Vse Slovenke na četrtkovo tekmo, najboljša obolela Križnar

Ema Klinec. Foto: Guliverimage

Po torkovem odprtju svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici je šlo v dolini pod Poncami v sredo že zares. V središču pozornosti so bili ženski skoki, vse Slovenke so se zanesljivo prebile skozi kvalifikacijsko sito. Najboljša med njimi je bila Nika Križnar, potem ko je bil njen nastop zaradi bolezni dolgo časa vprašljiv.

Slovenke so po zaslugi svetovne prvakinje iz Oberstdorfa 2021 Eme Klinec v kvalifikacijah nastopile s petimi predstavnicami. Vse so se zanesljivo uvrstile na tekmo, a nobena ni bila povsem pri vrhu.

Najboljša je bila povratnica na tekme najvišje ravni Križnar. Potem ko je zaradi bolezni izpustila sredin trening, je danes nastopila in zasedla osmo mesto. Tako kot na edinem sredinem treningu je skočila 95 m. Po prizorišču se je ves čas gibala z masko, tudi pred novinarji pa je bilo opazno, da ji je bolezen pobrala kar nekaj moči. “Glede na to, v kakšnem stanju sem bila še en dan nazaj, sem vesela, da sploh tekmujem in da sem zbrala dovolj moči. Imela sem kar nekaj težav z mišicami med boleznijo. Lahko sem ponosna nase, pravilno sem se odločila. Zdi se mi, da sem pokazala dva zelo lepa skoka. Sem zraven in grem lahko mirno jutri na tekmo.”

Klinec, aktualna prvakinja je skočila pol metra manj (94,5 m) in zasedla mesto tik za svojo reprezentančno kolegico. Današnji skok se ji je zdel boljši kot včerajšnji, a so ‘dodale’ tudi tekmice. “Sem zadovoljna, kar sem si zastavila, sem opravila. Enako velja za jutri, če bom dobro poskakala, bom zadovoljna ne glede na vse.”

Ema Klinec
Ema Klinec z majico svetovne prvakinje. Foto: Guliverimage

Prijetno je presenetila Maja Vtič (109,8), ki je po 92,5 m dolgem skoku prevzela vodstvo, na koncu pa zasedla 13. mesto. “Cilj je bil, da napredujem iz skoka v skok, kar je uspelo, tako da grem lahko mirno v jutrišnji dan. Želim si še stopnjevati in biti zbrana le nase. Če bom imela dober občutek čez prelet in naredila podobne skoke, bom še enkrat zadovoljna,” je dejala najizkušenejša v slovenski vrsti.

Mladinska svetovna podprvakinja Nika Prevc (101,2) je skočila 89 m in zasedla 25. mesto, na prvo skakalno preizkušnjo SP v Planici pa se podaja z mešanimi občutki: “Nisem nezadovoljna niti zadovoljna. Popravljala sem določene stvari, a so se pojavljale druge napake. Včeraj sem bila pri odrivu prezgodnja, danes pa prepozna.”

Uspešno se je med štirideseterico uvrstila tudi Katra Komar (97,7) je zasedla 28. mesto, potem ko je skočila 87 m. A je bila zadovoljna le z opravljenimi kvalifikacijami. “Noben skok danes ni bil takšen kot včeraj. Jutri bom zadovoljna z dvema dobrima skokoma, o rezultatih pa ne bi govorila,” je dejala.

“Z današnjimi nastopi sem srednje zadovoljen. Zelo z odločitvijo, da je Nika prišla in ‘zborbala’ kvalifikacije. Ni stoodstotna, kar se vidi, to sem začutil tudi pri imitaciji skoka, ko sem jo lovil. Manjka ji moči, a je vseeno pokazala dva solidna skoka, čeprav malenkost zamujena. Posebej bi pohvalil Majo Vtič, drugače pa imajo še vse tekmovalke še veliko rezerv, ki jih bo jutri treba pokazati,” pa je četrtkov dan ocenil trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič.

Kvalifikacije je sicer dobila Norvežanka Anna Odine Ström, ki na srednji skakalnici zaenkrat deluje najbolj prepričljivo, pred Nemko Katharino Althaus, ki je zaostala le 0,2 točke. Tretja je bila Japonka Juki Ito (0,9 točke zaostanka), med najboljšo peterico pa sta bili še mladinska svetovna prvakinja Kanadčanka Alexandra Louititt in vodilna v svetovnem pokalu Avstrijka Eva Pinkelnig.

Ženske se bodo za prvi komplet skakalnih kolajn pomerile v četrtek ob 17. uri.

Rezultati sredinih kvalifikacij na srednji napravi:

Komentari

Vaš komentar