Kaj čaka slovenske orle in orlice do domačega vrhunca?

Smučarski skoki 31. Jan 202315:413 komentarji
Še tri tedne do prvenstva v Planici. Foto: Aleš Fevžer

Čez tri tedne se bo s slavnostno otvoritvijo začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Ob smučarskih tekačih in nordijskih kombinatorcih bodo domači navijači glede na rezultate zadnjih let največ pričakovali od smučarskih skakalcev, ki pa jih do šampionata pod Poncami čaka še natrpan urnik tekem.

Minuli konec tedna so slovenski orli in orlice znova navdušili. Na štirih posamičnih tekmah za svetovni pokal je Slovenija zbrala prav toliko stopničk. V nemškem Hinterzartnu je z dvema drugima mestoma blestela Ema Klinec, ki bo v Planici branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici. Na poletih na Kulmu pa se je znova izkazalo, da so orli res letalsko nadarjeni, sobotnemu tretjemu mestu Domna Prevca je še stopničko višje v nedeljo dodal aktualni svetovni podprvak v poletih Timi Zajc. 

Ema Klinec je s 160 točkami v seštevku sezone preskočila obolelo Niko Križnar, Gorenjki sta zdaj četrta in peta, v hrbet pa gledata zgolj Avstrijki Evi Pinkelnig, Nemki Katharini Althaus in Norvežanki Anne Odine Stroem.

Pri moških najboljši Slovenec kljub vikendu, v katerem ni skakal povsem v vrh, ostaja Anže Lanišek na tretjem mestu. Zaostanek za novim nosilcem rumene majice Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom znaša 326 točk, vmes je še Poljak Dawid Kubacki. Nevarno se je na četrtem mestu približal Avstrijec Stefan Kraft. Se je pa zato Zajc prebil tik za prvo deseterico, velik skok naprej je uspel tudi Domnu Prevcu.

Skupni seštevek

ŽENSKE (15/26):

1. Eva Pinkelnig (Avt) 1096

2. Katharina Althaus (Nem) 871

3. Anne Odine Stroem (Nor) 773

4. Ema Klinec (Slo) 635

5. Nika Križnar (Slo) 602

18. Urša Bogataj (Slo) 249

23. Nika Prevc (Slo) 143

37. Maja Vtič (Slo) 32

37. Katra Komar (Slo) 32

53. Nika Vetrih (Slo) 1

MOŠKI (18/32):

1. Halvor Egner Granerud (Nor) 1316

2. Dawid Kubacki (Pol) 1204

3. Anže Lanišek (Slo) 990

4. Stefan Kraft (Avt) 951

5. Piotr Zyla (Pol) 718

11. Timi Zajc (Slo) 394

18. Peter Prevc (Slo) 263

20. Lovro Kos (Slo) 223

22. Domen Prevc (Slo) 189

23. Žiga Jelar (Slo) 181

40. Žak Mogel (Slo) 28

Čeprav sta se sezoni v obeh konkurencah že prevesili v drugo polovico (pri ženskah že nekaj časa nazaj, pri moških ravno na Kulmu), pa glavni vrhunec šele prihaja. Nordijsko prvenstvo od 22. februarja do 5. marca v Planici. A v slovenskih taborih o tem še ne razmišljajo, saj jih do spopadov za snežinke na domačih tleh čaka še zelo natrpan spored.

V Planici je praktično vse pripravljeno na svetovno prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer

Najprej oboji ta konec tedna potujejo v Willingen, kjer jih v petek najprej čaka mešana ekipna tekma, v soboto in nedeljo pa po dve posamični preizkušnji. Skakalke nato naslednji konec tedna čaka tradicionalna postaja z dvema individualnima tekmama v avstrijskem Hinzenbachu, moški pa se bodo podali čez lužo. Prvič po letu 2004 bodo tekmovali na ameriških tleh, ko so se merili v Lake Placidu. Enako prizorišče bo na sporedu tudi tokrat, pa čeprav so bile tekme sprva predvidene v Iron Mountainu. Tam bosta na sporedu dve posamični in ena superekipna tekma dvojic.

Zadnji vikend pred prvenstvom v dolini Tamar se bodo spet združili, romunski Rašnov bo gostil štiri tekme – pri ženskah dve posamični, pri moških posamično in superekipno. Zaradi poznega termina je vprašanje, katere reprezentance bodo na vzhod Evrope popeljale svoje najboljše, o možnosti počitka in zadnjih priprav pred SP razmišljata tudi slovenska trenerja Zoran Zupančič in Robert Hrgota.

Le dva dni po zadnji tekmi v Rašnovu se bo prvenstvo začelo s slavnostno otvoritvijo, že na prvi tekmovalni dan pa tekmovalke čakajo kvalifikacije na srednji napravi. Obeta se pestrih 11 tekmovalnih dni, na katerih bo Slovenija branila kar štiri kolajne izpred dveh let v Oberstdorfu. Poleg zlate Eme Klinec na srednji napravi so orli in orlice v Nemčiji osvojili še srebrno (ženska ekipna tekma na srednji napravi) ter dve bronasti (Nika Križnar in Anže Lanišek na veliki skakalnici). Ko bi bili doma vsaj približno enako uspešni …

Spored skakalnega dela v Planici 2023:

sreda, 22. februar: kvalifikacije za ženske na srednji napravi

četrtek, 23. februar: tekma za ženske na srednji napravi

petek, 24. februar: kvalifikacije za moške na srednji napravi

sobota, 25. februar: ekipna tekma za ženske na srednji napravi + tekma za moške na srednji napravi

nedelja, 26. februar: mešana ekipna tekma na srednji napravi

torek, 28. februar: kvalifikacije za ženske na veliki napravi

sreda, 1. marec: tekma za ženske na veliki napravi

četrtek, 2. marec: kvalifikacije za moške na veliki napravi

petek, 3. marec: tekma za moške na veliki napravi

sobota, 4. marec: ekipna tekma za moške na veliki napravi

Celoten spored prvenstva z urami in preizkušnjami v tekaškem ter kombinacijskem delu najdete tukaj. 

VEČ PRED SP V PLANICI

Komentari

Vaš komentar