Robert Hrgota prečrtal brata Prevc

Smučarski skoki 23. Feb 202316:04 0 komentarjev
Peter Prevc
Foto: Profimedia

Glavni trener Robert Hrgota je po današnjem treningu izbral četverico, ki bo nastopila na petkovih kvalifikacijah za sobotno tekmo na srednji skakalnici na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici. Poleg Anžeta Laniška, bodo nastopili še Timi Zajc, Žiga Jelar in Lovro Kos, praznih rok pa sta ostala oba brata Prevc Peter in Domen.

Če se po jutru dan pozna, bodo slovenski skakalci na sobotni tekmi na srednji skakalnici v Planici med najresnejšimi kandidati za odličja. Glavni trener Robert Hrgota je imel zares zahtevno nalogo pri izbiri četverice za prvo preizkušnjo, saj je z izjemo Domna Pevca preostalo peterico neslo zelo daleč.

Slovenski orli so zobe konkurenci pokazali že na prvem treningu, ko je bil Anže Lanišek z 98 metri najdaljši med vsemi, navdušil pa tudi na drugem, ko je svojemu skoku dodal še dva metra in končal le za rojakom Timijem Zajcem. Za tretji skok se Lanišek ni odločil. Poleg najboljšega Slovenca v letošnji zimi je izredno konstante nastope pokazal prav Zajc, saj je vknjižil še sedmo in tretjo daljavo.

Robert Hrgota
Foto: Gepa/Guliverimage

Kot je pozneje priznal Hrgota, je bil v reprezentanci še pred treningom sklenjen dogovor, da bodo za nastop v kvalifikacijah prednost imeli Lanišek, Zajc in Jelar, medtem ko se bodo za četrto mesto v ekipi med seboj udarili Domen in Peter Prevc ter Lovro Kos, ki se je danes izkazal z dvema šestima in desetim mestom ter dobil prednost pred obema bratoma iz Dolenje vasi.

“Naloga ni bila lahka, verjetno najtežja doslej. Z izjemno Domna je bila raven skokov peterice zares visoka. Timi in Anže pri vrhu, tudi Lovro je bil praktično z vsemi skoki med šest, Žiga pa med osem. Blizu deseterice je bil tudi Peter. Odločitev je bila zelo težka in žal smo morali za jutri odrezati Petra,” je dejal Hrgota.

Zajc zadovoljen, Jelar utrujen, Peter Prevc do prihodnje srede prost

Po treningu se je sicer med Slovenci najbolj smejalo Timiju Zajcu, ki je kljub počitku v zadnjem tednu hitro našel ritem in v svojih skokih zelo užival. “Drugi skok je bil vrhunski, tudi tretji je bil soliden. Če si v dobri formi, moraš to ohraniti in ne smeš kvačkati,” je zatrdil 22-letnik.

Čeprav se je prvenstvo šele dobro začelo, je precej utrujeno deloval Jelar. Priznal je, da ga je nastop na tekmi preteli konec tedna v Rasnovu precej izmučil, še posebej pot domov. Ker je imel mesto v kvalifikacijah že zagotovljeno, si je lahko privoščil, da je testiral tudi opremo. “Vedno iščemo še dodaten odstotek, ki bi prinesel prednost pred konkurenco. Včasih to uspe, spet drugič ne. Tokrat se ni posrečilo, zato bom stavil na staro opremo,” je dejal tekmovalec, ki je preizkusil smuči in dres, kar se v času prvenstva zdi precej tvegano. “Kdor ne ‘riskira’, ne profitira,” je odvrnil Jelar.

Žiga Jelar (Foto: Aleš Fevžer)

Čeprav je v primerjavi z nastopi v zadnjem obdobju v Planici naredil precejšen napredek, pa to ni bilo dovolj, da bi se v ekipo uvrstil Peter Prevc. “Žal je bilo to premalo. ” je priznal 30-letnik. “Danes je bil Lovro suveren, najboljši od nas treh in tukaj je vse jasno. Do prihodnje srede sem sedaj prost. Bomo videli, kaj bo. Moji načrti so se podrli v zadne pol ure, za naprej načrta B še ni,” je še pristavil Peter Prevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!