Evi Urevc padec preprečil vidnejši uspeh na ulicah Drammna

Smučarski teki 14. Mar 202317:31 0 komentarjev
Eva Urevc
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je na sprinterski tekmi v klasični tehniki za svetovni pokal v norveškem Drammnu izpadla v četrtfinalu in osvojila 29. mesto. Zmagala sta Norvežana Norvežan Johanness Hoesfolt Klaebo, vodilni v seštevku pokala, in Kristine Stavas Skistad.

Eva Urevc je v kvalifikacijah zasedla 27. mesto in se uvrstila med trideseterico finalistk. Za najhitrejšo, Skistad, je zaostala 10,14 sekunde. Eva Urevc je bila edina slovenska predstavnica med 40 tekmovalkami, ki so startale.

Kristine Stavas Skistad je v finalu vse tekmice ugnala za več kot sekundo in zabeležila drugo zmago v pokalu po 28. januarju letos, ko je slavila v francoskem Les Roussesu prav tako v sprintu klasično. Švedinja Jonna Sundling, dvakratna svetovna prvakinja v Planici in olimpijska zmagovalka v sprintu, je na drugem mestu zaostala +1,22 sekunde, tretja je bila Norvežanka Tiril Udnes Weng (+1,83), ki je še povečala vodstvo v pokalu pred Jessi Diggins iz ZDA, ki je izpadla v četrtfinalu.

Urevc je tekla v prvi četrtfinalni skupini, v kateri je bila tudi Skistad. Ta je bila druga, s 74 stotinkami sekunde zaostanka za Švedinjo Moo Lundgren. Ostale so bile več kot sekundo za njima, zadnja, šesta je ciljno črto prečkala Urevc (+35,65). Slovenka je padla na zadnjem ovinku pred zadnjim vzponom. Po notranji strani je s tretjega mesta želela zapeljati mimo tekmic, a je prišla na ledeno ploščo. Izgubila je ravnotežje in med padcem polomila palico.

“Zelo dobro sem se počutila. Res sem imela moč za zadnji vzpon, a na žalost je padec del našega športa. Pred tekmo sem načrtovala, da se držim malce v ozadju in da Skistad narekuje tempo. Manjša napaka je bila na vrhu vzpona, a vedela sem, da z dobrim prihodom lahko pridem zraven in potem napadem na zadnjem vzponu,” je povedala Urevc.

“Če ne bi bilo padca, bi bilo zagotovo veliko bolje. Danes sem bila zrela za polfinale, a dan se je žal končal, kot se je. Padec ni bil ne moja krivda, ne krivda sotekmovalk. Enostavno sem z bolj mehkega snega prišla na ledeno ploščo. Zagrabilo mi je smučko, nisem se mogla rešiti in sem padla,” je še dodala Urevc.

Na tekmi sprinterjev ni bilo Slovencev. V kvalifikacijah je bil med 57 tekmovalci najboljši Johanness Hoesfolt Klaebo, ki je bil nato najhitrejši tako v svoji četrtfinalni kot tudi polfinalni skupini. V finalu si je že pred ciljem pritekel veliko prednost in brez težav prišel do 53. posamične zmage v pokalu. Njegov rojak Erik Valnes je bil 1,79 sekunde za njim, tretji je bil Francoz Richard Jouve (+2,13).

Svetovni pokal se bo nadaljeval v petek v Falunu na Švedskem, ko se bodo v obeh konkurencah merili na 10 km klasično. Ekipi iz Drammna se bodo priključili Miha Šimenc, Vili Črv in Miha Ličef ter Anja Mandeljc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!