Če kdo ve, kako se spopasti s pritiskom, je to on

Smučarski teki 19. Feb 202311:00 0 komentarjev
Ola Vigen Hattestad
Ola Vigen Hattestad. Foto: Aleš Fevžer

Edini od četverice trenerjev, ki bodo slovenske športnice in športnike vodili na svetovnem prvenstvu v Planici, pa ob tem ne bo čutil bremena domačega prvenstva, je vodja tekačev Ola Vigen Hattestad. A nekdanji svetovni in olimpijski prvak v sprintu kljub temu nestrpno pričakuje vrhunec sezone.

Zlata (Liberec 2009) in bronasta (Falun 2015) kolajna svetovnih prvenstev, zlata olimpijska kolajna (Soči 2014). Ko k temu dodamo še zlato (2009) in srebro (2011) v ekipnem sprintu ter tri male kristalne globuse v sprinterskem seštevku, je jasno, da trener slovenske smučarsko-tekaške reprezentance Ola Vigen Hattestad ve, kaj pomenijo velika tekmovanja. In kako se na njih spopasti s pritiskom.

V Planici bo vodil kar 14-člansko reprezentanco, ki pa jo večinoma sestavljajo mladi tekmovalci in tekmovalke, ki rezultatskega presežka ne morejo pričakovati. Izjema je Eva Urevc, na dober dan lahko proti deseterici poseže tudi Miha Šimenc. Toda 40-letni Norvežan, življenjski sopotnik nekdanje slovenske tekačice Katje Višnar, je prepričan, da lahko s svojimi varovanci poskrbi za presenečenje pod Poncami.

Ola Vigen Hattestad Katja Višnar
Ola Vigen Hattestad in Katja Višnar. Foto: Aleš Fevžer

Domače svetovno prvenstvo je pred vrati. Kakšna je forma fantov in deklet?

Po zadnjih tekmah svetovnega pokala v Dobbiacu smo tam ostali še za teden dni treningov. Dobro smo trenirali, ekipa se je dobro odzivala. Zdaj so fantje in dekleta malce utrujeni, a tako je prav. Morajo se spočiti, ta teden so bili doma, prihodnji teden pa se bomo zbrali v Planici za zadnje treninge. Trenutno torej izgleda dobro, vsi so zdravi.

Eva Urevc je v tej sezoni naredila velik korak naprej na distanci. Kaj se je spremenilo?

Eva je bila v prejšnjih sezonah najboljša v sprintu. Spomnim se nekaj let nazaj, ko sem že vodil slovensko ekipo in sem videl, da ima sposobnosti za tek tudi na distanci. Navdušen sem bil nad njo, tudi testi so tako kazali. Takrat ni veliko trenirala na razdalji. Lani maja pa sva se strinjala, da mora za izboljšanje v sprintu več trenirati tudi na distancah. Takšen je bil načrt. Kaj je dosegla, pa je izjemno. Nisem se zavedal, da bo tako dobra. Res je trdo delala, zelo je predana. Kot pravim, te sposobnosti je imela že prej, a se nanje ni osredotočala.

Eva Urevc
Foto: Aleš Fevžer

Kaj pričakujete od mladega, neizkušenega dela ekipe?

Z nami bodo predvsem zaradi učenja. Od njih nimam visokih pričakovanj. Videl sem, da so kakovostni, upam, da bodo to pokazali tudi v Planici. O rezultatih ne bi govoril, a naj nastopajo čim bolje in izkusijo takšno tekmovanje.

Vam ustreza, da je večina rezultatskega pritiska na skakalnem delu reprezentance?

Pritisk je nekaj, kar dobiš, ker si ga zaslužiš z dobrimi rezultati. Lani sem treniral Norveško in tam je pritisk rezultata veliko večji. Vsi člani naše ekipe, vključno z mano, se trudimo, da bi lahko nastopali čim bolje. Tudi na ta način čutiš stres, čeprav nisi obremenjen z rezultati. Seveda pa si želim, da bi bil smučarski tek najbolj priljubljen šport v Sloveniji in bi potem čutili ta pritisk. Ampak moramo biti osredotočeni nase.

tekaška reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Kaj boste svetovali tekmovalcem pred tekmo?

Predvsem moraš biti v trenutku. Moramo narediti dober načrt za tekmo in ga izvesti. Podrobnosti so pomembne, treba je dati sto odstotkov. Če jim to uspe, bi morali biti zadovoljni. In tudi jaz bom.

Torej je cilj dati vse od sebe – brez rezultatskih želja?

Če bi imeli ekipo, v kateri bi bilo več posameznikov, ki lahko tekmujejo na najvišjem nivoju, bi imel tudi rezultatska pričakovanja – torej medalja, deseterica … A trenutno takih tekmovalcev nimamo veliko. Seveda nekateri lahko posežejo proti vrhu, verjamem vanje. In zato nočem nanje polagati več pritiska, saj bi jim bilo še težje. A še enkrat, zmožni so doseči velike stvari.

Pritisk si v glavi ustvari športnik sam

V tekaški reprezentanci bo največ oči uprtih v Evo Urevc, v moškem delu pa največ od domačega prvenstva pričakuje Miha Šimenc. Ta se bo ekipi pridružil zadnji hip, prej pa se bo na SP pripravljal v krogu družine, kjer je najbolj sproščen.

Prepričan je, da je poznavanje proge v primerjavi s tujci za Slovence prednost, ki pa ni odločilna. “Proga je, kot je. Za vse enaka. Nekateri jo lahko osvojijo v enem dnevu, nekateri pa bi na njej trenirali pet let, pa ne bo šlo, kot bi si želeli. Moja generalka na državnem prvenstvu je bila uspešna, saj sem zmagal,” pravi 27-letnik. In dodal, da so planiške proge zelo zahtevne, v sprintu pa bo odločal zadnji, 180-stopinjski zavoj.

Miha Šimenc
Foto: Aleš Fevžer

Želi si presenečenja

Zanj bo to tretji nastop na svetovnih prvenstvih, prvič si želi prebiti v najboljšo trideseterico. Najvišje seveda cilja na sprintu, kjer bi bil preboj v polfinale po njegovih besedah že skoraj kot medalja. Nastop pa načrtuje v vseh disciplinah, razen v dvojnem zasledovanju na 30 kilometrov.

Da so tekači v senci skakalcev, pa mu ustreza. “Pritisk si vsak tekmovalec dela sam v glavi. Lahko nihče nič ne pričakuje od tebe, pa če se želiš dokazati očetu, ženi, trenerju … boš nervozen. To, da nismo najbolj medijsko izpostavljeni … Upam, da bomo presenetili in dokazali, da smo se varčevali za najpomembnejše tekme. Če pa ne, pa upam, da bo vsak dal svoj maksimum. Medalje so tri, vsi bi jih radi. Želim, da vsak od nas doseže največ, kar je tisti dan sposoben. Rezultati niso odvisni samo od nas, ampak tudi od konkurence.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!