Poslovil se je legendarni Matti Nykänen

Getty Images

Mednarodna smučarska zveza je sporočila, da je v 56. letu starosti umrl eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov Matti Nykänen. Vzrok smrti še ni znan.

Izjemni Finec je v svoji uspehov polni karieri nanizal 46 zmag na tekmah za svetovni pokal, kar ga na večni lestvici uvršča na drugo mesto za Avstrijca Gregorja Schlirenzauerja. Finec je bil štirikrat najboljši tudi v skupnem seštevku, s čimer je ob Poljaku Adamu Malyszu najuspešnejši v zgodovini smučarskih skokov.

Matti Nykänen je bil zelo uspešen tudi na olimpijsiih igrah, kjer je zbral šest medalj, od tega kar pet zlatih. Dvakrat je bil najboljši v Sarajevu leta 1984, štiri leta kasneje v Caglaryju pa je bil najboljši tako na srednji kot veliki napravi ter tudi na ekipini tekmi. Veliko uspeha je imel tudi na svetovnih prvenstvih (devet medalj, pet zlatih), pet medalj pa je osvojil tudi na svetovnih prvenstvih v poletih, med drugim je leta 1995 v Planici postal svetovni prvak.

Nykänen je imel po koncu kariere nemalo težav z alkoholom in tudi zasebnim življenjem, nemalokrat je imel težave z zakonom, vseeno pa bo v zgodovini športa ostal zapisan kot eden največjih finskih športnikov vseh časov.