Izvrstni izidi so ji naložili breme, toda …

Smučarski skoki 20. Feb 202310:00 0 komentarjev
Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Čeprav je na stopničke v članski konkurenci prvič stopila šele pred dobrim tednom dni v Hinzenbachu, pa Nika Prevc ne skriva, da si tudi na svetovnem prvenstvu v Planici potiho želi kolajne. V tej sezoni jih je šest že osvojila med vrstnicami in vrstniki, zdaj bi rada vsaj eno še na največjem odru.

Nika Prevc, najmlajša članica najbolj skakalne družine v Sloveniji, ima v domači vitrini za lovorike zasedenega že veliko prostora. Že v lanski sezoni se je z mladinskega svetovnega prvenstva vrnila s tremi kolajnami (dve zlati in srebrna), letos pa je izkupiček še izboljšala. V Whistlerju je na MSP dobila še tri snežinke (tokrat ena zlata in dve srebrni), blestela pa je tudi na olimpijskem festivalu evropske mladine, kjer je postala trikratna prvakinja (posamično in ekipno).

Cilji (še) niso preseženi

Ta je potekal v Furlaniji Julijski Krajini, skakalce pa je gostila srednja skakalnica v Planici. Ta ji očitno več kot ustreza. “Obe mi. Tudi večja. Praktično celo leto tam treniramo, kar je super,” pravi 17-letnica.

Zares se ji je torej z odličnimi skoki odprlo po novem letu: “Ne bi rekla, da sem že presegla cilje. Po dobrih poletnih treningih sem razmišljala o teh rezultatih, morda sem pričakovala, da jih bom dosegala že v začetku sezone. Vesela pa sem, da so tik pred prvenstvom.” K temu je pripomogla tudi sproščenost v glavi: “Lažje vem, o čem naj razmišljam, da se lahko pripravim na tekmo.”

Ena izmed najbolj obetavnih slovenskih skakalk priznava, da jo je vrnitev v tekmovanja z vrstnicami poživilo, saj drugače tekmuje v svetovnem pokalu. A vseeno dodaja, da ji stopničke v članski konkurenci pomenijo več kot kolajne na mladinskih tekmah. “Tekme so težje.”

Nika Prevc
Foto: Sloski/Gepa

Ključen bo pravi pristop

Toda Prevc je zablestela tudi že med članicami. 10. februarja letos je bila tretja na tekmi v Hinzenbachu, ko sta jo premagali samo Avstrijka Eva Pinkelnig in rojakinja Ema Klinec. “To mi je bilo zelo všeč. Si še bolj navdušen, saj si najprej vesel zase, nato pa še za svojo sotekmovalko,” pravi tiha in skromna skakalka iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Zdaj se kot ena izmed petih slovenskih izbrank podaja v Planico na domače svetovno prvenstvo. Bodo odlični rezultati najmlajši v izbrani vrsti v breme? “Vsekakor. Ampak ga bom skušala s pravim pristopom na tekmo dobro prenašati. Možna je tudi medalja, seveda si jo po tihem želim. A predvsem si želim, da ko se bom po prvenstvu ozrla nazaj, da bom pomislila, če sem dala vse od sebe in če sem zadovoljna s svojo predstavo.”

Spored ženskih tekem na SP v Planici:

četrtek, 23. februar, 17.00: posamična, srednja skakalnica (HS102)

sobota, 25. februar, 12.15: ekipna, srednja skakalnica (HS102)

nedelja, 26. februar, 17.00: mešana ekipna, srednja skakalnica (HS102)

sreda, 1. marec, 17.30: posamična, velika skakalnica (HS138)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!