Z izjemnim nizom Nika Prevc prehitela tudi (zaenkrat še) uspešnejša brata

Smučarski skoki 4. Jan 202416:12 0 komentarjev

Na zadnji dan premora 72. izvedbe moške novoletne turneje štirih skakalnic so za nasmehe na obrazih ljubiteljev smučarskih skokov v Sloveniji znova poskrbele skakalke. Nika Prevc je tudi na drugi tekmi v Beljaku konkurenco pustila daleč za sabo, uspeh varovank Zorana Zupančiča pa je dopolnila še Nika Križnar s tretjim mestom.

Komaj 18-letna Nika Prevc, ki bo v zadnje leto najstništva vstopila marca, je očitno ’zajahala’ zmagoviti val, za katerega si želimo, da bi kar trajal in trajal. Konkurenca se zagotovo sprašuje, kako ustaviti fantastično Selčanko, ki ji tudi rumena majica, v kateri je nastopila prvič, ni pomenila dodatnega bremena.

“Zelo sem zadovoljna z vsemi tekmovanji ta teden in s konstantnostjo skokov. Prvi cilj je, da to nadaljujem,« je v svojem slogu, ko pred mediji deluje zadržana in nezgovorna, svoje pa raje pove na skakalnici, dejala vodilna tekmovalka svetovnega pokala. Do četrte zmage v karieri (dobila je štirih od zadnjih petih dni) je prišla v pičlih 19 dneh!

S tem je še za štiri dni prehitela starejšega brata Domna, ki je v sezoni 2016/17 od prvega slavja v Ruki (25. novembra 2016) do četrtega v Engelbergu (18. decembra 2016) potreboval 23 dni. Kljub temu bo srednji od petih otrok skakalne družine iz Dolenje vasi ostal najmlajši zmagovalec: prvo je dosegel pri 17 letih, 5 mesecih in 21 dneh, Nika pa pri 18 mesecih, 9 mesecih in 2 mesecih. A če bo aktualna državna prvakinja tudi na japonski turneji z začetkom prihodnji konec tedna nadaljevala svojo formo, bo brata ujela že pri peti, njegovi zaenkrat zadnji zmagi. To je odlični letalec namreč dosegel več kot dve leti po četrti.

Najstarejši v družini Prevc, Peter, je v karieri zaenkrat zbral 23 zmag. Prvo pri starosti 21 let, 3 mesecev in 24 dneh. Cene Prevc, ki je spomladi končal skakalno kariero, pa je najvišje v karieri končal na 3. mestu.

Za dodatno veselje v slovenskem taboru je na severni strani Karavank poskrbela Nika Križnar. Zmagovalki poletnega dela sezone se začetek sezone, tudi zaradi bolezni, ni izšel po načrtih. Dvig forme je napovedala že s sredinim šestim mestom, zdaj pa je le še enkrat potrdila, da ji skakalnica v Beljaku zelo ustreza. Na štirih tekmah tu je bila trikrat na najnižji stopnički.

“Res sem vesela in ponosna nase in tudi na Niko. Kje naj začnem? Res sem vesela, da mi je uspelo sestaviti dva zelo lepa skoka. Mogoče dva najlepša v trenutni sezoni. Upam, da bom nadaljevala s takšnimi občutki in skoki. Zdaj pa naprej na Japonsko za skoraj dva tedna,” je bila zadovoljna tudi 22-letnica iz Mlake pri Kranju.

Ostale so preveč grešile

Logično je bil nasmejan tudi glavni trener slovenskih orlic Zoran Zupančič. “Tudi druga tekma v Beljaku je šla približno po naših načrtih s ponovno zmago in dominacijo Nike Prevc in še enimi stopničkami Niki Križnar. Vesel sem, da ji je po vsej težavah v zadnjem obdobju in ob njeni želji uspelo osvojiti stopničke. S tem smo zelo zadovoljni, medtem ko so ostale malenkost grešile. Katra Komar predvsem v prvi seriji, ko je želela ponoviti včerajšnji rezultat in preveč napadla. Ema Klinec se trenutno muči, skoki pa morajo biti sproščeni,” je dejal.

In dodal, da zdaj skakalke v domovini čakajo trije dnevi počitka, nato dva dneva treningov, nato pa že pot na Japonsko, kjer jih čakajo dve tekmi v Saporu in tri v Zau, kjer bo prvič na sporedu tudi superekipna preizkušnja dvojic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!