Smučarske skakalce bo v Planici pričakala velika novost

Smučarski skoki 14. Mar 202413:31 1 komentar
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliverimage

Letošnji praznik smučarskih poletov v Planici kljub sončnemu vremenu in spomladanskim temperaturam, ki so v teh dneh zajele Slovenijo, v nobenem primeru ni ogrožen, so na novinarski konferenci teden dni pred pričetkom tekmovanja zatrdili organizatorji.

Če je slabo vreme letos odneslo pokal Vitranc, enaka usoda zagotovo ne bo doletela finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, je bilo eno glavnih sporočil organizatorjev na današnji novinarski konferenci. “Situacija je zaenkrat popolnoma pod nadzorom. Dela potekajo po načrtih. V letošnji zimi smo izkoristili teh nekaj tednov hladnega vremena, tako da je snega dovolj,” je teden dni pred pričetkom največjega športnega dogoda pri nas zatrdil vodja moškega dela tekmovanja v dolini pod Poncami Aljoša Dolhar.

“Tudi doskočišče letalnice je že v zaključni fazi. Do petka ga bomo obdelovali s teptalnim strojem, za vikend pa načrtujemo tradicionalno veliko akcijo naših planiških sodelavcev, ko bomo ročno uredili podrobnosti,” je razkril Dolhar.

Novost, ki so jo zelo veseli

Letošnji praznik smučarskih poletov v Planici bo sicer nekoliko drugačen, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih. Za to so poskrbele predvsem smučarske skakalke, ki bodo prvič v zgodovinisezono zaključile v dolini svetovnih prvenstev, ko se bodo v četrtek zvečer pomerila na 90-metrski napravi.

“Zaradi tega je vse skupaj nekoliko bolj zapleteno, saj na to tekmovanje nismo računali. V tem trenutku nordijski center Planica s pomočjo teptalnega stroja dovaža sneg na skakalnico in ga razporeja po doskočišču. Tudi tu računamo, da bodo prostovoljci za vikend priskočili na pomoč in bomo imeli do torka tako letalnico kot skakalnico pripravljeno,” je obljubil vodja tekmovanja.

Žiga Jelar
Foto: Aleš Fevžer

Preizkus letalnice je sicer načrtovan za sredo ob 10. uri, skakalno karavano pa bo ob prihodu nanjo pričakala tudi velika novost. “Morda je letošnja največja novost oziroma neznanka nova ledena smučina, ki smo jo zelo veseli. Bo pa zanimivo videti, kako bo delovala, saj je še nismo imeli možnost preizkusiti. To bo letošnja posebnost, za katero upam, da bo zmanjšala tveganje, da bi prihajalo do težav,” je pripomnil Dolhar.

Planica bo letos obeležila poseben jubilej

“Kljub že res spomladanskim vremenskim razmeram Planica letos zanesljivo bo. Snega je na obeh napravah dovolj,” pa je besedam Dolharja pritrdil tudi generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič in napovedal, da bodo letos v dolini svetovnih prvenstev obeležili tudi kar nekaj posebnih trenutkov.

Foto: Denis Sadiković

“Med drugim bo letos častitljiv 90-letni jubilej od prvih tekmovanj v Planici. 4. februarja 1934 je bilo tam organizirano prvo tekmovanje v smučarskih skokih. Pomembno dejstvo je tudi ženska tekma, ki smo si jo želeli, čeprav letos žal še ne na letalnici. Smo pa že za naslednjo sezono vložili prijavo, da bi tudi smučarske skakalke finale doživele na letalnici. Tako tudi ženske vedno bolj postajajo del Planice,” je dejal Šušteršič in izpostavil, da se bo še posebej čustven trenutek zgodil v nedeljo s tekmovalnim slovesom Petra Prevca.

Vstopnic je še dovolj

Tudi po zaslugi slovenskega skakalnega šampiona so lahko prireditelji zelo zadovoljni tudi s prodajo vstopnic. Čeprav številk ne razkrivajo, pa zagotavljajo, da bo nakup določene kvote vstopnic možen tudi ob vstopu na samo prizorišče.

“Tudi zato, da vstop v Planico omogočimo tujcem, ki v Slovenijo morda pridejo brez vstopnice. Teh je še dovolj, saj Planica vsak dan lahko sprejme med 30.000 in 35.000 obiskovalcev dnevno, a zanesljivo bosta najbolj obremenjena sobota in nedelja,” je pojasnil Šušteršič, za konec pa ovrgel tudi morebitne bojazni, da bi obiskovalci zaradi prevelike gneče obtičali v prometnih zamaških.”»Planica ne bo logistični zalogaj, vse bo odvijalo tekoče,” je še pristavil Šušteršič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje