Skakalna štiriperesna deteljica v Peking z jasnimi cilji

Smučarski skoki 20. Jan 202220:32 > 21. Jan 2022 18:22 4 komentarji
Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogel in Nika Križnar so na lanskem svetovnem prvenstvu osvojile kar tri kolajne. Kako bo v Pekingu? Foto: Guliverimage

Po moški je cilje pred prihajajočimi olimpijskimi igrami cilje predstavila tudi ženska skakalna reprezentanca. V Peking potuje četverica Špela Rogelj, Ema Klinec, Nika Križnar in Urša Bogataj, prav vse pa se zavedajo, da ob vrhunskih skokih lahko posežejo po odličju. Od kombinatorcev bo Slovenijo zastopal le Vid Vrhovnik.

Slovenske orlice bodo na Kitajskem zagotovo eno od najmočnejših orožij za osvojitev žlahtnih kovin. Kar tri v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedajo mesta med prvo šesterico, najvišje pa je trenutno Urša Bogataj, ki zaostaja zgolj za Avstrijko Marito Kramer in Nemko Katharino Althaus.

Ali ji izvrstna forma (v tej sezoni je zbrala dve drugi in tri tretja mesta) prinaša poseben pritisk? “To bo moja edina priložnost za kolajno. Na naslednjih olimpijskih igrah me skoraj 100-odstotno ne bo več zraven. Želim uživati, ostalo bo splet okoliščin. Upam, da se vsaj eni od Slovenk poklopi in dobi medaljo, smo pa verjetno vse štiri tega sposobne,” pravi 26-letna Bogatajeva.

Ne izključuje možnosti, da bo kakšna od reprezentanc spet presenetila z novostjo v opremi, kar se je v preteklosti na igrah, sploh pri moških, že dogajalo. “Možno je vse,” še dodaja. Pred potjo v Azijo ne ve, v kakšni formi je, saj je od zadnje tekme minilo že 19 dni.

Urša Bogataj je na Ljubnem osvojila 2. in 4. mesto. Foto: Guliverimage

“Vse si želimo več tekem, več priložnosti”

Prav tekmovalni premor (zaradi koronavirusa so odpadle tekme v Sapporu in Zau) je velika uganka tudi za branilko velikega kristalnega globusa iz lanske sezone. “Ljubno je bil zame fenomenalen, rezultati tam pa nad pričakovanji. Res bi bila vesela, če bi te skoke prenesla v nadaljnje treninge in tekme. A mi to žal ni uspelo, na skakalnici imam nekaj problemov. Še nekaj dela bo ostalo do OI, čeprav časa ni veliko. Skušala bom uživati ne glede na to, kaj nas še čaka. Osredotočila se bom na sproščenost in treninge,” pravi Nika Križnar.

Nika Križnar. Foto: Guliverimage

Zmagovalka tekme na zadnji dan lanskega leta ne skriva želje po olimpijski kolajni: “Ta cilj imam že dolgo. Morda se ga šele zdaj dobro zavedam, ko sem v tej in prejšnji sezoni tako visoko. Ne vem pa, koliko je realno, da kolajno tudi osvojim, saj ne vem, kje so ostale tekmice. Opraviti bom morala dva vrhunska skoka, potem pa bomo videli, kako visoko sodim.”

Križnarjeva bi si želela, da bi imele ženske skakalke na olimpijskih igrah več tekem. Za razliko od lanskega svetovnega prvenstva sta na sporedu le posamična (5. februarja) in mešana ekipna tekma (7. februarja), obe na srednji skakalnici. Na njej ne bo ženske ekipne tekme, prav tako ne bo niti posamične tekme na veliki skakalnici. “Ni nam vseeno, da nimamo še kakšne tekme. Ta bi bila dodatna priložnost in motivacija. Sploh ekipna tekma bi bila pika na i. Čakamo na to, upamo, da bo na prihodnjih igrah to drugače,” še dodaja 21-letnica iz Delnic v Poljanski dolini.

Celotna sezona je priprava na igre

Na lanskem šampionatu v Oberstdorfu so orlice osvojile tri kolajne. Križnarjeva je na veliki skakalnici osvojila bron, ekipno pa so bila dekleta na srednji skakalnici srebrne. Najbolj žlahtno odličje pa je iz Nemčije prinesla Ema Klinec.

Ema Klinec. Foto: Guliverimage

Vselej zelo analitični 23-letnici nastop na olimpijskih igrah pomeni ogromno. Zaveda se, da v tako močni ekipi pot v Peking ni bila samoumevna. A jasne predstave, kako bodo stvari tam potekale, nima. “Vsak si približno predstavlja, kako naj bi potekalo. Če vse skupaj primerjam z Oberstdorfom, je veliko težje. Ne vemo točno, kaj nas v Pekingu čaka. Grem iz dneva v dan in na koncu vidim, ali sem pripravljena ali ne. Je pa celotna sezona služila pripravi na OI. Nekatere stvari so narejene, druge pa še ne. Za vse bo enako, treba bo spoznati teren in se hitro prilagoditi.”

Nekaj dela pa jo čaka še pred potjo na Kitajsko. “Že pred Ljubnim sem začela razmišljati o tem, kaj bo treba postoriti za pot na igre. Treba je izpolniti številne obrazce, prijave v aplikacije, nekaj, česar nismo vajeni. Rada imam tekmovalni ritem, bolj vesela bi bila tekem. Je bilo pa vse to lažje urejati iz domačega okolja. Sledila sem programu in skušala ostajati sveža,” je dobro plat v tekmovalnem premoru poiskala aktualna svetovna prvakinja.

Težko se je osredotočiti le na skoke

Najizkušenejša v slovenski vrsti bo Špela Rogelj. Kot edina od četverice bo olimpijski utrip začutila že tretjič. Glavno motivacijo ji predstavljajo njeni skoki: “Predvsem tisti dobri. Dobro smo izkoristili ta čas zaradi odpadlih tekem. Imeli smo super pogoje v Planici in Beljaku. V Peking gremo s strani skokov lahko sproščeno. Olimpijskih iger se res veselim.”

Špela Rogelj odhaja na tretje olimpijske igre v karieri. Foto: Guliverimage

27-letnica bi si želela, da bi bilo manj administracijskih postopkov. “Poskušaš si reči, da je to del posla. Opraviti moramo vsaj petkrat več stvari kot pred zadnjimi igrami. Moraš paziti, da česa ne pozabiš. A to skušamo dati na stran in se osredotočiti na skoke. Je pa situacija kar težka,” pravi prva slovenska zmagovalka v svetovnem pokalu (v Lillehammerju 2014).

Upa na dober vikend

Štiriperesni deteljici se je na novinarski konferenci pridružil tudi nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik. Ta bo kot edini zastopal barve Slovenije v tej disciplini, za Peking pa nima posebnih pričakovanj.

“En konec tedna gre, naslednji pa ne. Že celo sezono se lovim. Upam, da bo na igrah tisti pravi vikend. Nismo imeli posebnih priprav. Tudi trener Goran (Janus, op. p.) bi si želel kolajne in bi jo tudi napovedal. A treba je stati na realnih tleh,” je dejal 22-letnik.

Zanj bodo to druge olimpijske igre, v Aziji pa bi bil zadovoljen z uvrstitvijo v prvo dvajseterico. “Tako visoko še nisem bil, sploh letos ne. Ampak pustimo se presenetiti,” dodaja Vrhovnik, ki je letos na posamičnih tekmah najvišje končal na 29. mestu.

Za Vida Vrhovnika bi bila uvrstitev med dvajseterico uspeh. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje