Še v tej sezoni želi poleteti čez magičnih 200 metrov

Nika Križnar
Foto: Profimedia

Najboljša slovenska smučarska skakalka minule zime Nika Križnar še vedno čuti bolečine po septembrski poškodbi gležnja, a ostaja optimistična in verjame, da se bo konec tedna v Lillehammerju na Norveškem potegovala za najvišja mesta.

Tako kot smučarski skakalci so tudi njihove stanovske kolegice letošnjo sezono svetovnega pokala pričele v Wisli, kjer so nastopile na plastiki. Predvsem Sovenke so na Poljsko odpotovale izredno samozavestne, a zaostale za visokimi cilji, ki so si jih postavile. Po zelo dolgem času so namreč ostale brez uvrstitve na stopničke, pa čeprav jih od njih ni ločilo veliko.

To velja predvsem za Niko Križnar, ki je na prvi tekmi vpisala sedmo mesto, na drugi pa končala takoj za zmagovalnim odrom. Kot je dejal glavni trener Zoran Zupančič, so jo na Poljskem kljub dobri pripravljenosti “malo dobili po ’buči’”, s čimer se strinja tudi 22-letnica, ki pravi, da se je od preizkušenj na Poljskem naučila kar nekaj stvari.

“Naučila sem se veliko, a obenem sem še vedno čutila tudi bolečine zaradi poškodbe gležnja. To se je poznalo pri vsakem skoku. Kljub temu sem bila na drugi tekmi že boljša kot na prvi. Predvsem sem tipala svojo formo, saj zaradi poškodbe nisem trenirala tri tedne. A v preteklosti sem imela že toliko poškodb in bolečin, da sem se tega že navadila. To moram sprejeti in prebroditi,” pojasni druga najboljša smučarska skakalka minule zime.

Foto: Profimedia

Njene zdravstvene težave se vlečejo že vse od septembra in poletne velike nagrade v Rasnovu v Romuniji, kjer se je poškodovala pri prosti vadbi zunaj skakalnice. “Gleženj še vedno čutim. Mislim, da bom z njim imela še nekaj časa težave, saj sem ves čas v pogonu. Nehal bi me boleti le, če bi ves čas ležala in počivala. Vezi so nategnjene, saj poškodba ni bila nedolžna, kar se kaže tudi na treningih v telovadnici. A zdaj sem že v takem naletu, zato ni razloga, da bi skakala slabo,” je optimistična Nika Križnar, ki že komaj čaka na nadaljevanje sezone.

Na sever Evrope z novim kombinezonom

Od uvodnih tekme sezone je namreč minil že mesec dni, kar so v slovenski reprezentanci izkoristili predvsem za testiranje opreme. Zelo dejavna pri tem je bila tudi članica iz skakalnega kluba Žiri, ki je največ pozornosti posvečala spremembam na kombinezonu.

“Moj kroj je zdaj malce spremenjen in drugačen kot pri ostalih dekletih. To se je izkazalo za pozitivno. Dres se je izkazal za vrhunskega, zato sem vesela, da sem si doma vzela nekaj časa, naštudirala stvari, pregledala fotografije ostalih tekmovalk in ugotovila neko pozitivno smer do uspešnih skokov,” razkrije dobitnica dveh olimpijskih odličij.

Nika Križnar
Nika Križnar

Kot pristavi, se zaradi tega na naslednjo postajo svetovnega pokala – Lillehammer, podaja še bolj samozavestna, pa čeprav se je med tekmovalnim premorom tudi prehladila. “Premor je s tega vidika prišel kar prav,” odvrne, a zatrdi, da se stvari premikajo v pravo smer, zato bo v Skandinaviji napadla najvišja mesta.

Misli ji bežijo tudi na polete v Vikersundu

“Tamkajšnja skakalnica je zelo lepa, čeprav mi je tista večja bolj všeč, saj raje letim kot skačem,” prizna smučarska skakalka, ki jo na prizorišče na severu Evrope vežejo grenko-sladki spomini. Lani je bila tam dvakrat druga, leta 2020 pa silovito trčila v zaščitno ogrado na koncu izteka, iz katerega so jo morali reševalci odnesti na nosilih.

“Kraj imam tako v lepem kot manj lepem spominu, saj sem se tam zaletela v ograjo. A to je za mano. Sem optimistična, saj me od tam vežejo lepi spomini s turneje RawAir. Verjamem, da mi bo uspelo skakati tako kot v lanski sezoni,” z nasmeškom na obrazu razlaga Nika Križnar, ki se namerava na Norveško vrniti tudi po koncu svetovnega prvenstva v Planici, ko je na sporedu norveška turneja in zgodovinska prva tekma za ženske v smučarskih poletih v Vikersundu.

“Če sem iskrena, o tem ves čas malo razmišljam. Pa ne zaradi tega, ker bi me skrbelo. Bolj zato, ker sem že res navdušena, da se to čim prej zgodi. Po drugi strani pa je dobro, da so poleti na sporedu ob koncu sezone, saj želim še izpiliti svojo formo. Glava bo takrat bolj pomirjena, saj boljša forma pomeni tudi varnejše skoke. Verjamem da mi bo uspelo nekaj lepih, dolgih poletov. Res se veselim in upam, da mi bo končno uspel tudi polet čez 200 metrov,” sklene zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala iz sezone 2020/21.