Zgodovinska četvorna zmaga Slovenije v prevladi pod Poncami

Smučarski skoki 25. Mar 202215:50 > 21:18 1 komentar
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Slovenski skakalci so na petkovi tekmi na zadnji tekmovalni vikend v sezoni smučarskih skokov vpisali zgodovinsko četvorno zmago! Slovenci so v finalni seriji branili celo prvih pet mest ter naposled osvojili prva štiri. Prve zmage v karieri in 72. posamične za Slovenijo se veseli Žiga Jelar, ki sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Peter Prevc in Anže Lanišek. Za piko na i se je na četrto mesto uvrstil še Timi Zajc, ki je sicer vodil po prvem poletu. Popoln slovenski dan v Planici!

Rezultati petkove posamične tekme v Planici

Slovenski skakalci so pred 12.000 navijači v Planici poskrbeli za eno največjih zmag v zgodovini smučarskih skokov. Da bo v Planici slovenski praznik se je dalo slutiti že v poskusni seriji, ko so zasedli prva tri mesta. Pravo pravljico so začeli graditi v prvi seriji, ko so se Slovenci zvrstili na prvih pet mest!

Najboljši je bil Timi Zajc (228 m), ki je imel 1,6 točke prednosti pred drugim Žigo Jelarjem (232 m). Tretji je bil Domen Prevc (234,5 m), ki zaostal še dodatno desetinko točke, četrti starejši brat Peter (226 m), ki je imel 5,4 točke zaostanka za vodilnim. Peto mesto po prvi seriji pa je zasedal Anže Lanišek. Šele na šestem mestu smo našli prvega skakalca brez slovenskega potnega lista!

V finalu so Slovenci zdržali pritisk in leteli še dlje. Jelar je na vrh poletel z najdaljšim poletom finala, pristal je pri 239 metrih in se razveselil prve zmage v karieri na domači tekmi v Planici. Drugo mesto je zasedel Peter Prevc, ki je v finalu pristal pri 237 metrih in tretje vodilni po prvi seriji Timi Zajc, ki je z 230,5 metra zasedel tretjo stopničko odra za zmagovalce.

Kaj mu je uspelo, se bo verjetno  zavedal šele, ko se bo ulegel v posteljo

“Dokazal sem, da sem borec, kljub komentarjem, da sem iskal izgovore in se smilil sam sebi. A pot res ni bila lahka. Od tretjega leta naprej gledam, kako so se veselili Peter Prevc, Primož Peterka … Zdaj sem tukaj jaz. To zmago bi podaril očetu od mojega dobrega prijatelja, ki je že pokojni. Zaradi njega sva se vpisala v smučarske skoke. In pa moji pokojni mami, ki mi je rekla, ‘samo da boš živ dol prišel’. Evo, mene živega in na prvem mestu,” je bil presrečen po zmagi 24-letni Jelar, ki se dosežka še ne zaveda povsem,.

“Toliko se je dogajalo: kontrola, podelitev, novinarji … Verjetno bom zares dojel, kaj mi je uspelo, šele ko se bom ulegel v posteljo. Občutek je fenomenalen, že to ko poletiš v dno … Res super.
Včeraj sem delal ’kikse’ in to me je stalo višjih mest. Bil sem nekje okrog devetega, desetega mesta. Moram reči, da nisem imel lahke noči, saj me je to žrlo. Običajno v Planici nisem imel težav. V tekmo sem šel s stoodstotnim fokusom, da to spremenim in to mi je uspelo,” je pristavil Jelar.

Foto: Matic Klanšek via Guliver

Izenačili rekord Avstrijcev: Rekordna zmaga po številu skakalcev iz ene države na vrhu tekme svetovnega pokala je iz daljnega leta 1980, ko so v Thunder Bayu Avstrijci zasedli prva štiri mesta. Slovenski skakalci so imeli tako priložnost, da še popravijo rekord, ki je nepremagan že 42 let.

