Po 22 stopničkah v svetovnem pokalu prišel čas za olimpijske

Peking 2022 4. Feb 202215:54 > 15:57 0 komentarjev

Pred smučarskimi skakalci in skakalkami so ta konec tedna na olimpijskih igrah v Pekingu na sporedu prve tekme. Po sijajni sezoni v svetovnem pokalu bosta najvišja mesta odkrito naskakovali tudi slovenska ženska in moška reprezentanca.

Od 42 športnikov in športnic, ki bodo v Pekingu predstavljali Slovenijo, domača javnost največ pričakuje prav od reprezentance v smučarskih skokih. Ta z 19 posamičnimi in tremi ekipnimi uvrstitvami na zmagovalni oder v letošnji sezoni svetovnega pokala velja za najuspešnejšo panogo pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, posledično pa je med glavnimi kandidati za slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah.

Slovenski skakalci so sicer doslej na olimpijskih osvojili pet medalj. Pod prvo se je z drugim mestom v Calgaryju leta 1988 podpisala moška ekipa, brona pa se je tam razveselil še Matjaž Debelak. Bronasta je bila tudi ekipa v Salt Lake Cityju pred 20 leti, s kar dvema medaljama okoli vratu – srebrom na srednji ter bronom na veliki skakalnici pa se je s Sočija leta 2014 vrnil Peter Prevc.

Dobre predstave na treningih dvignile apetite

“Štejejo le medalje,” je že pred začetkom sezone poudaril glavni trener moške vrste Robert Hrgota, ki je v Peking odpeljal pet skakalcev. Anže Lanišek, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos in Peter Prevc bodo skušali popraviti slab vtis izpred štirih let. V Pjongčangu je bila Slovenija ekipno peta, na posamični preizkušnji pa je za najboljši dosežek z 10. in 12. mestom poskrbel najstarejši od bratov Prevc.

AP Photo/Matthias Schrader
Anže Lanišek (Foto: AP Photo/Matthias Schrader)

Za moškim delom slovenskega skakalnega tabora je zaenkrat izvrstna sezona, saj je vseh pet orlov v skupnem seštevku svetovnega pokala v najboljši dvajseterici. Najvišje, na petem mestu, je Lanišek, ki je letos prvič v karieri slavil na tekmah svetovnega pokala, obenem pa vknjižil še tri druga in eno tretje mesto, bil pa tudi član zmagovite zasedbe v Zakopanah pred dvema tednoma.

S popotnico tretjega mesta in zmage na tekmi mešanih ekip je na zadnji postaji v Willingenu na daljni vzhod odpotoval tudi Cene Prevc, na oder za zmagovalce pa sta v tej zimi stopila še Kos in Zajc. Dolžnik je tako le Peter Prevc, ki pa bo močan člen za tekme moštev. Prav na slednjih imajo Slovenci nemara največje možnosti za odličje, čeprav so se pričakovanja še izdatno dvignila po dobrih nastopih na četrtkovem in petkovem preizkusu naprave Zhangjiakouju.

Tekme smučarskih skakalcev na OI 2022

Nedelja, 6. februar:
12.00 srednja skakalnica, posamično

Ponedeljek, 7. februar:
12.45 mešana ekipna tekma

Sobota, 12. februar:
12.00 posamična tekma, velika skakalnica

Ponedeljek, 14. februar:
12.00 ekipna tekma

Vse gre v pravo smer

Slovenski športniki so na zimskih olimpijskih igrah doslej sicer osvojili 21 medalj, po formi sodeč pa bi zbirko lahko že v soboto oplemenitile skakalke. Z njo se resno spogledujejo Urša Bogataj, Ema Klinec in Nika Križnar, ki so v tej sezoni skupaj zbrale 14 uvrstitev na zmagovalni oder, v skupni razvrstitvi pa zasedajo tretje, četrto in peto mesto. Na štirinajstem se nahaja četrta članica olimpijske odprave 27-letna Špela Rogelj.

Urša Bogataj

Najbolj izkušena slovenska skakalka, bila je že tekmovalka na premierni ženski tekmi na OI v Sočiju, je bila v četrtek na treningu vselej med desetimi najboljšimi, najvišje četrta v drugi seriji, danes pa je bila v prvi seriji 14., v drugi pa četrta.

Tekmi smučarskih skakalk na OI 2022

Sobota, 5. februar:
11.45 sredna skakalnica, posamično

Ponedeljek, 7. februar:
12.45 mešana ekipna tekma

“Vse gre nekako v pravo smer. Danes se je malce poznalo, da nisem dobro spala, da skoki še niso bili taki kot včeraj, lepi in čisti. Ampak daleč od nekega nezadovoljstva. Zadovoljna sem z vsemi skoki in tem, kar sem prikazala. Pozitivno stremim k jutrišnji tekmi in se je veselim,” je za STA povedala Križnarjeva, ki je v tej zimi vpisala dve zmagi in dve tretji mesti.

Glede na to, da je zaradi okužbe s koronavirusom tik pred zdajci brez nastopa ostala prepričljivo najboljša skakalka te zime Marita Kramer, se zdijo možnosti Slovenk za medaljo še toliko večje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!