Lampič in Urevc na poti do stopničk ni zaustavil niti padec

Smučarski teki 19. Dec 202111:08 > 13:53 0 komentarjev
Lampič in Urevc
Foto: Matthias Schrader/AP/Guliverimage

Prva slovenska ženska ekipa, ki sta jo sestavljali Anamarija Lampič in Eva Urevc, je na ekipnem sprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v Dresdnu kljub padcu zasedla tretje mesto. Za 1,21 sekunde sta Lampičeva in Urevčeva zaostali za Švedinjama Jonno Sundling in Majo Dahlqvist, ki sta zmagali.

Drugi sta bili Američanki Jessie Diggins in Julia Kern (+1,11), le desetinko pred Slovenkama. Ostale tri slovenske ekipe so izpadle v kvalifikacijah.

Med tekači sta zmagala v drugi ekipi Norveške Thomas Helland Larsen in Even Northug, druga je bila prva norveška postava Sindre Bjoernestad Skar in Haavard Solaas Taugboel, ki sta zaostala 0,42 sekunde, tretja sta bila Rusa Aleksander Boljšunov in Gleb Retivih (+0,62).

Švedska ekipa narekovala zelo hiter ritem

Urevčeva je začela finale za Slovenijo na 7,8 km dolgi ledeni progi, ki so jo pretekli v 12 krogih. Z Lampičeva sta bili med drugim in četrtim mestom v uvodnih predajah.

Jessie Diggins, skupna zmagovalka pokala v minuli zimi, je v peti predaji padla tik pred Urevčevo, ki se je prav tako znašla na tleh. Šest sekund in devet desetink zaostanka je imela nato Slovenija ob naslednji predaji Lampičevi. Poleg tega je prva švedska ekipa narekovala zelo hiter ritem na čelu, tako da sta Slovenki s težavo pridobivali mesta in se približevali najboljšim.

“Povsem nepričakovan padec, a to se v takih sprintih dogaja. Borba je bila do konca, ker se lahko vse obrne in v bistvu se je vse obrnilo na najino stran. Sicer še z enim padcem, a sva pokazali borbenost, željo po uspehu in izplačalo se je,” je bila vseeno zadovoljna Urevčeva.

Z jezo prišli nazaj

V naslednjih predajah sta bili osmi, dve sekundi za tedaj sedmouvrščeno Francijo. Po 6,5 kilometra, dva kroga pred koncem, je bila Slovenija šesta, 2,7 sekunde za vodilno Švedsko. Urevčeva je nato pridobila še dve mesti, Lampičeva je dobila zadnjo predajo na četrtem mestu, 1,9 sekunde za Švedsko.

Lampičeva je v ciljni ravnini za trenutek prišla celo na drugo mesto, a Kernove na ciljni črti ni zmogla prehiteti in sta tako Slovenki ponovili lanski uspeh iz tekme v mestu ob Labi. Dahlqvistova je bila neogrožena na prvem mestu in je po štirih posamičnih sprintih v nizu dobila tudi ekipno preizkušnjo.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič Foto: Guliverimage

“Glede na to, da se je Eva zapletla prvič, pa sva prišli zraven in sem ji predala, pa se je nato še enkrat zapletla in znašla na tleh, sem takrat malce obupala in si rekla: ‘O, sranje’. Nekako sva obe nato z jezo prišli nazaj, borili sva se in dali vse od sebe. V zaključku se mi zdi, da me je malce zmanjkalo, saj sem od druge predaje naprej šla na polno, lovila tekmice, enako velja tudi za Evo in mislim, da sva danes lahko zelo zadovoljni s tretjim mestom,” je pojasnila Lampičeva.

Lampičeva in Urevčeva sta bila v drugi kvalifikacijski skupini drugi. Prvi del proge je najhitreje opravila druga norveška ekipa Magni Smedaas in Julie Myhre, ki je bila večji del pred prvo slovensko. V drugem delu pa sta bili na čelu Jessie Diggins in Julia Kern pred Slovenkama. Pri merjenjih na 5,2 in 7,2 km sta bili na čelu Lampičeva in Urevčeva, ki pa sta v cilju na drugem mestu za 38 stotink zaostali za Američankama.

Ostali Slovenci obstali v kvalifikacijah

Druga slovenska ženska zasedba, Anja Mandeljc in Klara Mali, je tako kot Lampičeva in Urevčeva tekla v drugi kvalifikacijski skupini med 14 ekipami. Bila je 36,9 sekunde za zmagovalkama na 11. mestu in se ni uvrstila v zaključne boje najboljše deseterice. Imeli sta skupno 22. čas.

V drugi skupini kvalifikacij tekačev sta bila Vili Črv in Miha Šimenc, ki sta sestavljala prvo slovensko ekipo, osma. Za Boljšunovom in Retivihom, ki sta bila najboljša, sta zaostala 9,5 sekunde in bila skupno 18. med vsemi. Janez Lampič in Anže Gros sta bila v drugem slovenskem moštvu prav tako v drugi skupini zadnja, 18., z minuto in 9,66 sekunde zaostanka. Tudi skupno sta bila zadnja, 36.

Svetovni pokal se bo po premoru nadaljeval z novoletno turnejo, prva postaja bo 28. in 29. decembra v švicarskem Lenzerheideju.

Izidi, ekipni sprint, 7,8 km:

Moški:
1. Norveška 2 14:19,34
(Thomas Helland Larsen, Even Northug)
2. Norveška 1 +0,42
(Sindre Bjoernestad Skar, Haavard Solaas Taugboel)
3. Rusija 1 0,62
(Aleksander Boljšunov, Gleb Retivih)
4. Italija 1 0,78
5. Francija 1 1,21
6. Velika Britanija 3,84

– izpadli v kvalifikacijah:
18. Slovenija 1
(Vili Črv, Miha Šimenc)
36. Slovenija 2
(Janez Lampič, Anže Gros)

Ženske:
1. Švedska 1 15:45,81
(Jonna Sundling, Maja Dahlqvist)
2. ZDA +1,11
(Jessie Diggins, Julia Kern)
3. Slovenija 1 1,21
(Eva Urevc, Anamarija Lampič)
4. Finska 1 2,05
5. Rusija 1 2,97
6. Norveška 1 4,41


– izpadli v kvalifikacijah:
22. Slovenija 2
(Anja Mandeljc, Klara Mali)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!