Dvojna državna krona za Tadeja Pogačarja

Kolesarstvo 25. Jun 202314:20 > 16:06 1 komentar

Tadej Pogačar je po naslovu državnega prvaka v vožnji na čas zmagal tudi na današnji cestni preizkušnji. Kolesar UAE Emirates je suvereno ugnal danes drugouvrščenega Luko Mezgeca (Jayco-AlUla). V ženski konkurenci je Urša Pintar ugnala Urško Žigart in Špelo Kern ter se veseli naslova državne prvakinje.

Pogačar in Mezgec sta pravzaprav napadla že v prvi polovici prvega od skupno osmih krogov v dolžini 19,5 km. S tem sta izzvala agresivno dirkanje tudi v ozadju, hitro pa so se po trasi razkropile številne manjše skupine kolesarjev.

Dvojec je imel tako že po uvodnih krogih veliko prednost, po tretjem pa je ta pred dvojcem Matevž Govekar/Matej Mohorič narasla že na dobre tri minute. Tudi za njima so v dvojicah ali trojicah kolesarji kapljali skozi središče Radovljice, številni pa so zaradi zaostankov ostali brez uvrstitve.

Oba najboljša sta vztrajala v ospredju z ogromno prednostjo, Pogačar pa je nato v zaključnem delu zadnjega kroga dober kilometer pred ciljem le napadel in se Mezgeca otresel. Zadnjih nekaj sto metrov je posledično odpeljal sam in potrdil dobro pripravljenost pred dirko po Franciji. Ta se bo začela v soboto v španskem Bilbau.

Ciljno črto je 24-letnik s Klanca pri Komendi prečkal 38 sekund pred Mezgecem ter pred Mohoričem, ki je zaostal več kot štiri minute.

Za Pogačarja je bil to prvi naslov na cestnih preizkušnjah, tri ima v vožnji na čas (2019, 2020). Z naslovom v kronometru v četrtek s Pokljuke je najboljši z lestvice Mednarodne kolesarske zveze ponovil dosežek iz leta 1997, ko je Sašo Sviben prav tako osvojil oba naslova.

Med mlajšimi člani je slavil Teo Pečnik (KK Kranj), žensko preizkušnjo pa je zgodaj popoldne dobila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott) pred Urško Žigart (Jayco-AlUla) in Špelo Kern (Cofidis).

Državno prvenstvo v kolesarstvu, cestna dirka

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje