Slovenski skakalci v novi sezoni številčno oslabljeni

Smučarski skoki 16. Apr 202314:39 2 komentarja
Planica
Foto: Aleš Fevžer

Na dvodnevnem srečanju tehnične komisije Mednarodne smučarske zveze (Fis) za smučarske skoke je bilo predlaganih kar nekaj novosti, ena najbolj realnih za izvedbo pa je, da se bo kvota skakalcev na državo že s prihodnjo sezono zmanjšala.

Če je v svetovnem pokalu v smučarskih skokih za moške že nekaj let v veljavi pravilo, da ima posamezna reprezentanca na tekmi lahko največ šest skakalcev (oziroma sedem zaradi dodatne kvote zaradi dobrih rezultatov v periodi celinskega pokala), se bo že s poletno veliko nagrado 2023, pozneje pa tudi zimsko sezono spremenilo.

Zgornja meja bo po novem postavljena pri številki pet, ob dodatni kvoti zaradi celinskega pokala pa šest. Zmanjšala se bo tudi številka skakalcev, ki jim Fis krije stroške potovanj – iz zdajšnjih 50 na 45. Bodo pa tako manjše ekipe imele večjo kvoto za enega skakalca.

Na sestankih so sicer predstavili tudi predlog koledarja za naslednjo sezono. Na njem po novem ne bo več silvestrske turneje, Ljubno se z novoletnega termina seli na konec januarja, Planica pa bo znova na sporedu predzadnji konec tedna marca. Dekleta bodo znova letela, več o tem tukaj.

“Na ta način želimo zmanjšati razkorak med najboljšimi in najslabšimi ekipami. To je bila zelo jasna želja Mednarodnega olimpijskega komiteja. Želimo si, da skoki postanejo globalen šport, to pa lahko dosežemo tako, da ponudimo priložnost skakalcem iz več različnih držav,” je o tej temi dejal direktor svetovnega pokala Sandro Pertile.

Če bo predlog dobil zadostno podporo na kongresu Fis 5. maja v Dubrovniku, bodo Avstrija, Nemčija in Norveška na prvi tekmi velike nagrade 28. julija v Hinterzartnu nastopile s po šestimi tekmovalci, Japonska, Poljska in Slovenija pa s po petimi. Vseh šest je torej izgubilo eno mesto, so ga pa zato pridobile ZDA, Turčija in Ukrajina.

Kvote za prvo tekmo poletne velike nagrade:

Avstrija 6 (-1), Nemčija 6 (-1), Norveška 6 (-1)

Japonska 5 (-1), Poljska 5 (-1), Slovenija 5 (-1)

Estonija 4, Finska 4, Švica 4, ZDA 4 (+1), Italija 4

Bolgarija 3, Češka 3, Kanada 3, Turčija 3 (+1), Ukrajina 3 (+1)

ostali po 2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje