Hrgota: Planica kot lepa nagrada za uspešno sezono

Smučarski skoki 23. Mar 202215:15 > 16:47
Foto: SK

V Planici že nestrpno pričakujejo zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih. Po uspehih na letalnicah v Vikersundu in Oberstdorfu slovenski orli že komaj čakajo, da svoja krila razprejo tudi ta konec tedna na skakalnem prazniku pod Poncami.

S skokom Roka Tarmana, ki je pristal pri 215 metrih, se je začel zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Razmere za polete na današnjem preizkusu letalnice bi težko bile boljše, saj so kar trije skakalci preleteli mejo 230 metrov – najdlje Mark Hafnar, ki mu je uspela daljava 236 metrov.

Domen Prevc napovedal vzgornik

Ob številnih pohvalah, ki so jih planiški delavci dobili za izvrstno pripravo naprave, so skakalci nekaj skrbi izrazili le zaradi smučine, saj se je led na njej zaradi visokih temperatur začel že topiti. Kljub temu tako organizatorji kot slovenski skakalci v en glas poudarjajo, da je letalnica pod Poncami nared tudi za svetovni rekord, če bosta tega le dopuščala žirija in vreme.

“Sam zelo rad spremljam vremensko napoved. To počnem skoraj vsak dan, od Kredarice do Portoroža. Mislim, da bo v soboto dopoldne kar lep vzgornik in tudi severnega vetra ne bo, ki bi lahko mešal štrene. Vreme za dolge skoke bo zelo lepo,” napoveduje Domen Prevc.

Domen Prevc zelo rad spremlja vremensko napoved.

Najmlajši od bratov Prevc bo eden od trinajstih članov slovenske eskadrilije, ki bo jutri nastopila v kvalifikacijah in tudi med glavnimi kandidati za najvišja mesta na petkovi in nedeljski posamični preizkušnji.

“Letos Planico jemljem drugače. Videl sem, da tudi tam, kjer znam dobro skakati, me lahko udari po glavi. Hitro se mi skok podre in hitro lahko pride do napake. Tudi zato bom šel letos na letalnico bolj umirjeno in osredotočeno,” še dodaja Domen Prevc, ki je v Oberstdorfu navdušil z novim rekordom naprave, ko je poletel kar 242,5 metra daleč.

Hrgota ne bo menjal zmagovalnega konja

Čeprav Slovenci v boju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala tokrat ne bodo v ospredju – dvoboj za veliki kristalni globus se bo odvijal med Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Karlom Geigerjem – pa povsem brez ciljev ne bodo. Glavni trener Robert Hrgota si želi napad na zmagovalni oder, polet tega se Timi Zajc in Žiga Jelar potegujeta za mali globus v poletih.

“Poudarek na malem globusu bo tako velik, kot smo ga dajali v Oberstdorfu. Seveda obstaja želja, ni pa to bistveni cilj. Osredotočeni bomo predvsem na posamične skoke. Tako je bilo tudi na olimpijskih igrah in pred tem. Nadaljevati želimo v istem ritmu. Zaenkrat je tak način uspešen, zato ne bomo menjali zmagovalnega konja,” trdi Hrgota in ob tem spomni, da povsem izgubljeno ni niti tretje mesto v pokalu narodov, kjer je Slovenija močno zmanjšala zaostanek za tretjeuvrščenimi Norvežani.

Robert Hrgota (na sredini) si želi v pokalu narodov premagati Norvežane.

“Pred Oberstdorlom je bil zaostanek le okoli 360 točk, sedaj ta znaša le še 65 točk. Želimo si, da nam uspe, da pridemo med tri in tako na lep način zaključimo sezono. Planica je lepa nagrada za fante ob zaključku sezone, zato upam, da jo bodo zagrabili z obema rokama in izkoristili,” pravi glavni trener slovenskih orlov ter se dotaknil tudi sobotne ekipne preizkušnje. Ob izvrstni formi številnih svojih varovancev bo imel pri izbiri četverice sladke skrbi, a kot poudarja, bodo prednost načeloma imeli  tisti, ki so nastopili na svetovnem prvenstvu v Vikersundu in v nedeljo v Oberstdorfu.

Za Zajca poleti kot droga

Svoje mesto v ekipi ima tako praktično že zagotovljeno Timi Zajc, ki je v nedeljo dosegel svojo drugo posamično zmago v karieri in bo največji adut za najvišja mesta tudi ta konec tedna. “Od Vikersunda dalje mi gre odlično. Super se mi je izšlo tudi v Oberstdorfu, tako da se mi lahko le smeji,” z nasmeškom na obrazu razlaga 21-letnik.

“Lepo je, ko dobiš potrditev, da še lahko zmagaš in da gredo stvari v pravo smer. Na začetku mi je bilo kar težko, saj sem bil dobro pripravljen in na treningih vrhunsko skakal, a tega nisem znal pokazati na tekmah. Najbolj pomembno je bilo, da sem zaupal Robiju (Hrgoti, op. p.) in tudi on meni. A bil sem dovolj potrpežljiv in naposled so se stvari sestavile,” pristavi član skakalnega kluba z Ljubnega, ki se prihajajočih tekem že močno veseli.

Timi Zajc. Foto: Guliverimage

“Lepo je, ko veš, da če boš naredil lep skok, boš letel daleč. To je občutek, ki te vleče naprej in ki ga želiš čim prej ponoviti. Za nas je to kot neke vrste droga. Na rezultat tokrat ne bom gledal, želim si le, da bom letel dlje kot sem do sedaj, po vsakem skoku dvignil roke in se veselil,” navdušeno razlaga Zajc.

Cene Prevc od najboljšega vikenda v življenju do najslabšega v sezoni

Močno navdahnjen pred zaključkom sezone je tudi Cene Prevc, ki že komaj čaka kvalifikacije. Še toliko bolj, ker želi popraviti vtis iz Oberstdorfa, ki ga je po 24. in 37. mestu označil za katastrofalnega. “Če bi lahko, bi že včeraj šel na naslednjo tekmo. Sam sebe hecam, da sem kot razvajen škrat. Če je nalet malo bolj strm in radius bolj oster, se že ne znam idealno pripeljat na naletno mizo. Posledično je pri odskoku prihajalo do ogromnih napak,” je samokritičen skakalec iz Dolenje vasi.

Cene Prevc, Foto: Denis Sadiković

Samozavest bo zato črpal iz predstav, ki jih je pokazal v Oslu, kjer je osvojil peto in šeto mesto. “Tam je bilo fenomenalno. To je bil najboljši vikend v mojem življenju, ki mu je nato sledil najslabši v tej sezoni,” še v šali pristavi Cene Prevc.

Naj dodamo, da bodo v Planici nastopili vsi najboljši Slovenci in tudi tisti, ki se že spogledujejo z A-reprezentanco. Poleg Timija Zajca ter Ceneta in Domna Prevca, še brat Peter, Lovro Kos, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič, Bor Pavlovčič, Jan Bombek, Žak Mogel in Patrik Vitez.

Tekmovalni spored v Planici:

Četrtek:
09.00 uradni trening
10.00 uradni trening
11.00 kvalifikacije

Petek:
12.30 poskusna serija
14.00 posamična tekma

Sobota:
09.00 poskusna serija
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
09.00 poskusna serija
10.00 posamična tekma

Komentari

Vaš komentar