Nika Prevc s predstavo za skakalne učbenike do nove zmage (VIDEO)

Smučarski skoki 30. Dec 202319:55 > 20:11 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Nika Prevc (133,0 m, 130,0 m; 267,4 točke ) je po krstni zmagi v Engelbergu pred dvema tednoma dobila še premierno uvodno tekmo turneje dveh večerov v Garmisch-Partenkirchnu. Slovenska smučarska skakalka je slavila pred Norvežanko Eirin Mario Kvandal, tretja pa je bila Kanadčanka Abigail Strate.

Komaj 18-letna Nika Prevc je še drugič v svetovnem pokalu pokorila konkurenco. Potem ko je bila najboljša že pred 14 dnevi v Engelbergu v Švici, je slovenska skakalka sijajno formo potrdila tudi v Nemčiji in dobila premierno tekmo na turneji dveh večerov v Garmisch-Partenkirchnu.

Le 15. dosežek v kvalifikacijah sicer ni bil najbolj spodbuden, a se je najstnica do tekme uspela zbrati in že v prvi seriji navdušila z ženskim rekordom naprave. Pristala je pri kar 133 metrih, njena prednost pred drugouvršeno Eirin Mario Kvandal pa je znašala zajetnih 7,6 točke.

Silovit odgovor Norvežanke je sledil v finalu, ko je skočila 132,5 metra, a je Nika Prevc zdržala pritisk in kljub zahtevnejšim razmeram pristala pri 130 metrih ter na koncu slavila s prednostjo 12,9 točk. S tretjim mestom se je še četrtih stopničk v sezoni razveselila Kanadčanka Abigail Strate, ki je zaostala za 20 točk.

“Ne vem, kaj bi povedala, mislim, da sem že dovolj pokazala. Super, da mi je to uspelo. Na drugi skok je bilo kar nekoliko dolgočasno čakati, a vem, na kaj moram paziti in se osredotočiti. Lepo mi je, tega sploh ne znam opisati,” je za Televizijo Slovenija dejala tekmovalka iz Dolenje vasi.

Foto: Guliverimage

Ema Klinec že komaj čaka Oberstdorf.

Od preostalih Slovenk je deseterico za las zgrešila Ema Klinec, ki je s 13. mesta po uvodni seriji napredovala na 11. (119,0 m, 124,5m; 223,6), kar sedem mest je v finalu pridobila Nika Križnar (120,5 m, 123,5 m; 217,1) in osvojila 14. mesto, Ajda Košnjek pa je bila 25. (118,5 m, 119, 0 m; 198,2). Za vsega dve točki je finalno serijo zgrešila Taja Bodlaj, ki je tekmo končala na 31. mestu (88,8), medtem ko je z 52. dosežkom med 54 tekmovalkami že v kvalifikacijah izpadla Katra Komar.

“Prva tekma turneje dveh večerov je za nami. Sama sem nekoliko bolj razočarana kot morda preostali del ekipe. Ni se mi izšlo po željah, a se moram s tem čim prej sprijazniti in iti naprej. Sem pa za Niko zelo vesela. Kapo dol, naj tako skače še naprej,” je svoj nastop ocenila Nika Križnar.

Povsem zadovoljna ni bila niti Ema Klinec, a ji dober drugi skok vlila upanje pred nadaljevanjem. “Zelo lepa tekma, čeprav nisem najbolje skakala. Vesela sem, ker sem v drugi seriji naredila eno veliko spremembo, kar terja določen pogum, a mi je uspelo. Ena kljukica je, zato že komaj čakam Oberstdorf.

V skupnem seštevku pred Slovenko le še Francozinja

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je vodtstvo zadržala Josephine Pagnier, ki je bila tokrat sedma. Francozinja je doslej zbrala 366 točk, njena najbližja zasledovalka pa je po današnji drugi zmagi v sezoni prav Nika Prevc, ki ima 276 točk. Od Slovenk sta z 227 oziroma 136 točkami v deseterici še Ema Klinec in Nika Križnar, Ajda Košnjek (44 točk) zaseda 26. mesto, Katra Komar (29) je 28., Taja Bodlaj (6) pa 35.

Skakalke se bodo sedaj preselile v Oberstdorf, kjer se bodo 1. januarja na drugi in zadnji novoletni tekmi pomerile najprej ob 15. uri v kvalifikacijah, ob 16.15 pa v prvi seriji tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!