Končno vrnitev navijačev in Slovenec v boju za orla

Foto: Guliverimage

Z današnjimi kvalifikacijami za jutrišnjo tekmo v Oberstdorfu se tudi uradno začenja 71. izvedba novoletne smučarsko-skakalne turneje. Nanjo z visokimi cilji potuje tudi slovenska reprezentanca, ki ima z Anžetom Laniškom kandidata za najvišja mesta.

Z današnjimi kvalifikacijami za jutrišnjo tekmo v Oberstdorfu se tudi uradno začenja 71. izvedba novoletne smučarsko-skakalne turneje. Nanjo z visokimi cilji potuje tudi slovenska reprezentanca, ki ima z Anžetom Laniškom kandidata za najvišja mesta.

Tradicionalno prvi vrhunec sezone v smučarskih skokih predstavlja turneja štirih skakalnic, ki se je je v Sloveniji oprijelo ime novoletna turneja. Ta s po dvema tekmama v Nemčiji in Avstriji okrona kralja na prelomu leta, ki za nagrado prejme zlatega orla.

1. Kdaj in kje?

Kot veleva tradicija že od leta 1953 dalje, se smučarski skakalci okoli novega leta merijo na štirih skakalnicah v Nemčiji in Avstriji. Vloga uvodnega gostitelja pripada skakalnici pod Senčno goro v Oberstdorfu, najbolj prestižno tekmo od vseh štirih na novega leta dan gosti olimpijska naprava v Garmisch Partenkirchnu. Sledi selitev in običajno dan premora, preden se vse skupaj nadaljuje na na Bergislu v Innsbrucku. Zaključek na napravi Paul Ausserleitnerja v Bischofshofnu na praznik svetih treh kraljev (6. januar) pa dokončno okrona novega zmagovalca novoletne turneje.

Veseli predvsem dejstvo, da se po dveh koronskih letih, ko so izteki skakalnic na vseh štirih prizoriščih zaradi pandemije samevali, na turnejo vračajo navijači. 25 tisoč vstopnic za prvo tekmo v Oberstdorfu so bile tako razprodane že več kot mesec dni pred tekmo.

Skakalnica pod Senčno goro, Oberstdorf. Foto: Guliverimage
Olimpijska skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Guliverimage
Skakalnica Bergisel, Innsbruck. Foto: Guliverimage
Skakalnica Paula Ausserleitnerja, Bischofshofen. Foto: Guliverimage

2. Spored

Tokratna izvedba bo že 71. po vrsti. Vse skupaj se začenja z današnjimi kvalifikacijami, ki sicer po tradiciji potekajo dan pred tekmo (če to vremenske razmere dopuščajo). Tokratna turneja bo imela dva prosta dneva – 30. december in 2. januar.

sreda, 28. december: kvalifikacije/Oberstdorf – 16.30

četrtek, 29. december: prva tekma/Oberstdorf – 17.30

sobota, 31. december: kvalifikacije/Garmisch Partenkirchen – 14.00

nedelja, 1. januar: druga tekma/Garmisch Partenkirchen – 14.00

torek, 3. januar: kvalifikacije/Innsbruck – 14.00

sreda, 4. januar: tretja tekma/Innsbruck – 14.00

četrtek, 5. januar: kvalifikacije/Bischofshofen – 16.30

petek, 6. januar: četrta tekma/Bischofshofen – 16.30

3. Nagrade

Najbolj čislana nagrada, ki jo prejme skupni zmagovalec štirih tekem oziroma osmih serij, je zlati orel. Ob tem seveda ne gre pozabiti na denarno nagrado, ki po lanskem zvišanju znaša sto tisoč frankov (oziroma 96.000 evrov), kar je petkrat več kot v letih prej. Je pa to še vedno daleč od ponujene rekordne nagrade v sezoni. Leta 2011/12 so organizatorji za zmago na vseh štirih tekmah ponudili kar milijon švicarskih frankov, Gregor Schlierenzauer pa je bil po nemškem delu na odlični poti, da mu uspe. A v domačem Innsbrucku mu je načrte prekrižal rojak Andreas Kofler.

4. Zgodovina

Kar ni uspelo legendarnemu Schlieriju, še vedno rekorderju po številu zmag v svetovnem pokalu, je do zdaj le trem skakalcem v zgodovini. Leta 2001/02 je kot prvi s pokrom v elitni klub vstopil Nemec Sven Hannawald, na svojega naslednika pa čakal kar 16 let. Nato je v dveh letih to uspelo kar dvema skakalcema, leta 2018 Poljaku Kamilu Stochu, leto pozneje pa še aktualnemu zmagovalcu, Japoncu Rjojuju Kobajašiju.

Na listi zmagovalcev, kjer s 16 zmagami prednjačijo Nemčija, Finska in Avstrija, najdemo tudi dva Slovenca. Kot prvi se je v zgodovino vpisal Primož Peterka, od njegovega slavja zdaj mineva že 26 let (1996/97). Precej bolj sveža pa je zmaga Petra Prevca (2015/16), ki mu je le veter na prvi tekmi v Oberstdorfu pokvaril ’poker’, na naslednjih treh prizoriščih je namreč zmagal in v skupnem seštevku prepričljivo slavil pred Nemcem Severinom Freundom.

Od slavja Petra Prevca bo v prihodnjih dneh minilo že sedem let. Foto: Guliverimage

Najuspešnejši tekmovalci novoletne turneje

5 zmag – Janne Ahonen (Fin)

4 zmage – Jens Weissflog (NDR/Nem)

3 zmage – Helmut Recknagel (NDR), Björn Wirkula (Nor), Kamil Stoch (Pol)

2 zmagi – Veikko Kankkonen (Fin), Jochen Danneberg (NDR/Nem), Hubert Neuper (Avt), Matti Nykänen (Fin), Ernst Vettori (Avt), Andreas Goldberger (Avt), Gregor Schlierenzauer (Avt), Rjoju Kobajaši (Jap)

5. Favoriti

30-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini bo eden od šestih Slovencev, ki jih čaka ’deloven’ vstop v novo leto. V Nemčijo z največjimi cilji potuje Anže Lanišek, ki je na dozdajšnjih osmih tekmah nove sezone svetovnega pokala zbral tri zmage. Domžalčan, ki sicer stanuje na Mlaki pri Kranju, se tako na turnejo podaja kot eden največjih favoritov za skupno zmago in zlatega orla. Njegova zmaga se kar nekoliko presenetljivo zdi bolj realna kot osvojitev zlate sove katere od slovenskih skakalk na silvestrski turneji.

Kot največji favorit pa štiri tekme, ki v prvi seriji tradicionalno potekajo v parih, pričakuje Poljak Dawid Kubacki. Nosilec rumene majice je še dominantnejši od Laniška, saj je štirikrat zmagal, pred Slovencem pa ima v skupnem seštevku 74 točk prednosti.

Foto: Guliverimage

Kubacki je na novoletni turneji že zmagal, leta 2019/20 je nekoliko presenetljivo pokoril konkurenco. Izkušnje torej 32-letnik ima, a tokrat se bo kot vodilni v seštevku znašel pod novim pritiskom in neugodno tradicijo. V zadnjih desetih letih so namreč le trije skakalci, ki so v Oberstdorf prišli v rumenem, na koncu iz Bischofshofna tudi odnesli zlatega orla.

Poleg Laniška in Prevca je trener Robert Hrgota na prvi vrhunec sezone odpeljal še Timija Zajca, Lovra Kosa, Žigo Jelarja in Domna Prevca.