Predlog koledarja: še nikoli tako zgodaj in tako pozno

Smučarski skoki 14. Apr 202212:45

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je pripravila predloga koledarjev sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške in ženske. Zimska sezona 2022/23, katere vrhunec bo nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, naj bi se za moške začela že 5. novembra v Wisli in ne šele konec meseca, kot je bilo to v navadi.

Eno največjih presenečenj predlaganega koledarja za skakalce je, da naj bi se uvodne tekme svetovnega pokala sezone spet vrnile v poljsko Wislo, za nameček pa se bo boj za veliki kristalni globus začel v precej bolj zgodnjem terminu, kot je bilo v navadi. Uvodni tekmi sezone naj bi bili tako že 5. in 6. novembra na skakalnici Adama Malysza.

Organizatorji poljskih tekem so že sporočili, da bodo morali skakalci po ledeni smučini nato pristajati na plastiki, kar bi se zgodilo prvič v svetovnem pokalu, sicer tekme ne bo moč izpeljati v načrtovanem novem terminu.

Če pri Fisu takšnega poteka tekmovanja, skokov na plastiko, ne bodo potrdili, se bo svetovni pokal začel v Ruki 26. in 27. novembra, Wisla pa bo pokal gostila 3. in 4. decembra.

Cilj: trajnostni razvoj in manjši stroški

“V kontekstu prihodnosti razmišljamo bolj o oktobrskem in novembrskem terminu, ko bi lahko skakali na ledeni smučini in pristajali na plastično podlago. Gre za idejo za bolj trajnostni razvoj našega športa. Vsi vemo, da je proizvodnja umetnega snega za organizatorje povezana z visokimi stroški,” je ob tem dejal direktor svetovnega pokala Italijan Sandro Pertile.

V sezoni je sicer za skakalce predvidenih 37 tekmovanj, od tega tri ekipne in ena ali dve tekmi mešanih ekip, odvisno o odločitve glede Rasnova. Pri Fisu so črtali tudi vsa ruska prizorišča tako za moške kot ženske.

Po 19-letnem premoru naj bi se svetovni pokal vrnil v ZDA. Iron Mountain bo tekme predvidoma gostil 11. in 12. februarja 2023, nato sledi Rašnov, preden skakalce čaka svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo v dolini pod Poncami od 21. februarja do 5. marca 2023.

Skakalci se bodo še enkrat vrnili v Planico, kjer bo zadnja tekma sezone 2022/23 na letalnici bratov Gorišek predvidoma šele 2. aprila 2023.

Planiški nordijski center bo prvič v zgodovini gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Foto: Guliverimage

Težava: nogometni mundial

Za ženske so prve tekme sezone predvidene 3. in 4. decembra v Lillehammerju, kar sovpada s terminom nogometnega mundiala, kar je v kontekstu televizijskih prenosov zelo pomembno. “To bo težava, ki bo prizadela tudi Ruko, Titisee-Neustadt in Engelberg,” meni Pertile.

Skakalke imajo sicer na koledarju svetovnega pokala 27 tekem, od tega eno ekipno ter eno ali dve tekmi mešanih ekip. Če pa bodo pri Fisu odobrili skoke na plastiki tudi za svetovni pokal, se lahko zgodi, da bodo tudi skakalke sezono začele že 5. in 6. novembra v Wisli.

Ob koncu sezone še prvič na letalnico

Prvi vrhunec sezone za skakalke bo silvestrska turneja, kjer se bo Ljubnemu ob Savinji na prehodu v leto 2023 pridružil še avstrijski Beljak. Prva tekma turneje bo 28. decembra v Beljaku, v boju za zlato sovo pa sledijo še tri tekme: Beljak (29. decembra) ter Ljubno ob Savinji 31. decembra ter 1. januarja 2023.

Za skakalke pa je največja novost, da se bodo prvič preizkusile na letalnici. Predlog je, da bi lahko najboljših 15 skakalk v seštevku svetovnega pokala v začetku leta 2023 nastopilo v norveškem Vikersundu v okviru norveške turneje.

Finale sezone, ko bo znana dobitnica velikega kristalnega globusa, bo namesto ruske turneje v Nižnem Tagilu in Čajkovskem zdaj predvidoma 24. marca v Lahtiju.

Oba predlagana koledarja morajo potrditi še na kongresu Fisa 9. maja.

Komentari

Vaš komentar