Ko bo odpravila napake, bo padla tudi sijajna Švedinja

Smučarski teki 20. Dec 202115:24 1 komentar
Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images
Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images

Anamarija Lampič je po dveh osvojenih tretjih mestih v svetovnem pokalu minuli konec tedna ujela šampionsko formo. Preizkušnji v Dresdnu v Nemčiji sta bili zadnji pred pričetkom novoletne turneje, kamor se najboljša slovenska smučarska tekačica odpravlja z visokimi cilji.

Anamarija Lampič po slabšem uvodu v sezono stopnjuje svojo formo. Po manj uspešnih tekmah v Skandinaviji je konkurenco nase prvič opozorila s tretjim mestom v Davosu v Švici, pripravljenost pa še dvignila minuli konec tedna v Dresdnu. Najboljša slovenska smučarska tekačica je bila na nemškem prizorišču tretja tako v soboto v posamičnem sprintu kot tudi dan pozneje, ko je uspeh proslavila v tandemu z Evo Urevc.

Predvsem nedeljska ekipna tekma je bila polna zasukov, saj sta bili Slovenki kar dvakrat udeleženi v skupinski padec, kar pa je Lampičevi dalo le še dodaten zagon.

Lampič in Urevc
Foto: Matthias Schrader/AP/Guliverimage

“Po padcu nisem zganjala panike. Bilo je še dokaj na začetku tekme in sem imela še čas. Morda sem že odpisala stopničke, a sva se z Evo uspeli priključiti. Po drugem padcu sem bila že kar nekoliko jezna, saj nisem mogla verjeti, kako je to možno. A sva se pobrali in z jezo prišli do tretjega mesta,“ je na današnji novinarski konferenci priznala smučarska tekačica. “Do sedaj so bila sama tretja mesta, upam, da bo prišlo tudi kakšno prvo in drugo. To si resnično želim,“ je pripomnila.

Na olimpijske igre gleda kot na običajno tekmo

Svoje misli sedaj že usmerja na novoletno turnejo, na kateri namerava nastopati vse do zaključka, a s poudarkom na njeni paradni disciplini sprintu, ki ju bosta gostila Lenzerheide in Oberstdorf. Poleg nje bosta v Švico odpotovali tudi Urevčeva in Anja Mandeljc, ki jo je v soboto od točk v svetovnem pokalu ločila le sekunda.

“V sprintu so moja pričakovanja največja. Distanco dajem nekoliko na stranski tir, a se zavedam, da je ta disciplina odličen trening zame. A glede na to, da so na vidiku olimpijske igre in imam največ možnosti v sprintu, sem nekaj več časa posvetila le tej disciplini in ne toliko distanci,“ je pojasnila 26-letnica, prav tako pa razkrila tudi načrt priprav do pričetka olimpijskih iger v Pekingu.

SZS

Po novoletni turneji namerava namreč oditi na višinske priprave v Dolomite, zaradi česar bo izpustila preizkušnje v Franciji, pred odhodom na Kitajsko pa jo čaka generalka v domači Planici. “Malce se križajo datumi, kar nam ni najbolj po godu. A glede na to, da je Planica domača tekma, se bomo prišli pokazati našim navijačem. Upam le, da bodo glede na slabšo epidemiološko sliko prisotni,“ je povedala Lampičeva, nekaj besed pa namenila tudi vrhuncu sezone – tekmovanju pod petimi krogi.

“S tem se še ne obremenjujem. Na olimpijske igre gledam kot na običajno tekmo. Ne nazadnje bo tudi konkurenca enaka kot v svetovnem pokalu. Vem česa sem sposobna. Zaenkrat sem delala še manjše napake, ki jih želim odpraviti. Mislim, da bom nato lahko premagala tudi Majo Dahlqvist.“

Globusa ji ne more nihče vzeti

Prav izvrstna Švedinja je v prvem delu sezone največji trn v peti tekmicam. V letošnji zimi ima že štiri posamične in eno ekipno zmago ter v skupnem seštevku sprinta vse bolj beži aktualni prvakinji Lampičevi, ki je trenutno druga.

“Mislim, da sem predvsem jaz delala preveč napak, Maja pa je vse skupaj zelo suvereno izpeljala. Stvari moram taktično še nekoliko naštudirati in odpraviti svoje napake. Ko bom vse stvari uredila pri sebi, verjamem, da jo bom premagala,“ je samozavestna prva zvezdnica slovenskega smučarskega teka, ki se z branjenjem kristalnega globusa letos ne bo obremenjevala.

“Svoj globus imam in tega mi ne more nihče vzeti. Iz tekme v tekmo grem sproščeno. Vem česa sem sposobna, verjamem vase in to je najpomembnejše,“ je še pristavila vselej nasmejana slovenska športnica, ki vse bolj hodi po stopinjah Petre Majdič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje