Eva Urevc z maksimumom, Miho Šimenca grize nevednost

Smučarski teki 23. Feb 202316:45 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Sprint tudi po slovesu Anamarije Lampič ostaja najboljša slovenska disciplina v smučarskem teku. A na domači tekmi svetovnega prvenstva v Planici so se sanje obeh glavnih akterjev slovenske reprezentance končale v četrtfinalu. Eva Urevc je prepričana, da je bil to njen današnji maksimum, Miho Šimenca pa grize nevednost, kaj bi bilo, če bi bilo.

Čeprav je bilo že pred četrtkovo sprintersko preizkušnjo, na kateri so slavo pobrale Švedinje in Norvežani, jasno, da bodo Slovenci zelo težko posegli proti vrhu, je bilo v mešani coni po koncu prve finalne odločitve planiškega prvenstva prisotno razočaranje.

Še vedno prepričana v dobro formo

Eva Urevc je bila z nastopom v kvalifikacijah zadovoljna, po izpadu na prvi stopnički izločilnih bojev pa ne. “Pa ne zato, ker se nisem uvrstila v polfinale, pač pa ker sem tekla na repu skupine. Nisem imela niti priložnosti, da bi se borila za boljšo uvrstitev. Kljub temu še vedno verjamem, da je moja pripravljenost dobra. Tudi snežne razmere mi niso bile pisane na kožo, saj v klasiki tečem bolj na moč kot pa na občutek.”

Edina Slovenka med trideseterico (Anita Klemenčič, Anja Mandeljc in Klara Mali so nastope končale v kvalifikacijah) je na opažanje novinarjev, da so se njene smuči zdele počasne, odgovorila: “Aja? Ne vem, moram govoriti s trenerjem. Bila sem na repu skupine in nisem mogla zares oceniti. Po mojem občutku so bile v redu.”

Eva Urevc
Foto: Profimedia

Pogrešala je več borbenosti

V nadaljevanju se je še enkrat dotaknila razmer: “Proga je bila res mehka, spomladanska. Takšne v tej sezoni v svetovnem pokalu še nismo imeli.” 27-letnica bo v soboto tekmovala v skiatlonu oziroma dvojnem zasledovanju, v nedeljo pa jo z Mandeljc čaka še ekipni sprint. Ta bo za razliko od posamičnega potekal v drsalni tehniki. “Upam na bolj kompaktne razmere. V tempu, ki ga tečem na razdaljah, imam zelo dober občutek, saj si zaupam,” je dodala.

Kljub razočaranju po tekmi prvenstva zanjo, kar je pred začetkom poudarjala tudi sama, pa si ničesar ne očita: “To je bil moj današnji maksimum. Morda sem pogrešala malce več borbenosti. Ko so mi ostale tekmovalke pobegnila, sem trpela. Po mojem mnenju je bil preboj v polfinale nemogoč.”

Anja Mandeljc
Eva Urevc bo v nedeljskem ekipnem sprintu moči združila z Anjo Mandeljc. Foto: Profimedia

Nikoli ne bo vedel

Še več grenkega priokusa pa ima po sprinterski preizkušnji Miha Šimenc. Po kvalifikacijah, ki jih je končal na 21. mestu, je svojo predstavo označil za tek kariere. V četrtfinalni skupini je tekel odlično, držal stik z najboljšimi, nato pa se je pred odločilnim delom zapletel z Norvežanom Haavardom Solaasom Tauboelom, ki je padel, Slovenec pa se mu ni uspel izogniti.

“Kar naenkrat sem ga zagledal pred svojimi nogami. Na žalost nisem imel časa za reakcijo. Ravno v tistem trenutku sem želel sam napasti. Čutil sem, da imam dobre noge, v tistem ovinku bi lahko pridobil še kakšno mesto. Žal, tako je.”

Tako dobrih smuči še ni imel

Seveda je bil nad razpletom razočaran: “Tudi če bi prišel v cilj na petem mestu, a bi se lahko do konca boril. Lahko bi rekel, da sem dal vse od sebe. Tako pa je ostal grenak priokus, ker ne vem, kako bi se razpletlo. Jezi me, da nisem mogel pokazati vsega, kar znam. Nikoli ne bom vedel, če bi lahko na zadnji ravnini še koga premagal.”

Za razliko od Urevc je bil povsem prepričan nad kvalitetno pripravo smuči. “Pohvala servisu in celotni ekipi. Vsi so res dobro delali. Smuči so bile ene najboljših v mojih karieri. Ko se voziš za Norvežanom stoje, v smuku pa mimo njega, je jasno, da je servis svoje delo opravil vrhunsko.”

Miha Šimenc
Foto: Aleš Fevžer

V nedeljo po finale

Šimenc, ki se je v petem poskusu na velikih tekmovanjih prvič prebil v izločilne boje sprinta, bo skiatlon izpustil, znova pa ga bodo gledalci lahko pozdravili v nedeljo, ko bo v ekipnem sprintu združil moči z Vilijem Črvom. Ta je danes na 37. mestu za dve sekundi in pol zgrešil finalne nastope.

“Zdaj malo premora, v nedeljo pa lahko pokaževa svoje. Kulisa je odlična. Tudi Vili je danes pokazal enega boljših tekov v klasičnem koraku. Forma je, dokazal pa sem tudi, da se lahko mentalno zberem. Cilj in želja je nastop v finalu, a veliko je odvisno od tekmecev, smuči, vremena …” se je k nadaljevanju prvenstva ozrl Šimenc.

Tekaški spored na SP v Planici se nadaljuje z jutrišnjim moškim skiatlonom na 30 km (ob 15.30), v soboto bodo na pol krajši razdalji na delu še dekleta (ob 14. uri). Prvi teden bo sklenil nedeljski sprint v obeh konkurencah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!