Na Ljubnem pet Slovenk do točk, dve v Top 10

Facebook

Ljubno ob Savinji je gostilo nov praznik ženskih smučarskih skokov. Na prvi tekmi se je zmage veselila Norvežanka Maren Lundby, Slovenke so na domačem prizorišču navijače nagradile z odličnim ekipnim uspehom, ki sta ga z uvrstitvijo v prvo deseterico začinili Ema Klinec in Maja Vtič.

Šestič so se najboljše smučarke skakalke zbrale na tekmah svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji oz. petič, če smo natančnejši, saj sta bili leta 2014 tekmi zaradi pomankanja snega izpeljani v Planici. Letos je domače barve na Ljubnem zastopalo pet Slovenk, prva pa je pred bučno množico pod skakalnico nastopila izkušena Eva Logar. Logarjeva je z 81 metri in 100,7 točkami zanesljivo skočila v finale, kjer je napadala z 21. mesta. Malce slabše je za njo nastopila Urša Bogataj, ki je pristala pri enaki daljavi, a je imela nekoliko več vetrovnega odbitka in 97,2 točk jo je popeljalo na 27. mesto po prvi seriji.

V izjemno izenačeni seriji je obolela Špela Rogelj s 84.5 metri in 109,0 točkami skočila na 12. mesto, med najboljšo deseterico pa sta končali naši najboljši. Maja Vtič je s 87 metri dobro pozabila na poizkusni skok, ki je bil dolg 79 metrov, s 116,2 točkami pa je bila deseta. Najboljša je bila povratnica na tekme svetovnega pokala, Ema Klinec, ki je z 89.5 metri in 117,9 točkami zasedla peto mesto, potem ko so jo do konca serije prehitele vse tekmovalke, ki so za njo še čakale na vrhu skakalnice. Za vodilno Maren Lundby iz Norveške je Klinčeva zaostajala 6,3 točke, za tretjima Nemkama Carino Voigt in Katharino Althaus pa le 1,7 točk.

V finalni seriji je Bogatajeva napadla s 86.5 metri, 205,3 točk pa jo je dvignilo do 22. mesta. Odlično pa je v finalu dodala Logarjeva, ki jo je odneslo do 88.5 metrov, z 213,3 točkami je nekaj časa vodila, na koncu pa je s 17. mestom postavila drugi najboljši rezultat sezone. Mesto je v finalni seriji izgubila Rogljeva, ki je z 88.5 metri in 223,1 točkami le za tri desetinke zaostala za dvanajstim mestom.

Finale finala kot ga v tej sezoni še ni bilo
Lanskoletna sobotna junakinja Vtičeva je v finalu prav tako malce dodala, z 89 metri in 230,4 točkami pa je letos zaokrožila najboljšo deseterico, kjer je bila tudi na zadnji tekmi v Hinzenbachu. Dekleta so nato skakale vse dlje preko 90 metrov, žirija je zato tudi znižala naletno mesto, a spektakla s tem ni odvzela. Klinčeva je z 91 metri in lepim telemarkom poskrbela za norijo pod Rajhovko, 241,1 točk pa je bilo na koncu dovolj za peto mesto in odličen sploh prvi nastop na tekmah svetovnega pokala na Ljubnem. Štiri skakalke so bile danes enostavno boljše od Klinčeve. S 95 metri v finalu se je zmage, četrte letos, razveselila Lundbyjeva, druga je bila lanska nedeljska zmagovalka Daniela Iraschko-Stolz, tretja pa Althausova.

V nedeljo bo na Ljubnem na sporedu še ena tekma ob 13:00, pred tem bodo skakalke opravile še s kvalifikacijsko serijo. (vir: sloski.si)

Hinzenbachu.