Peter Prevc tudi sestro Niko pustil odprtih ust

Smučarski skoki 6. Mar 202418:00 1 komentar
Nika Prevc
Foto: Profimedia

Slovenski ženski smučarski skakalni reprezentanci se ponuja odlična priložnost, da drugič v zgodovini osvoji veliki kristalni globus. Nika Prevc bo na zadnjih sedmih tekmah v sezoni branila 174 točk prednosti pred Avstrijko Evo Pinkelnig.

18-letnica je rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu prevzela po nizu odličnih tekem pred in po novem letu. Vse od takrat je bila trdno v sedlu, v zadnjem obdobju pa se ji je približala Avstrijka Eva Pinkeling. Lanska dobitnica velikega kristalnega globusa je v Lahtiju, kjer Nika Prevc z desetim mestom ni blestela, razliko zmanjšala pod 200 točk (174).

“Še vedno vztrajam pri svoji trditvi. Včeraj smo opravili trening na skakalnici in izkazalo se je, da nisem iz Lathija prinesla nobenih slabih občutkov. Mislim, da je vse približno tako, kot mora biti,” je Prevc odgovorila na vprašanje, če je že pozabila na nekoliko manj prepričljiv nastop – komaj 40. mesto na kvalifikacijah in 10. mesto na tekmi – na Finskem.

Pred njo je zdaj nov izziv. V okviru norveške turneje jo najprej čakajo tekme v Oslu in Trondheimu, nato pa še poleti v Vikersundu. To bo njen prvi nastop na letalnici. “Že od samega začetka sezone se najbolj veselim poletov v Vikersundu. Lahko bi šla že lani, ampak moji skoki še niso bili dovolj dobri in varni za letenje. Želim si skočiti čim dlje,” se članica SSK Triglav veseli prihodnjih tednov.

Nika Prevc
Foto: Uroš Skaza

Misli ob prvih poletih v življenju ji ne kratijo spanca, prav tako za nasvete (še) ni vprašala svojih starejših bratov. Predvsem Peter in Domen sta odlična na velikankah. “To ni nobeno breme. Mogoče imam celo malo premalo strahu. Res težko že čakam. Za nasvet še nisem vprašala, bom pa, če bom kaj rabila.”

Hvaležna domači zvezi, toda …

Zmagovalka šestih tekem za svetovni pokal se ne obremenjuje niti z vodstvom v svetovnem pokalu. “Šele ko me kdo vpraša o tem, začnem razmišljati, zakaj bi me to moralo bremeniti. S tem se ne bom obremenjevala, naredila bom vse, da majico obdržim do konca. Ne vem, zakaj ne bi razmišljala o globusu. Trenutno mi kaže zelo dobro. Ohraniti moram zaupanje vase in zdržati do konca.”

Prevc je priznala, da bi si zaključka svetovnega pokala v Planici bolj kot na srednji želela na veliki skakalnici. “Treba je razumeti, da je težko izpeljati celoten tekmovalni vikend, sploh ker je odločitev prišla tako na hitro. Hvaležna sem, da je naša zveza ponudila roko.”

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Seveda pa ni šlo niti brez komentarja na napovedano slovo brata Petra. Malo je presenetil tudi mlajšo sestro. “Malo ja, malo ne. Vsaka zgodba se enkrat zaključi. Zdi se mi primeren čas za to. Kaj naj rečem? Celo kariero sem spremljala z odprtimi usti. Verjetno ga bom tako tudi gledala ob odhodu iz tega športa,” je zaključila.

Spored ženskega dela Raw Air turneje:

Petek, 8. marec: Oslo/kvalifikacije
Sobota, 9. marec: Oslo/posamična tekma
Nedelja, 10. marec: Oslo/kvalifikacije in posamična tekma
Torek, 12. marec: Trondheim/kvalifikacije in posamična tekma na srednji napravi
Sreda, 13. marec: Trondheim/kvalifikacije in posamična tekma na veliki napravi
Sobota, 16. marec: Vikersund/posamična tekma
Nedelja, 17. marec: Vikersund/posamična tekma

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje