Zlata trilogija Timija Zajca je dopolnjena. In to doma

Smučarski skoki 3. Mar 202320:43 2 komentarja
Timi Zajc
Foto: Guliverimage

Pred začetkom šampionata v Planici Timi Zajc v svojih vitrinah še ni imel kolajne z nordijskih svetovnih prvenstev. Na treh tekmah pod Poncami je osvojil že dve, na posamični tekmi na Bloudkovi velikanki kar zlato. S tem je postal prvi slovenski skakalec v zgodovini, ki je na najvišjo stopničko stopil v vseh treh velikih tekmovanjih tega športa.

Čeprav šteje šele 22 let, je Timi Zajc že velikan smučarskih skokov. Slovenskih in mednarodnih. Da spada v to druščino, je dokazal na današnji tekmi skakalcev na Bloudkovi velikanki, ko je zdržal pritisk domačega prvenstva in za več kot deset točk ugnal vso konkurenco. Prišel je do druge kolajne v Planici, pred dnevi je bil bronast na tekmi mešanih ekip v družbi Nike Križnar, Eme Klinec in Anžeta Laniška.

Z današnjim slavjem je mladenič iz Hramš v Savinjski dolini dopolnil svoj zlati komplet. V dobrem letu dni je namreč postal olimpijski prvak v Pekingu (na mešani ekipni tekmi), svetovni prvak v poletih v Vikersundu (na moški ekipni tekmi), piko na i pa je v posamični tekmi postavil na domačih tleh. Ob tem ima iz Pekinga še moštveno srebro, iz Vikersunda posamično srebro in iz Planice moštveni bron. Vse to v le 13 mesecih! Pred njim še nobenemu slovenskemu skakalcu ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko na vseh treh največjih tekmovanjih, niti Petru Prevcu.

Foto: Guliverimage

Sledil očetu in bratu

Za kako velik talent gre, je dokazoval še v konkurenci otrok in mladincev. Še vedno je edini smučarski skakalec, ki je osvojil vseh deset možnih naslovov državnega prvaka Slovenije v kategorijah od devet do šestnajst let ter v članski konkurenci (tako poleti kot pozimi). Za smučarske skoke ga je sicer navdušil oče Boštjan (nekaj časa tudi njegov trener), ki je v mladosti treniral skoke, s katerimi se je ukvarjal tudi njegov starejši brat Mark.

Timi je skoke začel trenirati že pri štirih letih in pol na lokalni skakalnici v Vizorah. Po opravljeni osnovnošolski izobrazbi v Dobrni je prvi letnik srednje šole obiskoval na trgovski šoli v Celju. Kmalu zatem se je preselil v dijaški dom v Kranj, kjer je zaključil triletno šolanje za trgovca, v tem času pa že dočakal debi v svetovnem pokalu.

Timi Boštjan Zajc
Timi Zajc z očetom Boštjanom. Foto: Aleš Fevžer

Prvič na velikanki, prvič do zmage

Na najvišji ravni je začel nastopati v sezoni 2017/18, a na prvi postaji v Wisli ni imel sreče. Prebil se je na tekmo, a bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Že dan pozneje je priložnost dobil tudi na ekipni tekmi, ko je Slovenija dosegla šesto mesto. Prvič je do točk prišel v začetku decembra 2017 v Nižnem Tagilu. S 27. mestom se je v Rusiji komaj prebil v finale, kjer pa je navdušil in napredoval vse do 12. mesta. V tisti sezoni je še pod vodstvom Gorana Janusa nastopil tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer je priložnost dobil na srednji skakalnici in bil 33.

Za člana skakalnega kluba Ljubno je bila že naslednja sezona prelomna. S petim mestom na prvi tekmi napove preboj proti vrhu. 27. januarja 2019 v Saporu osvoji drugo mesto in postane prvi skakalec, rojen v 21. stoletju s stopničkami v svetovnem pokalu. Le nekaj dni po tem pa na letalnici v Oberstdorfu dočaka še prvo zmago med svetovno konkurenco.

Timi Zajc
Zajc ob prvi zmagi v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage

Pred dvema letoma v Planici zakuhal škandal

A ni šlo vse le navzgor. Velika črna pika pri njegovem imenu ostaja za dogajanje na domačem svetovnem prvenstvu v poletih, decembra 2020. Po prvem dnevu je svoje nezadovoljstvo z delovanjem takratnega trenerja Gorazda Bertonclja izrazil na družbenem omrežju Instagram, češ da naj prevzame odgovornost in odstopi.

Naslednji dan je bil Zajc izločen iz reprezentance, Bertoncelj pa se je od selektorskega mesta začasno in, kot se je izkazalo pozneje, tudi stalno poslovil. Vodenje orlov je prevzel njegov tedanji pomočnik Robert Hrgota, ki je poskrbel za preporod slovenske reprezentance in jo vodi še danes.

Zajc se je tri dni po objavi za zapis in izjave, na katere je vplival oče Boštjan, opravičil, v prvo ekipo Slovenije pa se je vrnil konec januarja 2021. Dogodki so pustili posledice, tako da je naslednjič točke svetovnega pokala osvojil februarja 2021. Od tam naprej pa so se stvari začele postavljati na svoje mesto.

Timi Zajc
Foto: Guliverimage

Sanjskih 13 mesecev

Zajc, v prostem času velik ljubitelj narodno-zabavne glasbe in motošporta, je bil v Engelbergu 2021 tretji, odlično formo pa je ujel na olimpijskih igrah v Pekingu in na svetovnem prvenstvu v Vikersundu. Na prvih je sicer ostal brez posamične kolajne, a je bil zlat v mešani in srebrn v moški ekipni tekmi. Na Norveškem pa je blestel že sam, ko je zaostal le za domačinom Mariusom Lindvikom, nato pa je bil še del nepremagljive slovenske četverice.

V tej sezoni je na zmagovalnem odru stal enkrat, ko je na poletih v Kulmu končal kot drugi. Da odlično tempira pripravljenost za vrhunec v Planici, je dokazal v Willingenu, ko je poletel do rekordne daljave (161 metrov), a se ob hudem padcu na srečo ni poškodoval.

Timi Zajc
Foto: Gepa/Guliverimage

Pod Poncami pa je blestel že od prihoda na severozahod Slovenije. Dobro je skakal že na srednji skakalnici, kjer pa so ga čudne odločitve žirije in spremenljiv veter oddaljile od boja za vrh. Osvojil je 10. mesto. Nekaj zadoščenja je dobil že z bronom na mešani tekmi, za popolno prvenstvo pa je poskrbel na posamični tekmi na Bloudkovi velikanki. Ko se je ta pred dvajsetimi leti podrla, je imel nov slovenski junak le leto in pol. Zdaj pa je v izteku prenovljene skakalnice v odličnem navijaškem vzdušju slavil največjo zmago v mladi, a šampionski karieri.

Naslova svetovnega prvaka se je razveselila celotna ekipa. Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

Osebna izkaznica Timija Zajca:

Datum rojstva: 26. april 2000 (22 let)

Kraj rojstva: Ljubljana

Skakalni klub: SSK Ljubno BTC

Število sezon v svetovnem pokalu: 6

Število zmag v svetovnem pokalu: 2 posamični in 4 ekipne

Število stopničk v svetovnem pokalu: 10 posamičnih in 11 ekipnih

Osebni rekord: 245 metrov (Vikersund, 2022)

Kolajne na velikih tekmovanjih:

olimpijske igre: zlata (mešana ekipna, Peking 2022), srebrna (ekipna, Peking 2022)

svetovna prvenstva: zlata (velika skakalnica, Planica 2023), bronasta (mešana ekipna, Planica 2023)

svetovna prvenstva v poletih: zlata (ekipna, Vikersund 2022), srebrna (Vikersund 2022)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje