Ženska novoletna turneja že čez leto dni? “Človeška napaka”

Smučarski skoki 27. Dec 20227:47 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

"V sezoni 2023/24 bodo na novoletni turneji končno prvič nastopile tudi ženske," se je na božični večer glasilo sporočilo na uradnih družabnih omrežjih tega tekmovanja. Le nekaj minut pozneje pa je zapis izginil s svetovnega spleta, kar je zmedo med deležniki.

Smučarske skakalke in skakalci se po koncu božičnih praznikov vračajo na svoja ‘delovna mesta’. Ženske namreč že danes čakajo kvalifikacije pred prvo tekmo druge izvedbe silvestrske turneje, kjer jih v torek, 28., in v sredo, 29. decembra, čakata prvi tekmi v Beljaku. Sledi selitev na Ljubno ob Savinji, kjer bodo 30. decembra kvalifikacije, dan pozneje prva tekma, na novega leta dan pa še druga, ki bo določila končno zmagovalko lani uvedenega tekmovanja.

Še nekoliko bolj naporen bo uvod v novo leto za moške. Najprej 29. decembra v Oberstdorfu, nato pa 1., 4. in 6. januarja po vrsti še v Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu, kar bo zaokrožilo lov za zlatega orla. Za fante bo to že 71. izvedba turneje štirih skakalnic oziroma novoletne turneje, kot ji pravimo v Sloveniji.

Že sprejeta odločitev ali prenagljena objava?

V karavani svetovnega pokala sicer ni nobena skrivnost, da si želijo organizatorji tega športnega vrhunca ob prelomu leta čimprej pod svoje okrilje pripeljati tudi ženske skoke. V Beljaku in na Ljubnem temu sicer nasprotujejo, na božični večer pa so si na družbenih omrežjih novoletne turneje privoščili velik spodrsljaj.

“Vesel božič vsem! Ob koncu našega adventnega koledarja se oziramo v prihodnost. V letu 2023/24 bo prvič na sporedu tudi ženska novoletna turneja! Veselimo se spremljanja vaših skokov, dame!” so zapisali na twitterju, nato pa to sporočilo kmalu izbrisali.

Med navijači in tudi skakalkami je novica sprožila veliko veselja in odobravanja, a obenem tudi kaosa in zmede, saj zaenkrat velja, da se bodo ženske na tradicionalnih postajah novoletne turneje merile od sezone 2024/25 naprej. Nekdanja olimpijska prvakinja Norvežanka Maren Lundby je zapisala: “Najboljše božično darilo vseh časov? Ne bom verjela, dokler ne vidim.”

Čeprav je sporočilo izginilo, pa so ga nekateri – vključno z norveškim novinarjem Pettrom Tenstadom – uspešno ‘shranili’. Pri poljskem sport.pl so zato za pojasnilo zaprosili predstavnika za stike z javnostmi pri novoletni turneji. “Opravičujemo se za objavo, šlo je za ‘človeško napako’, ki si jo je privoščil naš oddelek za družbene medije. Zapis so načrtovali že pred nekaj tedni, ko še ni bilo jasno, ali se bo novoletna turneja za ženske začela v sezoni 2024/25 ali že prej,” je pojasnil Ingo Jensen.

Po tem se je še enkrat oglasila Norvežanka Lundby: “Kdaj se bomo zavedali, da bo imela vključitev žensk v ta skakalni teden okrog novega leta le pozitiven učinek? Več gledalcev v živo, več gledalcev pred zasloni v primerjavi s tekmama v Beljaku in Hinzenbachu. Več denarja, več zanimanja in več zabave za nas, ki sodelujemo.”

Vprašanje, če bi se s tekmico strinjale tudi slovenske skakalke, ki bodo vsaj letos in prihodnje leto še silvestrovale doma. V prihodnosti pa jih bo pot očitno peljala v Avstrijo in Nemčijo …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!