Še vedno močne, zdaj morajo to le še potrditi na Norveškem

Foto: Aleš Fevžer

Slovenske smučarske skakalke se po daljšem tekmovalnem premoru ta konec tedna vračajo v tekmovalni pogon. Čeprav so osredotočene na preizkušnji v Lillehammerju, pa jim misli počasi že bežijo tudi proti silvesterski turneji, ki se bo letos začela v Beljaku in nadaljevala na Ljubnem.

Tekmovanje na Ljubnem bo drugič v zgodovini potekalo po sistemu izločanja, ki je na moški novoletni turneji v veljavi že vrsto let. Prva tekma ob Savinji bo sicer na silvestrovo, 31. decembra, z začetkom ob 16. uri, druga pa 1. januarja 2023 ob 16.30.

Kot so danes razkrili organizatorji, bo nagradni sklad letos še enkrat višji kot lani in bo znašal 20.000 švicarskih frankov, močno pa se je dvignil tudi proračun, ki je presegli pol milijona evrov. “Imamo velike načrte in v naslednjih letih nas čaka še veliko dela, ko bomo skušali uresničiti ta projekt,” je napovedal dolgoletni prvi mož BTC Jože Mermal, ki od vsega začetka podpira ženske skoke.

Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Borut Meh je v nadaljevanju poudaril, da je dejstvo, da je tekma svetovnega pokala prerasla v silvestrsko turnejo, res velika stvar, predsednik organizacijskega odbora Rajko Pintar pa, da bodo na Ljubnem že 17. leto po vrsti priredili tekmo ženskih skokov najvišje možne ravni . prvih pet sezon v celinskem pokalu, kar 12 pa v svetovnem pokalu.

“Na silvestrsko turnejo imam tako lepe kot grenke spomine. Zlata sova mi je lani odletela iz rok. Letos jo bom znova napadla. To je tudi eden od mojih glavnih ciljev sezone. Je zares lepa,” pa je dejala Nika Križnar.

Cilji po Wisli ostali nespremenjeni

Izvrstna slovenska smučarska skakalka se sicer ta čas osredotoča predvsem na prihajajoči tekmi v Lillehammerju na Norveškem, kamor se skupaj z Emo Klinec, Uršo Bogataj, Niko Prevc, Majo Vtič in Katro Komar odpravlja v sredo. Ekipa se je v primerjavi z uvodnima preizkušnjama v Wisli sicer malenkost spremenila, saj je odpadla Jerneja Repinc Zupančič.

“Za hibridno tekmo v začetku meseca novembra v Wisli bi dejal, da smo jo malo dobili po ’buči’, čeprav smo na Poljsko prišli zelo v redu pripravljeni. Upam, da to ni preveč vplivalo na nas in da bomo še naprej napadali, dekleta pa, da se ne bodo tega preveč ustrašile,” je nastope na uvodni postaji sezone pokomentiral glavni trener Zoran Zupančič.

Zoran Zupančič in Katra Komar (Foto: Aleš Fevžer)

Slovenke so se s Poljske vrnile kar nekoliko razočarane, saj so ostale brez uvrstitve na zmagovalni oder. Še najboljša je bila na drugi preizkušnji prav Nika Križnar, ki je osvojila četrto mesto. “Imamo zares močno ekipo, zato se cilji niso prav nič spremenili,” je zatrdil Zupančič, ki je s svojimi tekmovalkami premor pred jutrišnjim odhodom na sever Evrope izkoristil tudi za testiranje opreme. Velik poudarek je bil predvsem na dresih pa tudi tekmovalnih čevljih in smučeh.

Konec tedna želijo poseči po stopničkah

“V zadnjem obdobju smo se zelo posvetili tekmovalnim dresom in krojem na njih, saj smo ugotovili, da v Wisli ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Po analizi smo ugotovili nekaj napak na krojih, zato smo veliko ur preživeli v šivalnici. Zelo težko je narediti dres, ki vsem ustreza in hkrati deluje tudi na skakalnici. Morda bo zaradi tega na naslednjih tekmah prišlo tudi do kakšne diskvalifikacije,” je povedal 47-letnik, ki se je danes s svojimi varovankami mudil v Planici, kjer so opravili sploh prvi trening na snegu v novi sezoni.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič

Ob tem je dodal, da po formi izstopajo predvsem štiri tekmovalke – Križnar, Klinec, Bogataj in Prevc, ostala dekleta pa se borijo za preostali prosti mesti v A reprezentanci. “Sam nikdar ne bom zadovoljen, če bodo dobro skakale le štiri skakalke. to se bo zgodilo šele tedaj, ko bodo vse pokazale, česa so sposobne v danem trenutku. Mogoče je sedaj malenkost slabša samozavest, a verjamem, da bodo dekleta začela napadati in dokazale, da smo še vedno močna ekipa,” je dejal Zupančič, prepričan, da se bo rezultatska krivulja že ta konec tedna obrnila navzgor.

“Zagotovo vsi od nas pričakujejo takšne rezultate, kot smo jih dosegali v preteklosti. Ne rečem, da tega nismo sposobni. Brez težav lahko ocenim, da smo še vedno močni, zdaj moramo to le še pokazati na dan tekme. Na Norveškem moramo zato najprej poseči po stopničkah, še kakšna dodatna skakalka pa se mora uvrstiti med trideseterico. Želimo dobiti peterico, ki se bo borila na domačem svetovnem prvenstvu,” je sklenil Zupančič

Komentari

Vaš komentar