. Ob prihodu na Tirolsko, kjer lani zaradi premočnega vetra tekme ni bilo (dve je gostil Bischofshofen), tako morda ni pod takšnim pritiskom kot vodilni na turneji.

V seštevku je na tretjem mestu še en Poljak – Piotr Zyla za Granerudom zaostaja 40,1 točke. To se praktično zdi že nenadkriljiv zaostanek, a če vemo, da skakalnica Bergisel, na kateri so se leta 2019 tekmovalci merili tudi v okviru svetovnega prvenstva, velikokrat povsem na glavo obrne rezultate, tudi zanj še ni nič izgubljenega.

Najprej lov na prvega Poljaka, nato naprej

Enako pa velja tudi za najboljšega Slovenca trenutno, Anžeta Laniška. Ta je v Oberstdorfu tudi po lastnih besedah razočaral, ko je na uvodu zasedel le 10. mesto. Veliko bolje mu je šlo na novega leta dan v Garmish-Partenkirchnu, kjer je z dvema izvrstnima skokoma zaostal le za Granerudom, v skupnem seštevku pa se je prebil na četrto mesto. Za vodilnim zaostaja 51,4 točke, veliko manjši pa je deficit do tretjega Zyle (11,3). Če bo odskakal tako, kot Lanišek zna in je v tej sezoni že večkrat dokazal, se lahko obetamo tudi prvih slovenskih skupnih stopničk na turneji štirih skakalnic. Te so orli nazadnje osvojili v sezoni 2015/16, ko je s tremi zmagami in tretjim mestom na najvišjo zanesljivo skočil Peter Prevc. 

V prvi deseterici ima slovenska reprezentanca še enega predstavnika, na skupno devetem mestu je trenutno Lovro Kos.

Kvalifikacije v olimpijskem Innsbrucku se bodo danes začele ob 13.30, jutri bo ob istem terminu še tretja tekma. Sledi selitev v Bischofshofen, kjer bodo v četrtek ob 16.30 najprej kvalifikacije, dan pozneje pa ob istem času še tekma.

Na današnjih kvalifikacijah bo slovenske barve zastopala enaka šesterica kot na prvih dveh tekmah: poleg Laniška in Kosa še brata Peter in Domen Prevc ter Žiga Jelar in Timi Zajc.

Vrstni red 71. novoletne turneje (2/4):

1. Halvor Egner Granerud (Nor) 616,1

2. Dawid Kubacki (Pol) 589,3

3. Piotr Žyla (Pol) 576

4. Anže Lanišek (Slo) 564,7

9. Lovro Kos (Slo) 541,7

17. Timi Zajc (Slo) 503,7

26. Peter Prevc (Slo) 346,6

29. Žiga Jelar (Slo) 335,1

30. Domen Prevc (Slo) 331,3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!