Velik izziv Slovencem v lovu na zgodovinsko zmago, potem ko so po prvi seriji zasedali prvih pet mest, je postavil vodilni v svetovnem pokalu Rjoju Kobajaši, ki je poletel 237 metrov. Rekorda Avstrijcev po nekoliko slabšem skoku Domna Prevca, ki je z 220 metri zdrsnil na 7. mesto, Slovenci niso izboljšali, a so ga izenačili, kar je prav tako zgodovinski uspeh.

Lanišek: “To je noro!”

“Bili smo v Saporu pred leti na prvih treh mestih, zdaj smo dodali še četrto. To je kot ena zahvala za navijače, da so nas prišli spodbujati, prav zaradi njih pride do takšnega uspeha. Vedno, ko pridem v Planico, mi gredo kocine pokonci. Dajejo nam še več koncentracije in poguma, da smo še bolj odločni,” je navijačem po tekmi laskal Peter Prevc.

Svoje je dodal še Anže Lanišek: “To je noro! Ena, dva, tri, štiri. Skoraj je bilo pet. Skakali smo super in pokazali, kdo je šef na domačem terenu. Letimo na krilih eden drugega. Fajn je, ko se tako sprostimo in letimo daleč.”

Izjemen ekipni uspeh, v finale je poletelo kar devet Slovencev od desetih na tekmi, je dopolnila še peterica. Domen Prevc je zasedel 7. mesto, Anže Semenič je bil 16., Bor Pavlovčič 22., Lovro Kos 27. in Cene Prevc 29. Edini, ki se od ni uvrstil v finale, je bil Tilen Bartol, ki je osvojil 33. mesto.

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

Zanimivo je tudi v boju za veliki kristalni globus. Vodilni v svetovnem pokalu se je z dobrim finalnim skokom prebil Rjoju Kobajaši na 5. mesto in tako prednost pred Nemcem Karlom Geigerjem, ki je tokrat zasedel šele 12. mesto, povečal na 89 točk. Do konca je le še nedeljski finale.

Mali kristalni globus v poletih medtem lovijo Slovenci. Na prvem mestu je po zmagi Jelar, ki ima 230 točk. Zajc zaostaja za 20, tretji Stefan Kraft za 30 točk.

Slovenci dolge polete napovedali že v poskusni seriji

Poskusno serijo je dobil Timi Zajc, ki je pristal pri 234 metrih. Drugo mesto je zasedel Žiga Jelar (228 metrov) in tretje Pete Prevc (232 m). Na prva tri mesta so se torej uvrstili trije Slovenci. Najdaljši skok je uspel Anžetu Semeniču, ki je pristal pri 249,5 metrih, a ob tem podrsal po snežni površini. Domen Prevc je poletel 243 metrov za drugo daljavo poskusne serije.

Organizatorji zaključka svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici so sicer spremenili spored tekmovanja. V soboto se bo prva serija ekipne tekme začela ob 9.45, poskusne serije pred tem pa ne bo. Skrb vzbuja močno sonce, ki je že v četrtek zaradi taljenja ledu in nabiranja vode prestavilo kvalifikacije za štiri ure.

Današnji skoki slovenskih orlov v Planici:

Bor Pavlovčič (št. 1) / 235,5 m / 221,5 m / 210,0 m

Tilen Bartol (2) / 226 m / 210 m / brez finala

Anže Semenič (3) / 249,5 m / 219 m / 231,0 m

Cene Prevc (13) / 207,5 m / 214,5 m / 219,5 m

Lovro Kos (18) / 210,5 m / 215 m / 227,5 m

Domen Prevc (19) / 243 m / 234,5 m / 220,0 m

Peter Prevc (33) / 232 m / 226 m / 237,0 m

Anže Lanišek (36) / 221,5 m / 230 m / 230,5 m

Žiga Jelar (38) / 228 m / 232 m / 239,0 m

Timi Zajc (39) / 234 m / 228 m / 224,0 m

/ poskusni skok / prva serija / druga serija /

Planiški petkovi foto utrinki:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje