Prevc se vrača: V Sapporu do prve zmage v sezoni!

Getty Images

Peter Prevc je na prvi tekmi v Sapporu potrdil, da se vrača v šampionsko formo tik pred začetkom svetovnega prvenstva. Aktualni zmagovalec svetovnega pokala si je za 22. zmago med svetovno elito z Maciejem Kotom razdelil prvo mesto. Na stopničkah še Stefan Kraft.

Prva tekma svetovnega pokala v Aziji v sezoni 2016/17 je že s poizkusno serijo dala vedeti, da bo marsikaj odvisnega od sreče z vetrovnimi pogoji. Po hrbtišču skakalnice je sicer konstantno pihal vzgonski veter, a še je od skakalca do skakalca razlikoval v svoji moči. Od slovenske sedmerice je kot prvi na skakalnici Okurayama nastopil neuradni rekorder Anže Lanišek, ki je v dokaj slabih pogojih skočil zelo dobro, 121.5 metrov in s 102,0 točkama prevzel vodstvo ter na koncu prve serije zasedal 19. mesto. S 30. mestom se je v finale prebil tudi naslednji naš, Anže Semenič, ki je pristal pri 118 metrih in zbral 89,9 točk.

Nato so se začeli slabši nastopi naših. Ob svojem prvem nastopu na Japonskem se Cene Prevc nikakor ni ujel s skakalnico v Sapporu. S 110.5 metri in 76,1 točkami je prvo tekmo v Aziji končal na 44. mestu. Še slabše je nastopil Jernej Damjan, ki je v dobrih pogojih ponovil daljavo Ceneta, s 74,5 točkami pa je končal na 47. mestu. 117.5 metrov in 89,7 točk je bilo žal za 2 desetinki točke premalo za finale Jurija Tepeša, ki je končal na 31. mestu. Po nekaj čakanja je odlično poletel zmagovalec kvalifikacij, Peter Prevc. Z enim največjih odbitkov za vzgonski veter je poletel do kar 143 metrov (pol metra manj od uradnega rekorda skakalnice), s 129,5 točkami pa je zanesljivo prevzel vodstvo. Do konca sta ga prehitela le še Andreas Wellinger s 139 metri ter 130,2 točkami in Poljak Maciej Kot z enako daljavo, a manjšim odbitkom, zbral je 133,3 točk. Žal tudi v petem skoku na Okurayami pravih občutkov ni našel Domen Prevc, ki je s 97 metri zasedel zadnje, 50. mesto.

Semenič pridobil, Lanišek izgubil
Finalno serijo je s 116.5 metri odprl Semenič, ki je po še krajših skokih tekmecev pridobil nekaj mest in je nove točke svetovnega pokala vpisal s 26. mestom. Žal se po lestvici ni uspelo povzpeti Lanišku, ki v finalu ni skočil v slogu zadnjih nastopov in je s 113 metri ter 188,3 točkami zasedel 24. mesto. Na vrhu pa izjemen boj za zmago. S četrtega mesta je s 139 metri kot prvi napadel Stefan Kraft, ki je z 257,5 točkami s kar 29,9 točkami prednosti prevzel vodstvo pred takrat vodilnim Romanom Koudelko s Češke. Peter je tudi na finalni skok moral malce počakati, ko pa je dobil zeleno luč, je znova vse opravil odlično. Pristal je pri 134 metrih, s tokrat zelo majhnim odbitkom točk pa je zbral 260,2 točk in jasno je bilo, da bo lani najboljši skakalec v tej sezoni še drugič stopil na oder za zmagovalce.

Na vrh prvič po Planici 2016
Ko je Wellinger pristal pri 130 metrih, je že bilo jasno, da bo Peter najmanj tik pod vrhom, saj je Nemec zaostal tudi za Kraftom. Kot je prvo zmago napadel odločno, pristal pri 138 metrih, z velikim vetrovnim odbitkom pa je na koncu zbral točno 260,2 točk in to je razveselilo tako Poljsko kot Slovenijo. Peter je po Planici zmagal 22. v karieri, Kot pa sploh prvič, bila pa je to sedma dvojna zmaga na tekmah svetovnega pokala v vsej zgodovini. Peter Prevc je v Sapporu tako zmagal še četrto leto zapored, poleg tega ima tu še eno drugo in eno tretje mesto. (vir: sloski.si)