Globoko zakoreninjene težave Petru Prevcu kratijo spanec

Smučarski skoki 21. Dec 202115:43 6 komentarjev
Peter Prevc
Peter Prevc. Foto: Uroš Skaza

Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih se je pred zaključkom koledarskega leta danes zbrala v Kranju in razkrila cilje pred pričetkom že 70. novoletne turneje. Slovenski tekmovalci so pred prvim vrhuncem sezone samozavestni, a se zavedajo, da bo konkurenca v boju za zlatega orla brutalna.

Pred smučarskimi skakalci bo prihodnji teden prvi vrhunec sezone. Težko pričakovana in letos jubilejna 70. novoletna turneja bo tokrat še posebej zanimiva, saj je konkurenca izjemno izenačena. Glede na to, da je po devetih posamičnih tekmah na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopilo kar šest tekmovalcev, je vrh pretendentov za zlatega orla širok kot že dolgo ne.

“Kot sem omenil že na začetku sezone, je konkurenca brutalna. Ne pomnim, da bi bili letos na zmagovalnem odru trije isti skakalci. A to mi je všeč, saj se vidi, da je vrh zelo širok in so konstantne predstave zato še toliko pomembnejše,“ se izziva veseli glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Na turneji štirih skakalnic se nadeja, da se bodo v boj za najvišja mesta vmešali tudi njegovi tekmovalci, saj so se z izjemo ponesrečenega Klingenthala skoraj vsak konec tedna vrnili domov z uvrstitvijo na zmagovalni oder.

Robert Hrgota
Foto: Uroš Skaza

“To je že nek dosežek, bo pa treba delati na tem, da se nam takšni spodrsljaji, kot je bil Klingenthal, ne dogajajo. Vemo, da si tega na novoletni turneji ne moremo privoščiti, če želimo ciljati na visoka mesta oziroma zmagovalni oder. Začetek je bil uspešen, si pa želim, da bi bilo nadaljevanje še bolj konstantno,“ pravi 33-letnik, ki se ob vprašanjih o ciljih na turneji ne suka kot mačka okoli vrele kaše, temveč jih brez zadržkov in samozavestno obelodani. Ti sicer ostajajo enaki kot pred začetkom sezone – eden tekmovalec med šest, dva med deset oziroma tri med petnajst.

“A glavni cilj je, da vsi naredijo osem uspešnih skokov. Niti enega slabega si ne smeš dovoliti. Če bo fantom to uspelo, lahko govorimo o rezultatih, kot so eden med šest, dva med deset in tako dalje.“

V iskanju šestega potnika

Slovenski orli bodo proti Oberstdorfu sicer krenili prihodnji ponedeljek, pred tem pa jih jutri čaka še državno prvenstvo v Planici. Hrgota je že določil, da bodo v Nemčijo odpotovali Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc in Cene ter Peter Prevc, medtem ko se za šestega potnika še ni odločil. A kot je zatrdil, to zagotovo ne bo Domen Prevc.

“Za pet tekmovalcev sem se odločil, za šestega se še moram, a o tem ne bo odločalo državno prvenstvo,“ zagotavlja glavni trener, ki se vse bolj nagiba k temu, da priložnost ponudi osmoljencu letošnje zime Žigi Jelarju, ki ga je pred sezono močno zdelala okužba s koronavirusom. “Mislim, da bo Žiga, ki se vrača, na visoki ravni, a bo rabil še kakšno tekmo, da bo ujel tekmovalni ritem. Na treningih dobro funkcionira in obstaja možnost, da gre on na turnejo.“

Zajc se bo prepustil toku dogodkov

V boj za zlatega orla se z bržkone najširšim nasmeškom podaja Timi Zajc, ki je po četrtem mestu na uvodni preizkušnji v Nižnem Tagilu dobro formo kronal prav v Engelbergu. Potem ko je bil v soboto vodilni po prvi seriji, je v drugi s tretjim mestom prišel do svojih prvih posamičnih stopničk letos.

Timi Zajc
Foto: Uroš Skaza

“Sem vesel, da se mi je vse sestavilo in tudi miren, saj se zavedam, da sem lahko ob normalnih vremenskih pogojih zelo visoko. V Oberstdorf želim priti dobro pripravljen, nato pa se prepustiti toku dogodkov. Vemo, da si tekme na turneji sledijo ena za drugo in si na zadnji že precej utrujen. To je eden najtežjih vrhuncev sezone, zato moraš biti vrhunsko pripravljen. Ta teden se moram spočiti, odklopiti glavo in zadržati dobre občutke,” pravi 21-letni Zajc. Na vprašanje o tem, ali si želi osem dobrih skokov za skupno razvrstitev na turneji, pa odgovarja: “To ne sme biti cilj, to se mora zgoditi.”

Lanišek obrnil ploščo, Peter Prevc jo bo še moral

Po slabših predstavah v Wisli in Klingenthalu je v Švici precej lažje zadihal tudi prvi slovenski skakalec letošnje zime Anže Lanišek. S sedmim in osmim mestom je dobil prepotrebno potrditev, da je ohranil stik z najboljšimi.

“Na vsaki tekmi je želja, da zmagaš, a ne gre vedno tako. V prvi seriji ekipne tekme v Wisli sem vedel, da sem skočil solidno in bi me lahko odneslo precej dlje. A treba je iti tudi čez to. Ne glede na vse, sem še vedno osvajal točke in bil zraven, kar se je videlo tudi v Engelbergu, kjer sem obrnil ploščo in lažje zadihal,” je priznal četrtouvrščeni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala in dodal, da se v prazničnih dneh veseli predvsem počitka.

Anže Lanišek
Anže Lanišek. Foto: Jurij Kodrun/Getty Images

Razlogov za zadovoljstvo ne manjka niti Cenetu Prevcu, ki kaže najbolj konstantno formo v slovenski vrsti in najboljše skoke prihrani prav za tekme. Tekmovalec iz Dolenje vasi ima že pet uvrstitev med najboljšo deseterico in sedem med petnajsterico, česar se ne bi branil niti njegov starejši brat in nekdanji svetovni prvak Peter, ki še ni našel pravih občutkov.

“Nisem zadovoljen. Po Kusamu se ni odvilo v pravo smer. Sem sposoben več in tudi pričakujem več. A na tekmah se zgodi, da ne realiziram vsega tako, kot bi moral. Veliko razmišljam in želim vse nadzorovati. Tudi če tega ne želim, se telo ne prepusti skakalnici. Glede na to, da sem se v Engelbergu zbudil ob štirih zjutraj in o tem razmišljal, imam to kar globoko zakoreninjeno v podzavesti,“ potoži Peter Prevc, a se nadeja, da bo težave odpravil na treningih in si tako povrnil samozavest, da bo lahko znova skakal bolj sproščeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje