Anže Lanišek zaostal zgolj za izjemnim Poljakom

Smučarski skoki 11. Dec 202217:30 > 17:33 1 komentar
Foto: Profimedia

Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki (309,7 točke), ki je dobil že kvalifikacije, je slavil zmago na svetovnem pokalu v nemškem Titisee-Neustadtu in v skupni razvrstitvi še povečal prednost. Najboljši Slovenec Anže Lanišek (284), tretji po prvi seriji, je potrdil odlično formo in petkovi zmagi na istem prizorišču danes dodal še drugo mesto.

Kubacki je bil danes korak pred konkurenco. Dobil je že kvalifikacije, z veliko prednostjo vodil tudi po prvi seriji, v finalu pa je nato 32-letnik vso konkurenco ugnal kar za 25,7 točke (za več kot 14 metrov) in slavil svojo tretjo zmago v sezoni na skupno šestih tekmah ter osmo v karieri.

S tem bo Poljak brez dvoma tudi prvi favorit prvega vrhunca sezone, novoletne turneje.

Na tretje mesto se je v finalu s četrtega prebil Avstrijec Stefan Kraft (283,1 točke), ki je za Laniškom na koncu zaostal za manj kot točko.

Šestindvajsetletni slovenski as Lanišek pa se je po petkovi zmagi danes z drugim mestom razveselil svojih 17. posamičnih stopničk svetovnega pokala; od tega ima ob treh zmagah zdaj še deset drugih ter štiri tretja mesta.

“Za menoj je super vikend! Današnjo tekmo bi ocenil s solidno osmico. Vse še ni bilo tako, kot bi si sam želel, a stopničkam ne bomo gledali v zobe. Moramo biti zadovoljni,” je po tekmi povedal junak slovenskega tabora, ki se iz Titiseeja tako vrača z zmago in drugim mestom.

V finalu so nastopili štirje Slovenci. Peter Prevc (256,9), 11. po prvi seriji, je tekmo končal na 14. mestu. Po tekmi je bil zadovoljen z nastopom.

“Današnji dan je bil spet v redu. Normalen sicer, brez presežkov. Skoki so bili solidni, tako kot rezultat. Manjka mi samo še malo, da naredim preboj, da dobim kakšen meter več, da me ima zrak malo rajši,” je razmišljal kapetan reprezentance.

Lovro Kos (254,8) je bil danes 16., Žiga Jelar (248,7) pa je napredoval na 20. mesto. Brez točk sta danes v slovenski vrsti ostala Timi Zajc na 32. in sicer rekorder te skakalnice Domen Prevc na 34. mestu.

Rezultati:

Trojica, ki je danes končala na zmagovalnem odru, je tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na prvih treh mestih. Kubacki ima v rumeni majici 470 točk, Lanišek na drugem mestu 416, Kraft na tretjem pa 377. Lanišek je edini Slovenec med prvo petnajsterico, drugi najboljši v domači vrsti je Peter Prevc (83) na 19. mestu, Zajc (77) je 21.

Skakalce naslednji konec tedna v Švici čaka še tradicionalno zadnja postaja pred novoletno turnejo. V Engelbergu bosta na sporedu dve posamični tekmi, ki bosta obenem generalka za prvi vrhunec sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje