Urša Bogataj Slovenkam priskakala prve stopničke sezone

Smučarski skoki 11. Dec 202213:42 > 13:49 0 komentarjev
Foto: Profimedia

V Titisee-Neustadtu je Urša Bogataj znova ujela pravo formo. Na posamični tekmi je zasedla tretje mesto in se kot prva od Slovenk v letošnji sezoni povzpela na stopničke.

Urša Bogataj je osvojila tretje mesto. Zaostala je le za Nemko Katharino Althaus in Norvežanko Silje Opseth.  Nemka je v finalu skočila zares izjemno. Pristala je pri 137 metrih in zanesljivo osvojila zmago. Za 8,4 točke je premagala Norvežanko, slovenko šampionko pa za 11,2 točke.

Za 27-letnico so to že 14. stopničke v njeni karieri. Lep ekipni uspeh je dopolnila Nika Križnar, ki je bila po prvi seriji na devetem mestu, v drugi pa se je prebila vse na šesto. Ema Klinec je končala kot 12., do točk je prišla tudi 28. Nika Prevc. Maja Vtič se s skokom, dolgim 99 metrov, ni uspela prebiti v finale.

Šestindvajsetletna Althaus je bila danes razred zase. Dobila je že dopoldanske kvalifikacije, vodila po prvi seriji in v finalu zdržala pritisk, da je razveselila domače navijače z drugo zmago v svetovnem pokalu to zimo, skupno pa je dosegla deseto zmago na tekmovanjih najvišje ravni.

“Res sem vesela,” je dejala Althaus takoj po nastopu za televizijo ZDF: “Drugi skok je bil res odličen. Res mi je dobro uspela tekma.” Nemka je sedaj tudi vodilna v skupnem seštevku, pred Avstrijko Evo Pinkelnig ima 4 točke prednosti. Med najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala so zdaj tri Slovenke. Nika Križnar je peta, Urša Bogataj sedma, Ema Klinec pa deveta.

Tudi 27-letna Bogataj je že v prvi seriji na skakalnici Hochfirst pokazala dober nastop, saj je za vodilno nemško tekmico Althaus na drugem mestu zaostajala le za 1,4 točke. V finalu ji je uspel še en dober skok, ki je prve stopničke v sezoni prinesel ne le njej, temveč na veliko olajšanje tudi celotni slovenski ženski vrsti.

“Vesela sem, da sem danes na tekmi naredila dva kar v redu skoka. Morda je katera druga naredila kakšno napako in vesela sem, da sem lahko zraven najboljših,” je dejala današnja junakinja slovenskega tabora.

“Končno! Vztrajali smo. Res nismo brez težav, a tudi če nismo povsem popolni, smo dokazali, da se lahko borimo za stopničke, ki smo si jih letos tako dolgo želeli,” je bil po tekmi prve uvrstitve na zmagovalni oder vesel selektor Zoran Zupančič.

“Tudi preostala dekleta so danes pokazala nekaj več, a to niso še ‘naši’ pravi skoki. Res pa je, da so današnje stopničke obliž na rano. Upam, da bomo zdaj lahko trenirali bolj v miru in se dobro pripravili na silvestrsko turnejo,” si želi Zupančič.

Skakalke zdaj čakata dva tedna in pol tekmovalnega premora, nato pa bo z lepo popotnico prvih stopničk to zimo že na vrsti prvi vrhunec sezone, silvestrska turneja.

Ta se bo letos s prvo tekmo začela 28. decembra v Beljaku, 29. v sosednji Avstriji sledi še ena tekma, končala pa v Ljubnem ob Savinji, kjer bosta v tradicionalno najboljši postojanki ženske sezone svetovnega pokala še dve tekmi (31. december in 1. januar).

Slovenke v Titisee-Neustadtu:

Kvalifikacije Prva serija Druga serija
6. Maja Vtič 101,5 m 99 m (32.) /
19. Nika Prevc 103,5 m 109,5 m (26.) 111,5 m (28.)
32. Urša Bogataj 126,5 m 129 m (2.) 132 m (3.)
33. Ema Klinec 122,5 m 121 m (17.) 125,5 m (12.)
35. Nika Križnar 129,5 m 128 m (9.) 132 m (6.)

Rezultati:

Skupni vrstni red:

1. Katharina Althaus (Nem) 340 točk
2. Eva Pinkelnig (Avt) 336
3. Silje Opseth (Nor) 327

5. Nika Križnar (Slo) 198
7. Urša Bogataj (Slo) 169
9. Ema Klinec (Slo) 133
22. Nika Prevc (Slo) 48

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!