Peter Prevc v Planici premagal vso konkurenco

Smučarski skoki 22. Mar 202414:39 > 17:05 1 komentar
Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski šampion Peter Prevc je zmagovalec uvodne tekme finala svetovnega pokala smučarjev skakalcev na letalnici v Planici. Prevc je dosegel najboljši daljavi v obeh serijah in prehitel Avstrijca Daniela Huberja in Norvežana Johanna Andreja Forfanga.

Peter Prevc je po prvi seriji zasedal drugo mesto, toda v finalu je s skokom, dolgim 231 metrov napovedal boj za zmago. Avstrijec Daniel Huber ni zdržal pritiska, slovenski šampion je tako prišel do zmage pred domačimi gledalci.

V izteku letalnice ga je, poleg 13.470 gledalcev, pričakala tudi njegova sestra Nika Prevc, ki je včeraj dvignila veliki kristalni globus. To je bila 24. zmaga v njegovi karieri, v letošnji sezoni je pred Planico štirikrat stal na odru za zmagovalce (vsakič drugi), v dolini pod Poncami pa je kronal izjemno sezono in kariero s skokom na najvišjo stopničko.

Osma zmaga na letalnici ga uvršča na tretje mesto na večni lestvici. Pred njim sta le dva Avstrija Stefan Kraft (10 zmag) in Gregor Schlierenzauer (14 zmag). Toda slovenski šampion ima možnost, da v nedeljo dvigne še mali kristalni globus za seštevek v poletih. Za Kraftom sedaj zaostaja za vsega 34 točk.

“Današnji uspeh je res nekaj, kar sem si potihem želel, a sem vedel, kakpšna je konkurenca s Timijem, Danielom, Stefanom, Johannom … Bilo je težko, a se je izšlo,” je v prvem odzivu za nacionalno televizijo povedal Prevc.

“Pomagale so tudi izkušnje. Tukaj sem bil zelo predan druženju z otroki, a moral sem se izolirati in se zbrati za svoje skoke in mislim, da so to tiste prave izkušnje, ki so pomagale do uspeha,” je še dejal 31-letni skakalec, ki se po sezoni poslavlja od tekmovalnega športa.

Lep slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnil Timi Zajc.

V finalu so nastopili še Lovro Kos, ki je bil na koncu 12., Domen Prevc, ki je bil 17., in Maksim Bartolj, ki je petkovo preizkušnjo sklenil na 21. mestu.

Rezultati:

Anže Lanišek je v prvi seriji skočil 213 metrov in padel ob doskoku. Po zdravniškem pregledu je jasno, da s slovenski šampionom ni utrpel poškodb.

Brez finala je poleg Laniška ostal še Žak Mogel.

V soboto letalce v Planici čaka ekipna tekma, kjer bodo ob Slovencih favoriti za zmago predvsem Avstrijci. Trener Robert Hrgota je že potrdil, da bodo za Slovenijo nastopili Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in kot zadnji Peter Prevc. Slovenci bodo v pokalu narodov napadali predvsem drugouvrščene Nemce, za katerimi zaostajajo še za 181 točk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje