‘Žaba’ skočil do Peterke in Prevcev, Garmisch je slovenski

Smučarski skoki 1. Jan 202416:42 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Primož Peterka dvakrat, Peter Prevc in njegova sestra Nika Prevc po enkrat, zdaj še Anže Lanišek. To so slovenski zmagovalci na olimpijski skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu. Tekmovalec skakalnega kluba Mengeš je na današnji tekmi samo potrdil svoje besede, ki jih je dal pred potjo na novoletno turnejo.

Lanišek je dejal, da se mu je končno uspelo sprostit, po dveh tekmah turneje se je zavihtel na 6. mesto skupnega seštevka turneje.

Pred začetkom najprestižnejšega dela turneje, je za Sportklub povedal, da se počuti kot eden izmed resnejših kandidatov za to, da se zlati orel znajde v njegovih rokah, poleg tega pa je razblinil tudi enigmo, zakaj ga prijatelji kličejo “žaba”.

Kraj srečnega imena že od 1960

Primož Peterka je na novega leta dan v Garmischu zmagal leta 1997, uspeh ponovil leta 2003, nato pa smo morali Slovenci kar nekaj časa počakati na nov oder za zmagovalce v tem olimpijskem mestecu.

Primož Peterka, leta 1997 s prvo zmago za Slovenijo v Garmischu; FOTO: Guliverimage

Peter Prevc je leta 2015 zasedel tretjo mesto, leto kasneje pa po burnem silvestrovanju Slovenijo razveselil z zmago. Lovro Kos je na novega leta dan 2022 dosegel tretje mesto, lani tak čas je Lanišek pristal na drugem mestu, letos pa se je povzpel na najvišjo stopničko ter s tem dopolnil izjemen nacionalni uspeh, saj je predvčerajšnjim na isti skakalnici slavila Nika Prevc.

Velja omeniti, da je v Garmisch-Partenkirchnu kot prvi Slovenec oder za zmagovalce dosegel že Jože Šlibar, ki je leta 1960 zasedel tretje mesto, Bogdan Norčič je leta 1979 stopil na drugo stopničko zmagovalnega odra, tretji je bil tudi Primož Ulaga (na sliki spodaj) leta 1986.

FOTO: Guliverimage

Na avstrijski del turneje se lahko ekipa trenerja Roberta Hrgote odpravlja povsem sproščena, Slovenija drži visoka mesta v skupnem seštevku turneje. Lanišek zaseda 6. mesto, Peter Prevc je 9., Kos 11. in Timi Zajc 13.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!