Kar pet Slovencev med deseterico na kvalifikacijah

Smučarski skoki 24. Mar 202216:20 > 17:12
Anže Lanišek. Foto: guliverimage

Na jutrišnji tekmi v Planici bo poletelo kar 10 Slovencev. Med 40 najboljšimi bo tako kar četrtina slovenskih orlov. Današnje kvalifikacije je dobil Anže Lanišek, med prvo deseterico pa se je uvrstilo kar pet Slovencev.

Rezultati kvalifikacij.

Anže Lanišek je na kvalifikacijah poletel 233 metrov in osvojil nagrado 2000 švicarskih frankov za zmago na kvalifikacijah. Na drugo mesto se je uvrstil Timi Zajc, ki je skočil 235,5 metra, tretji je končal Norvežan Johann Andre Forfang. Med deseterico so se uvrstili še Peter Prevc na šestem, Lovro Kos na sedmem in Žiga Jelar na desetem mestu.

Skok kvalifikacij je uspel Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu, ki je pristal pri 240,5 metrih. Od slovenskih letalcev bodo na jutrišnji tekmi nastopili še Domen Prevc (16.), Bor Pavlovčič (21.), Cene Prevc (33.), Tilen Bartol (36.) in Anže Semenič, ki je ujel zadnje 40. mesto, ki še vodi na tekmo.

Na jutrišnjo tekmo se od slovenskih skakalcev niso uvrstili Jan Bombek, ki je končal kot drugi v čakalnici, Žak Mogel (na koncu 46.) in Patrik Vitez (57.).

Semenič najdaljši na treningu

V Planici se je z uradnima serijama za trening že ob 9. uri začel tekmovalni spored zaključka svetovnega pokala. V prvi seriji je imel najboljši izkupiček Avstrijec Daniel Huber, najdaljši pa je bil z 230 metri Anže Semenič.

Najvišje je v prvi seriji posegel Timi Zajc, ki je skočil 229 m in imel drugo oceno treninga. Za njim je bil tretji Peter Prevc (226 m), peti je bil Anže Lanišek (224), Lovro Kos (222) je bil sedmi, mesto za njim pa je kot peti Slovenec med deseterico končal še Žiga Jelar (221). Od slovenskih skakalcev s točkami svetovnega pokala je Cene Prevc (220) končal na 11. mestu, Domen Prevc (212,5) pa je bil 19.

Foto: Guliverimage

Semenič je trening sklenil z 12. izidom z dveh naletnih mest višje, Tržičan pa skače kot del nacionalnega paketa. Med šesterico prvih slovenskih skakalcev na startni listi je bil Tilen Bartol (222,5 m) 16., Bor Pavlovčič (223) 23., Žak Mogel (208,0 m) 37., Patrik Vitez (200) 44. ter Jan Bombek (104) 66.

V drugi seriji za trening je bil pred prekinitvijo najdaljši Pavlovčič, ki je pristal pri 230 m. Po 15. tekmovalcu so morali organizatorji odpovedati trening zaradi težav z zaletno smučino.

Avstrijec za las ušel padcu

Avstrijec Jan Hörl je imel zato na spodnjem delu zaletišča ogromno težav in se je komaj obdržal na smučeh ter izognil padcu. Po njegovem nastopu so prekinili trening in kvalifikacije preložili za štiri ure na 15. uro.

V Planici bo konec tedna tradicionalen finale sezone z dvema posamičnima in enim ekipnim tekmovanjem. Boj za veliki kristalni globus je še povsem odprt, zanj bitko bijeta Rjoju Kobajaši in Karl Geiger. Ta čas ima Japonec 66 točk prednosti pred Nemcem.

Prav tako je odprt boj za mali globus v poletih; Timi Zajc je skupaj s svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom prvi, tretji je Žiga Jelar, ki za njima zaostaja za 30 točk.

Komentari

Vaš komentar