Niki Križnar se zdijo nekatere spremembe povsem odveč

Smučarski skoki 25. Jun 202316:09 0 komentarjev
Nika Križnar
Foto: Egon Parteli

Pri slovenski smučarski skakalki Niki Križnar je v teh dneh vse podrejeno nastopu na evropskih igrah na Poljskem, od koder se želi vrniti z novim odličjem okoli vratu.

Ena naših najuspešnejših smučarskih skakalk Nika Križnar z minulo sezono ni bila pretirano zadovoljna. V svetovnem pokalu je osvojila 741 točk in končala na devetem mestu oziroma sedem mest nižje kot zimo poprej, ko je bila od nje boljša le Avstrijka Marita Kramer. K temu so bržkone pripomogle tudi poškodbe kot tudi bolezen, ki jo je tekmovalka staknila ravno v času domačega nordijskega svetovnega prvenstva v Planici.

A težave so zdaj že pozabljene in Križnar je že povsem osredotočena na prihajajočo sezono, na katero se je začela z reprezentančnimi kolegicami pripravljati že v začetku maja. “Še vedno je nekaj nihanj, saj so priprave šele na začetku. Ni bilo veliko časa za skakanje na skakalnicah. Tudi Planica je še zaprta, zato na 120-metrski napravi še nisem skakala,” pove 23-letnica, ki časa za lovljenje vrhunske forme letos ne bo imela na pretek, saj jo že v torek čaka prva tekma na poletnih evropskih igrah na Poljskem.

“Ta tekma je nepričakovano hitro na sporedu, a vse reprezentance so imele za pripravo enako časa. Zanimivo bo videti, katera se je uspela najhitreje in najbolje pripraviti,” priznava Nika Križnar, ki si sicer ne upa napovedati, kako dobro se bo odrezala. Nenazadnje tudi zato, ker je doslej na skakalnici v Zakopanah skakala le enkrat.

Nika Križnar
Nika Križnar (Foto: Aleš Fevže)

“Kakšna bo moja pripravljenost, bomo videli šele, ko bom skočila. Za sabo imam dva zelo konstantna treninga, na katerih sem skakala morda še nad pričakovanjih. Na teh treningih je treba graditi tudi v nadaljevanju. Upam, da mi bodo dobri nastopi uspeli tudi na tekmi,” ostaja optimistična smučarska skakalka, ki si nastop na igrah šteje v veliko čast.

Smučarski skoki se bodo na evropskih poletnih igrah namreč predstavili sploh prvič, za kar gredo zasluga predvsem gostiteljem, ki so kot organizatorji imeli pravico izbire dodatnega športa na tekmovanju. Glede na izjemno priljubljenost smučarskih skokov tam, ne preseneča, da so se odločili ravno za omenjeni zimski šport.

“Smo edini med zimskimi športniki, ki lahko sodelujemo na poletnih evropskih igrah. Mislim, da bo to za vse lepo presenečenje. Je pa kar pričakovano, da so Poljaki izbrali ta šport, saj so veliki ljubitelji smučarskih skokov. Gre za eno pomembnejših tekem v sezoni, saj letos na sporedu ne bo velikih tekmovanj. Upam, da mi bo uspelo obogatiti svojo zbirko medalj,” pravi Križnar.

Nika Križnar. Foto: Aleš Fevžer

Skakalci in skakalke bodo sicer na Poljskem še zadnjič nastopali po starih pravilih, medtem ko bodo nova v veljavo stopila že na poletni veliki nagradi. Podobno kot v moškem taboru pa tudi Nika Križnar nad številnimi novostmi ni najbolj navdušena.

“Nekatere spremembe se mi zdijo povsem odveč. Veliko jih je, zato se bo težko privaditi nanje. Mislim, da je ena od nepotrebnih skrajšanje razkoraka za tri centimetre. Težko bo narediti takšen dres. Verjetno se bo že na prvi tekmi velike nagrade to pokazalo kot neustrezna rešitev in bodo v nadaljevanju sprejeli srednjo pot, ki bo pravična za vse. Je pa res, da sama na to nimam vpliva, tu imajo glavno besedo ljudje, ki so višje od mene. Prepustila se bom toku in kar bo, bo,” ocenjuje sogovornica, ki še dodaja, da bo morala zaradi tega morda spremeniti tudi tehniko svojega skoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!