Se lahko Ema Klinec pridruži elitnemu klubu?

Smučarski skoki 23. Feb 20239:00 0 komentarjev
Ema Klinec
Ema Klinec je v Oberstdorfu 2021 osvojila eno od šestih slovenskih kolajn. Foto: Guliverimage

Že drugi tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v Planici prinaša prvi vrhunec za slovenske navijače. Ob 17. uri se bo namreč na srednji skakalnici začela ženska posamična tekma. Glede na prikazano na treningih in kvalifikacijah je prva favoritinja za zlato Norvežanka Anna Odine Stroem, Slovenke pa bodo napadale nekoliko iz ozadja.

Še pred letom dni bi drugi tekmovalni dan na šampionatu pod Poncami pomenil kar dva vrhunca za slovenske navijače. A odločitev nekdanje tekačice Anamarije Lampič, da postane biatlonka in v Planici ne nastopi, bo tekaška sprinterska preizkušnja (kvalifikacije ob 12. uri, izločilni boji ob 14.30) nekoliko v ozadju, pa čeprav jo je prva slovenska adutinja Eva Urevc tudi sama imenovala za svojo tekmo prvenstva.

Veliko več oči bo uprtih na žensko skakalno tekmo, na kateri bo tekmovalo pet Slovenk. Organizatorji zagotovo upajo, da se bo na skakalnem stadionu zbralo več navijačev kot med včerajšnjimi kvalifikacijami, ko jih je bilo tam le okrog sto. Tudi skupna številka za sredo ni preveč spodbudna za napovedi čez 100 tisoč obiskov – skupaj z novinarji in vsemi obiskovalci jih je bilo včeraj v dolini Tamarja 4000.

Na sprintu bodo v ženski konkurenci slovenske barve poleg Urevc zastopale še Anja Mandeljc, Klara Mali in Anita Klemenčič, v moški pa Miha Šimenc, Vili Črv, Anže Gros in Boštjan Korošec.

Na polno

A s tem se v ženskem skakalnem taboru ne obremenjujejo. Čeprav na včerajšnjih kvalifikacijah nobena od orlic ni posegla povsem po vrhu, pa je krog favoritinj zelo širok. S to oceno se strinja tudi Ema Klinec, ki bo naslov iz Oberstdorfa branila tudi pred družinskimi člani.

“Odločale bodo točke za veter in ocene, kot že na vsaki tekmi to sezono, ko je vrh zelo zgoščen. Ampak s tem se ne obremenjujem. V čast mi je, da lahko branim naslov svetovne prvakinje, že tako ali tako je prvenstvo doma nekaj posebnega. Treba je iti na polno, kar dobiš, dobiš. Za najvišja mesta je vedno treba malce tvegati,” pravi 24-letnica, ki bo zadovoljna z dvema dobrima skokoma ne glede na rezultat.

Če bi Ema Klinec na domači srednji napravi ubranila naslov svetovne prvakinje, bi ji to uspelo šele kot peti v zgodovini. Leta 1937 je zmago iz dveh let predtem ubranil Norvežan Birger Ruud, 2001 je to uspelo Nemcu Martinu Schmittu (obema na veliki napravi), leta 2003 pa še legendarnemu Poljaku Adamu Malyszu (na srednji napravi). Kot edina ženska je naslov ubranila Nemka Carina Vogt (2017).

Ema Klinec
Ema Klinec z majico svetovne prvakinje. Foto: Guliverimage

Vprašanje je, kako visoko lahko poseže obolela Nika Križnar, ki pa se je kljub gripi udeležila včerajšnjih kvalifikacij in bila z osmim mestom celo najboljša Slovenka. Za mesto je prehitela Klinec. Pri kratkih intervjujih po skoku je bila opazno izmučena, a je izrazila ponos nad odločitvijo, da tekmuje.

Kdo lahko premaga Norvežanko?

Zelo blizu obema je bila tudi Maja Vtič (13.), ki se pritiska tekme zaveda le zaradi poudarjanja drugih in napisov, sama pa se na prvo od štirih ženskih tekem na prvenstvu pripravlja povsem običajno. Čeprav je na treningih in tudi kvalifikacijah največ konstantne forme pokazala Norvežanka Anna Odine Stroem, pa si prvakinje ne upa napovedati:

“Krog je zelo širok. V vsakem skoku se vrstni red zelo premeša. Verjetno se bo enako zgodilo tudi jutri, ko bo svoje odigrala še glava. Treba bo imeti še kanček sreče, saj se vsaka točka pribitka zaradi vetra pozna,” pravi najstarejša med Slovenkami in dodaja: “Stroem deluje zelo dominantno, očitno ji skakalnica ustreza. Ima zelo agresiven odriv in to je tukaj kar prednost.”

Norvežanka Anna Odine Stroem je bila od petih serij na srednji napravi najboljša v treh. Foto: Guliverimage

Nika Prevc priznava, da je bilo na mladinskih svetovnih prvenstvih lažje, saj je bila zaradi nastopanja med vrstnicami bolj sproščena. A ima ob Klinec in Križnar (če bo le zdrava) že zagotovljeno mesto na sobotni ekipni tekmi, zadnje četrto mesto pa bodo po dogovoru v ekipi določili trije tekmovalni skoki – včerajšnji kvalifikacijski in današnja dva tekmovalna.

Zanj se torej borita Vtič in Katra Komar, ki včeraj ni bila navdušena nad 28. mestom. Da imajo vse njegove varovanke še rezerve, pa je že včeraj poudarjal trener Zoran Zupančič.

Za vrh je treba biti brez rezerv

“Konkurenca je zelo zgoščena. Skakalnica je pripravljena tako in tudi hitrost je takšna, da veliko skakalk skoči zelo dobro. Treba bo pokazati rezerve, ki jih v kvalifikacijah niso. Tista, ki bo jutri naredila dva najboljša skoka, bo svetovna prvakinja.”

Gorenjec v boju za kolajne vidi vsaj 10 tekmovalk, med njimi pa je glavna prav Norvežanka Stroem. “Že dolgo govorim, da so se ženski skoki spremenili. Kroji dresov in faza leta nam je odvzeta. V ospredje prihajajo tekmovalke, ki so res močne, oziroma ’pribijejo’ odriv. Vidi se, da trenerji na tribuni upajo na veter v hrbet, ki prinaša dodatne točke. Vzgonskega vetra pa ne moremo več tako koristiti, kot smo ga včasih.”

Zupančič dodaja, da je situacija na prvenstvu bolj stresna kot na običajnih tekmah svetovnega pokala, a skrbi, da je klima v ekipi znosna – brez evforije ali slabe volje: “Skušamo se čim bolj držati ustaljenega ritma. Pred tekmo še aktivacijski trening, nato pa se vse začne znova.”

Poleg tekaških sprinterskih preizkušenj v obeh konkurencah in ženske skakalne tekme bodo danes na delu še nordijski kombinatorci in kombinatorke (oboje čaka trening), s prvimi preizkusi srednje naprave pa bodo začeli tudi moški skakalci (12.30 – 15.30). S slovenskega zornega kota bodo zelo pomembni, saj bo po njih trener Robert Hrgota določil četverico za petkove kvalifikacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!