Zadnji dve sezoni je bil pritisk stalno prisoten

Smučarski skoki 28. Jun 20237:00 0 komentarjev
ema klinec
Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se slovenska reprezentanca v smučarskih skokih mudi na Poljskem, kjer tekmuje na evropskih igrah, se je Ema Klinec odločila, da ostane doma in se v času priprav na novo sezono posveča študiju in boljši telesni pripravljenosti.

“Ne gre le za študijske obveznosti, gre tudi za telesno pripravljenost. Ugotovili smo, da je to lahko ključno, da bom potem pozimi še boljša,” je razloge za izpustitev evropskih iger navedla Ema Klinec.

Najboljša slovenska skakalka minule zime je imela v zadnjem obdobju na voljo le malo prostega časa, saj se je poleg treningom intenzivno posvečala tudi študiju psihologije. Pogoje za vpis v zadnji letnik je že izpolnila, zato vse bolj v ospredje znova prihajajo smučarski skoki.

Po lanski zimi, v kateri je blestela predvsem v zaključku sezone, ko je na letalnici v Vikersundu postavila tudi nov svetovni rekord, si želi v prihajajoči sezoni narediti še korak naprej. A kot priznava, bo ob vseh spremembah, ki jih je sprejela Mednarodna smučarska zveza, to vse prej kot lahek zalogaj.

Foto: Aleš Fevžer

Ema, skakalci zdajšnje obdobje priprav označujejo za najbolj duhomornega. Kako je pri vas?

Res je, nekaj več je znoja zaradi treningov v telovadnicah in na stadionih, a če daš v tem obdobju vse od sebe, greš lahko v novo sezono s precej mirnejšo glavo.

Kako ob povečanih fizičnih naporih še najdete energijo za učenje?

Morda je pri meni ravno obratno. Telo utrudim na treningu, nato pa je na vrsti, da utrudim še glavo, da lahko nato mirneje zaspim. Glede tega nimam težav, ta ritem mi kar ustreza in se dobro počutim.

Koliko vam še manjka do zaključka študija?

Zdaj sem uspešno izpolnila pogoje za vstop v zadnji letnik. Zdi se mi, da mi bo kar steklo, čeprav se mi nikamor ne mudi. Načrt je, da študij dokončam. Verjamem, da bom nato razmišljala tudi o tem, kako naprej in kam me lahko ta pot popelje.

Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

Ste imeli ob študiju in hitremu pričetku priprav čas, da ste si odpočili po naporni sezoni?

Nekaj ga je bilo. Počitek je tudi del našega programa, ki je ključen za napredek. Zavedam se pomembnosti počitka. Če ga ne bi bilo, bi sama sebi škodovala. Regeneracija je ravno toliko pomembna kot sam trening, le pravo mero je treba najti. Tudi to je svoje vrste umetnost.

Čeprav zdaj ni bilo veliko časa za obstranske dejavnosti, sem kakšen konec tedna izkoristila za obisk kakšnega jezera. En dan v tednu si vzamem, da sem povsem prosta, zaradi česar je ta dan še toliko lepši.

Zdaj ste zakorakali že globoko v priprave na novo sezono. Kako ste zadovoljni?

Doslej smo skakali v Žireh, na Ljubnem, Beljaku in Kranju. Za sabo imam že 75 skokov. Zaenkrat mi gre presenetljivo dobro, čeprav so treningi zelo naporni in na skakalnico pridem z utrujenimi nogami. Kljub vsemu mi uspevajo dobri treningi, kar je zelo pozitivno.

V novi sezoni se obetajo številne novosti. Vaše mnenje?

Žal mi je le, da novosti niso sprejemali postopoma, saj se na koncu sezone niti ne bo vedelo, katere spremembe so imele največji vpliv. Zaradi tega bodo verjetno odgovorni še bolj zmedeni kot mi skakalci, ki že zdaj težko ocenimo, v katero smer bodo zaradi sprememb šli skoki. S tem se ukvarjamo vsak dan. Tudi fantje so do sprememb razumljivo kritični, a tako je. Morali se bomo znajti po naših najboljših močeh.

ema klinec
Foto: Aleš Fevžer

Ste novo opremo že preizkusili?

Zaenkrat se osredotočamo predvsem na fizično pripravo, čeprav so dresi že na pol spremenjeni. Sama sem presedlala tudi že na manjše zagozde. Zadala sem si, da spremembe sprejemam postopoma.

Kaj od novih pravil vam zaenkrat povzroča največ težav? So to prav zagozde, morda spremenjena debelina pet na čevlju?

Zagozde niti ne, saj sem imela že prej majhne, tudi debelina pete ne. Če jo zmanjšaš na čevlju, jo tako ali tako nato povečaš na smučki. Ni mi povsem jasno, zakaj so v eni sezoni sprejeli kar tri ukrepe za razkorak. Morda so pravila sprejemali ljudje, ki se na to ne spoznajo najbolje, ali pa so bila morda sprejetanamenoma. Ne vem, na to nimam vpliva.

Ema Klinec
Ema Klinec. Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

Boste morda primorani spreminjti tudi tehniko skakanja?

Že po koncu sezone sem si zadala, da moram biti boljše fizično pripravljena, kar bi lahko vplivalo na to, da bom z novo opremo lažje skakala. Je pa to stvar, na kateri se dela dolgoročno. Zdaj je primeren trenutek za to in tudi eden od razlogov, da izpuščam evropske igre na Poljskem.

Bo prihodnjo zimo kaj lažje, ker ne bo na sporedu večjih tekmovanj?

Zadnji dve sezoni sta bili kar divji, pritisk je bil stalno prisoten. A moji cilji so vezani na končno razvrstitev v svetovnem pokalu, kar je najvišji možni cilj.