Vse orlice na tekmo, a so bile bolj zadovoljne po treningu

Smučarski skoki 28. Feb 202319:33 0 komentarjev
Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Vse štiri slovenske smučarske skakalke so se prek današnjih kvalifikacij uvrstile na sredino tekmo na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Najboljša med četverico je bila Ema Klinec na petem mestu, Nika Križnar, ki je blestela na treningih, je bila 13. Znova je bila najboljša Nemka Katharina Althaus, ki lahko jutri osvoji že četrto zlato kolajno pod Poncami.

Med slovenskimi orlicami, ki jih je prišla pozdravit tudi poškodovana Urša Bogataj, je bila najboljša Ema Klinec (108,4 točke/122,0 metra) na petem mestu. “Uspela sta mi lepa trening skoka in tudi kvalifikacijski je bil podoben. Mislim, da se lahko največjo razliko naredi v zraku. Upam, da mi jutri uspe,” se zadnje ženske skakalne tekme v Planici veseli 24-letnica.

Nika Križnar (98,0/119,5 m) je blestela na treningih, saj je v dveh serijah zasedla prvo mesto, enkrat pa je bila druga. V kvalifikacijah je storila napako in osvojila zasedla 13. mesto. “Trening je bil odličen, ni bilo slabega skoka do kvalifikacij, ko sem storila napako. Bilo je le vprašanje časa, kdaj jo bom tako kot na mali skakalnici. Kar dobro sem ’brcnila’ mimo, posledično tudi krajši skok. Upam, da sem bonus napak izkoristila. Jutri nas čaka tekma, ko je treba pokazati vrhunske skoke. Nič varčevati, predvsem pa biti točen. Delati je treba na tem, kar sem danes delala tudi pri telemarku,” je dejala skakalka, ki si je po težavah z boleznijo zdaj že povsem opomogla.

Foto: Profimedia

Bolj pri repu štirideseterice sta kvalifikacije končali Maja Vtič (73,1/110,5 m) in Nika Prevc (69,6/103,5 m), ki sta osvojili 31. in 36. mesto. Bolj zadovoljni sta bili z dopoldanskimi nastopi. “Urnik zjutraj-popoldne mi ni preveč všeč, bolj mi ustreza naš ustaljen ritem. Potem imaš možnost skakalnico prespati. Zjutraj je bil prehod na veliko skakalnico boljši. Skušala se bom čim bolj spočiti, se pripraviti in opraviti nalogo, kot sem trenutno sposobna,” je dejala Vtič, ki ima manjše težave s kolenom, saj ji je na drugem treningu smučko potegnilo na stran. A bo z masažo vse v redu, je prepričana.

“Dopoldanski skoki so bili v redu, popoldanska sta me pa razočarala. Pokvarila ju je prevelika želja. V počepu sem imela preveliko željo. Posledično pri odrivu ni veliko moči, izgubiš višino in nato metre. Vem, kaj je narobe. Po ogledu s trenerjem bom skušala to popraviti,” pa je dodala Prevc.

Tudi trener Slovenk Zoran Zupančič je bil bolj zadovoljen s skoki na dopoldanskem trening. “V kvalifikacijah je bilo znova nekaj izsiljevanja. Morda je to tudi dobro, da dekleta ne bodo preveč evforična, da se bodo znala umiriti in pripraviti na jutrišnjo tekmo. Sploh Ema in Nika sta pokazali, da sta blizu in gremo lahko v boj za najvišja mesta. A vemo, kakšni so letos smučarski skoki – vse se lahko zgodi. Tudi v zadnji tretjini kvalifikacijske serije se je dogajalo marsikaj. Pogoji so bili zahtevni, zaletišče pa se ni spremenilo. Daleč so skočile le tiste, ki so naredile super skok. Upam, da bodo jutri razmere čim bolj konstantne,” je ocenil nastop.

Najlepši obet za Nemko

V kvalifikacijah je bila najbolj prepričljiva Nemka Katharina Althaus (122,2/129,0 m), ki bo jutri lovila že četrto zlato v Planici. Za njo pa sta se uvrstili aktualna mladinska svetovna prvakinja, Kanadčanka Alexandria Loutitt (115,7/128,5 m) in Norvežanka Maren Lundby (114,9/131 m).

To bo četrta skakalna tekma na tem SP. Na ženski posamični tekmi na srednji napravi je zmagala Althaus, najboljša Slovenka je bila Križnar na enajstem mestu. Na ekipni tekmi so Slovenke zasedle četrto mesto, na moški posamični je bil najboljši Anže Lanišek kot deveti. Slovenci so na domačih tleh vtis popravili v nedeljo, ko so na mešani ekipni tekmi osvojili bronasto kolajno za Nemčijo in Norveško.

Ženska preizkušnja na veliki skakalnici se bo v sredo pričela ob 17.30.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!