Ko se olimpijski veslač iz Kolumbije zaljubi v smučarski tek

Rodrigo Ideus
Foto: Sportklub

Rodrigo Ideus je bil v sredo eden od treh kolumbijskih smučarskih tekačev, ki so nastopili na kvalifikacijah za 15-kilometrsko preizkušnjo. Čeprav se mu nastop ni najbolj posrečil, pa mu to ni pokvarilo dobre volje.

Ob prvi misli na kolumbijskega športnika se človek bržkone spomni na nogometaša, skoraj zagotovo pa ne na smučarskega tekača. A tudi južnoameriška država, kjer povprečna temperatura znaša 27 stopinj Celzija, ima na nordijskem svetovnem prvenstvu svoje predstavnike. Rodrigo Ideus je bil v sredo eden od treh Kolumbijcev, ki so nastopili na kvalifikacijah za 15-kilometrsko preizkušnjo, ki bo na sporedu prihodnji teden.

“Vem, da v Kolumbiji nismo poznani po snegu, čeprav imamo tudi nekaj zasneženih vrhov,” pojasni Rodrigo in nam že v naslednjem stavku v tekoči angleščini začne razlagati svojo nadvse zanimivo športno pot. “Kolumbijske barve sem pred tem zastopal kot veslač. Tekmoval sem na svetovnih prvenstvih in bil prvi Kolumbijec, ki je v veslanju nastopil na olimpijskih igrah. To je bilo leta 2008 v Pekingu,” s širokim nasmeškom na obrazu razlaga Južnoameričan, ki ga je življenje kmalu za tem vodilo daleč na sever, v Kanado.

Rodrigo Ideus
Foto: Profimedia

“Spoznal sem svojo ženo, ki je prav tako veslačica in se preselil v Kanado, kjer sem se zaljubil v smučarski tek. V času olimpijskih iger v Južni Koreji pa sem nato na televiziji videl, da ima svojega predstavnika tudi Kolumbija. Nemudoma sem stopil v stik s kolumbijsko smučarsko zvezo in Sebastianom Uprimnyjem, ki je nastopil v Pjongčangu. Vse odtlej sodelujeva v želji, da bi se nekoč vrnila na olimpijske igre,” pove Rodrigo, navdušen nad prvenstvom kot tudi Slovenijo.

Svoj zadnji veslaški nastop vpisal v Sloveniji

“To je moje prvo nordijsko prvenstvo, a ne tudi moj prvi obisk vaše države. Tu sem tekmoval že leta 2011, ko sem kot veslač obiskal Bled. To je bil pravzaprav moj zadnji veslaški nastop. Zares sem vesel, da sem znova nazaj. Proga je čudovita, ljudje prijazni, četudi sem v kvalifikacijah nekajkrat padel,” pove 35-letnik in že v naslednjem trenutku pokaže praske in modrice, ki jih je utrpel med kvalifikacijami.

“To je bila kar boleča izkušnja,” prizna v smehu. “Eden od članov naše ekipe je Kolumbijec norveškega rodu in zadolžen za pripravo smuči. Napravil jih je tako hitre, da tega enostavno nisem bil vajen. Poleg tega je bilo tudi kar nekaj nervoze in navdušenja. Šel sem prehitro, padel, a se hitro pobral. Z izjemo zgodnjega padca sem zelo zadovoljen s svojim nastopom,” pravi Rodrigo, ki so mu na progi prav prišle tudi izkušnje iz veslanja.

Rodrigo Ideus
Foto: Profimedia

“Moj največji adut je fizična moč, proga tu pa ima kar nekaj vzponov. Prav tako moraš biti tudi mentalno močan. V veslanju zajameš vodo, tu padeš. A ne glede na to se moraš pobrati in nadaljevati.”

Nastop na svetovnem prvenstvu sicer vidi kot lepo priložnost, da se znova sreča s svojimi prijatelji iz reprezentance in tudi kot pomembno izkušnjo na poti do olimpijskih iger v Milanu. A pred tem bo najverjetneje obiskal še tekmovanje pod petimi krogi v Parizu, saj se za nastop tam poteguje njegova boljša polovica.