Slovenci le opazovalci ob Kubackijevi vrnitvi na vrh

Smučarski skoki 1. Jul 202320:07 1 komentar
Dawid Kubacki
Foto: Profimedia

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je na veliki skakalnici na evropskih igrah v Zakopanah na Poljskem osvojil šesto mesto (263,2 točki) in je bil najboljši v slovenski vrsti. Na veselje polnih tribun ciljne arene je zmagal domačin Dawid Kubncki (279,1).

Dawid Kubacki, drugi po prvi seriji, je v finalu prehitel Avstrijca Jan Hörla (273), vodečega po polovici tekmovanja. Tretje mesto je zadržal Nemec Philipp Raimund (271,8). Za 33-letnega domačina je to krasna vrnitev v skakalni vrh, potem ko je bil zaradi ženinih zdravstvenih težav primoran izpustiti zaključek svetovnega pokala. Takrat se je s čudovito gesto izkazal Anže Lanišek, ki je danes osvojil šesto mesto. V finalu je pridobil štiri mesta.

Timi Zajc je bil 14. (237,7), Domen Prevc 22. (232,5), Žiga Jelar 25. (231,3), Lovro Kos pa se na 31. mestu (113) ni uvrstil v finale.

“Sem kar zadovoljen z današnjim nastopom, čeprav sem v prvi seriji napravil najslabši skok danes. V primerjavi z malo skakalnico je bila hitrost veliko višja, potem lažje in višje prideš v drugi del. Ni treba toliko truda vložiti za boljše skoke in tako je enostavneje nastopiti,” je pojasnil Lanišek po zadnji skakalni tekmi na igrah.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Medaljo bronastega leska je osvojil na mešani ekipni tekmi. “Igre zapuščam z dobrimi občutki, medaljo imamo, poleg tega smo videli, kako smo pripravljeni v primerjavi s tekmeci. Smo na pravi poti in v pravo smer delamo. Za te tekme v Zakopanah se nismo posebej pripravljali in tudi tekmovali smo s starimi, lanskimi zimskimi dresi, ki so nam bili nekoliko pretesni, saj smo pridobili kakšen kilogram,” je dodal Lanišek.

Slovenija je v Zakopanah, kjer so na tretjih poletnih evropskih igrah v smučarskih skokih prvič nastopili zimski športniki, osvojila štiri medalje.

Nika Prevc je bila srebrna na srednji skakalnici in nato članica bronaste mešane ekipe, v kateri so bili še Nika Križnar, Zajc in Lanišek. Križnar je bila na veliki skakalnici zlata, Prevc pa srebrna in ima tako na teh EI edina v celotni slovenski reprezentanci tri odličja, Križnar pa dve.