Solze sreče ob zgodovinskem uspehu dobrih prijateljic

Peking 2022 5. Feb 202216:33 > 17:24 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer/OKS

Slovenija ima dve novi olimpijski junakinji. Zlata medalja Urše Bogataj in bronasta Nike Križnar se bosta zapisali v zgodovino slovenskega športa. Že nekaj trenutkov po finalnem skoku so obe junakinji, ki sta poleg tega dobri prijateljici, premagale solze sreče.

“Zelo sem vesela, da je nama uspelo. Vedno sem si to želela. Tudi v Courchevelu, ko sva bili obe na veliki nagradi na stopničkah, sva jokali od sreče, ker sva dobri prijateljici, cimri, vedno se imava fino, ko sva v sobi. Ne vem, kako je mogoče, da nama je to uspelo, ampak enostavno nama je,” je v prvem odzivu v mešani coni za STA povedala Urša Bogataj.

Za Slovenijo je bil to zgodovinski dan. Prvič se je namreč zgodilo, da se slovenski šport veseli dveh medalj na eni olimpijski tekmi. Čeprav sta obe dobitnici medalj že doživeli olimpijski duh v preteklosti, pa jima bo Peking 2022 vsekakor ostal v najlepšem spominu.

Uresničitev sanj

“Sanje so se uresničile. Meni so se definitivno, Urši najbrž tudi, le kaj bi si želela boljšega. Rekli sva si, da bo cilj izpolnjen, ko bova domov odšli z eno od medalj, ni važno katera jo bo vzela. Vesela sem, da sta mi uspela dva dobra skoka, še vseeno z majhno napako, ampak ni bila tolikšna, da bi me stala kolajne. Moram pa poudariti, da sem tako vesela za Uršo, za mojo cimro, da ji je to uspelo. Ko pa obenem stojiš takole še ob svoji najboljši prijateljici, je to še bolj posebno. Danes bova kar s težavo zaspali,” je v mrzlem Zhangjiakouju za STA povedala Nika Križnar.

26-letna nova olimpijska prvakinja še nikoli ni zmagala na tekmi svetovnega pokala, danes pa je na največji preizkušnji pokorila vso konkurenco. “Fajn je. Nikoli si nisem tega predstavljala. Nekako se mi to zimo ni poklopilo, naredila sem že zelo dobre skoke na tekmi, a je bila katera vedno boljša ali pa sem dobila slabe ocene. Ocen danes niti nisem pogledala. Ko sem izvedela, da imava obe z Niko kolajno, nisem mogla verjeti,” je občutke opisala olimpijska prvakinja.

“Ta skakalnica mi je bila že od prvega skoka všeč. Mogoče zato, ker je bil že prvi dober. Nekako sva se ujeli in doslej mi je šlo v redu. Upam, da bo tudi naprej tako” je še dodala Urša Bogataj.

Dvomi, da bo lahko spala

Dekleta tako čaka zgolj še ena preizkušnja, in sicer na mešani ekipni tekmi, na kateri bosta nastopili obe današnje dobitnici medalje. Po tekmi je to potrdil tudi glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič, ki je dejal, da so se dekleta odločile same.

“Počitka res ne potrebujeva, se mi zdi, da sva v tako dobrem naletu, da bova najprej zablesteli še na ekipni tekmi, potem pa lahko greva objeti domače, ki jih obe že zelo pogrešava. Danes bo zagotovo padel še kakšen videoklic preden zaspim, no, če bom sploh spala. Ekipna tekma bo še zelo pomembna in upam, da še tam vzamemo kakšno medaljo,” je zaključila dobitnica bronaste medalje.

Ko so sanje, postale resničnost. Foto: Anže Malovrh/STA

Lep slovenski uspeh sta dopolnili tudi Ema Klinec in Špela Rogelj, ki sta končali na petem oziroma devet mestu. Za slednjo je bil to tudi zadnji nastop na olimpijskih igrah.

“Sigurno je super, če ima Slovenija na koncu dve medalji, dober ekipni uspeh, tudi moj rezultat je bil najboljši na olimpijskih igrah doslej. Vseeno sem ciljala višje, tokrat pa sreča ni bila na moji strani. Ta dan si bom zapomnila po dveh medaljah kolegic na mojih zadnjih olimpijskih igrah. Tudi kakšen moj skok je bil vmes odličen, ter seveda po lepem prizorišču, ki so ga pripravili Kitajci,” je za STA svoje olimpijske vtise strnila Špela Rogelj.

Mešana ekipna tekma tudi z obema današnjima junakinjama bo na sporedu v ponedeljek, ob 12.45.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!