Škoda, ker Peter svoje upokojitve ni napovedal že oktobra

Smučarski skoki 22. Mar 202418:49 1 komentar
Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

"Še Avstrijci so bili zanj. To pomeni, da smo si prav vsi želeli tega," je po petkovi tekmi v Planici, ki je prinesla zmago Petra Prevca, dejal trener slovenskih orlov Robert Hrgota.

Pravljici, ki jo letos piše Planica, za zdaj ni videti konca. Potem ko je že v četrtek veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu končno prejela Nika Prevc, je danes za vsesplošno evforijo pod letalnico bratov Gorišek s 24. zmago v karieri poskrbel še njen brat Peter.

Navijača in tekmeca, ki najboljšemu slovenskemu tekmovalcu ne bi privoščil uspeha, danes ni bilo na spregled. Ko je Prevc, ki v nedeljo skakalne smuči dokončno postavlja v kot, stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, se je aplavzu več kot desettisočglave množice namreč pridružila tudi celotna skakalna karavana.

“Še Avstrijci so bili zanj. To pomeni, da smo si prav vsi želeli tega,” je po tekmi dejal trener slovenskih orlov Robert Hrgota. Pričakovano je bil izredno dobre volje tudi pred novinarskimi mikrofoni, ko se je kar nekajkrat pošalil.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“Preveč tvegano bi bilo, če bi čakali do nedelje. Morda je bilo prav, da se je odločil zmagati danes. Predvsem, da ni podlegel pričakovanjem in pritiskom, da si vsi mi želimo njegove zmage. Vemo, da si jo je najbolj želel prav sam. Znal je umiriti čustva, se zbrati in danes je zasluženo zmagal,” je najboljšemu slovenskemu smučarskemu skakalcu vseh časov hvalospeve pel prvi mož slovenske stroke, navdušen, da so se stvari odvile kot po filmskem scenariju. “To se zgodi redko kdaj,” je priznal.

Peter je danes zasluženo tam, kjer je

Da utegne biti danes Prevčev dan, je sicer posumil že po njegovem prvem skoku na tekmi. “Ko sem videl, da je šla njegova leva smučka dol, sem vedel, da bo tako kot v Vikersundu. Malo smo se tudi pošalili. Videlo se je, da je osredotočen in da uživa,” je zatrdil Hrgota, ki je zaradi tega precej pomirjen pričakal tudi Petrov nastop v finalu.

“Ni bilo nervoze, saj Peter deluje neverjetno dobro. Upal sem če, da bo morda šel še kakšen meter dlje, za vsak slučaj. A glede na razmere in situacijo je napravil neverjeten skok. Več kot zasluženo,” je odvrnil 35-letnik in dodal, da je prav v zadnjih mesecih še najlažje biti trener takšnemu šampionu.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“Mi pravimo, da je Peter lahkoten tekmovalec. A saj vemo, ko gredo stvari dobro, je vse lepo in prav. A pravi karakter se pokaže, ko ne steče. Peter je v pripravljalnem obdobju to večkrat dokazal in danes je zasluženo tam, kjer je,« je poudaril Hrgota in spomnil, da smučarski skakalec iz Dolenje vasi dobro ne skače le v drugi polovici sezone, ko je napovedal svoje tekmovalno slovo, temveč je dobro formo prikazal tudi že na njenem uvodu.

“Tako bom rekel, Peter je vrhunske skoke kazal že oktobra, ko je postal državni prvak in pokazal visoko raven. Nenazadnje je bil tudi vikend pred tem uspešen v Kuusamu. Govora je o malenkostih, sestaviti se ti mora veliko stvari. Očitno je ta napoved upokojitve dala še tisto piko na i, ki jo je rabil. Škoda, ker svoje upokojitve ni napovedal že oktobra,” je še v smehu pripomnil Hrgota.

V soboto letalce v Planici čaka ekipna tekma, kjer bodo ob Slovencih favoriti za zmago predvsem Avstrijci. Trener Hrgota je že potrdil, da bodo za Slovenijo nastopili Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in kot zadnji Peter Prevc. Slovenci bodo v pokalu narodov napadali predvsem drugouvrščene Nemce, za katerimi zaostajajo še za 181 točk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje