Visokoleteče planiške ambicije kitajskih skakalcev

Qi Liu
Qi Liu (Foto: Profimedia)

Sijajen nastop kitajske smučarske skakalke Qi Liu na sobotni preizkušnji svetovnega pokala pretekli teden v Hinterzartnu v Nemčiji je požel nemalo pozornosti na Kitajskem, ki namerava v prihodnjih letih v razvoj skakalnega športa vložiti še dodatna sredstva.

Z začetkom novega leta smo lahko znova spremljali nastope kitajskih smučarskih skakalcev, ki na tekmah celinskega in svetovnega pokalaniso tekmovali vse od olimpijskih iger v Pekingu. Še največ pozornosti je pri tem požela njihova tekmovalka Qi Liu, ki je na sobotni preizkušnji svetovnega pokala pretekli teden v Hinterzartnu v Nemčiji osvojila visoko osmo mesto, s tem pa poskrbela za prvo uvrstitev med najboljšo deseterico na tekmovanjih najvišjega ranga po skoraj desetletju.

Sijajen nastop 26-letnice ni ostal neopažen v kitajskih medijih, ki so po pisanju poljskega portala Skijumping.pl znova postali pozorni na svoje smučarske skakalce in skakalke. “To je naš najboljši rezultat v desetih letih, gre za prelomen dogodek,” je za Olympic.cn povedal Zhang Xudong, vodja kitajskega nacionalnega centra za smučarske skoke.

Reprezentanca Kitajske je sicer sestavljena iz sedsmih skakalcev in osmih skakalk, ki so večji del lanskega leta trenirali v domači bazi Laiyuan, v začetku januarja pa so za dva meseca odleteli v Evropo.

Po besedah Zhanga Xudonga njihovi skakalci vse bolj napredujejo. Na pripravah je v moški konkurenci tako najbolj izstopal Zhen Weijie, ki je prehitel rojaka Songa Qiwuja, pa čeprav je slednji z 28. mestom na tekmi celinskega pokala v Saporu osvojil doslej edine FIS točke med predstavniki moške zasedbe.

Zhen Weijie
Zhen Weijie (Foto: Profimedia)

“Največjo težavo nam je povzročal položaj na zaletni smučini, kjer je prihajalo do številnih napak. Trdo smo delali, da smo se izboljšali v tem elementu,” je zatrdil Zhang Xudong in dodal, da jim je bil pri tem v veliko pomoč strokovnjak iz tujine. “Za nas je preizkusil smuči različnih znamk in jih individualno prilagodil potrebam vsakega od tekmovalcev.”

Z visokimi cilji tudi v Planici

Kot je pristavil Xudong, je cilj kitajske reprezentance, da do začetka svetovnega nordijskega prvenstva v Planici njihovi tekmovalci osvojijo čim več točk v pokalu FIS, celinskem pokalu in tudi svetovnem pokalu. “Želimo si, da bi se naša moška ekipa na svetovnem prvenstvu uvrstila med najboljših osem, dekleta se lahko borijo tudi za prvih šest. Vendar je vse to le sredstvo za dosego cilja – to so naslednje olimpijske igre.”

Visokoleteči cilji Kitajcev v smučarskih skokih se še zdaleč ne zdijo nedosegljivi, saj se med drugim ponašajo z enim najsodobnejših skakalnih centrov na svetu, ki ga nameravajo v prihodnjih letih še razširiti. Center v Laiyuanu, ki obenem velja tudi za domačo bazo kitajske reprezentance, se ponaša z najsodobnejšim vetrovnikom na svetu in kompleksom petih skakalnic. V bližnji prihodnosti naj bi tam zgradili tudi dva kilometra in pol dolgo smučarsko progo, ki bo obratovala skozi vse leto kot tudi pripadajočo infrastrukturo okoli naprav.

“Naš kompleks nameravamo v celoti izkoristiti. Ustvariti želimo najboljši kraj za treninge in tekmovanja, tako domača kot mednarodna. V prihodnosti bomo skušali gostiti tudi večje dogodke, kot je svetovno prvenstvo,” pa je dejal sekretar okrožnega partijskega odbora v Laiyuanu Chen Yingmin.

Kot še piše Skijumping.pl, se Kitajska morda ne ponaša z bogato tradicijo v smučarskih skokih, vendar je zgodovina tega športa v tej državi precej daljša, kot bi si morda mislili Prva skakalnica na Kitajskem je bila postavljena v 50. letih 20. stoletja v Tonghui, prvo ekipo pa so poskušali sestaviti leta 1983. Znanje so jim tedaj večinoma predajali Japonci, prvo uradno tekmo v državi pa so organizirali leta 1984.