Samozavestna Anamarija Lampič računa na sanjsko sezono

Smučarski teki 22. Nov 202115:07 0 komentarjev
Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images

Po alpskih smučarjih in smučarjih skakalcih sezono pričenjajo tudi smučarski tekači. Kot je že v navadi, se bodo prvič zbrali v Ruki na Finskem, kjer bodo slovenske barve ta konec tedna zastopali Miha Šimenc, Janez Lampič, Eva Urevc in lanskoletna dobitnica malega kristalnega globusa v sprintu Anamarija Lampič.

Tako kot v ostalih reprezentancah so tudi v tekaški letošnje priprave opravili z mislimi na olimpijske igre. Tekmovanje pod petimi krogi, ki ga februarja gosti Peking, bo predstavljal vrhunec sezone, ki ga slovenska četverica že nestrpno pričakuje. A pred tem jih čaka še nemalo tekem v svetovnem pokalu, začenši z uvodnimi ta konec tedna v Ruki na Finskem.

“Odlični nastopi v svetovnem pokalu in na velikih tekmah v zadnjih letih so na nami. Visoko smo postavili letvico, to želimo ohraniti ali pri nekaterih članih reprezentance nadgraditi. Z zadnjih velikih tekem smo se vrnili z medaljami, z dvema bronoma tudi s svetovnega prvenstva letos v Oberstdorfu. Tako moramo razmišljati tudi pred Pekingom,” sporoča glavni slovenski trener Nejc Brodar, ki zadnjih deset dni na Norveškem bdi nad Evo Urevc in Miho Šimencom, na Finsko pa se odpravlja že danes.

Lampičeva samozavestna, motivirana in sproščena

Druga polovica četverice – Anamarija in Janez Lampič se bo na pot na sever Evrope odpravila jutri, saj se je letos na novo sezono pripravljal ločeno.

Z leve proti desni: Eva Urevc, Anamarija Lampič, Janez Lampič, Miha Šimenc (Foto: sloski.si)

“Komaj čakam, da se usedem na letalo in odpotujem na Finsko. Po sezoni sem si vzela nekaj počitka, nato pa startala samozavestno, sproščeno in z veliko motivacije. Tudi sedaj sem sproščena in ne čutim nobenega pritiska. Malce je nenavadno, saj sem bila v preteklih sezonah ta čas že vsaj 14 dni v Skandinaviji, letos pa sem še kar doma, zato sploh nimam občutka, da je v petek že tekma,” pravi najboljša slovenska tekačica na smučeh Anamarija Lampič.

V zadnjem obdobju je vselej nasmejani aktualni zmagovalki skupnega seštevka v sprintu nekoliko ponagajal prehlad, a kot zatrjuje, to ni vplivalo na njeno pripravljenost.

“Tri leta nisem bila ne prehlajena ne bolna, zdaj pa sem dvakrat v dveh mesecih obležala v postelji. Na srečo se je zgodilo ravno po koncu priprav, tako da je bilo vse skupaj neke vrste regeneracija. Mislim, da nisem izgubila preveč moči, kvečjemu sem se spočila,” je zatrdila 26-letnica, ki tudi v prihajajoči sezoni cilja visoko.

“Bom direktna. Zagotovo si želim medalje na olimpijskih igrah. A nekaj si je želeti in sanjati o tem, povsem nekaj drugega pa medaljo osvojiti. Tudi v svetovnem pokalu, če bom na takšni ravni kot lani, lahko naredim samo kljukico.”

Urevčeva prepričana, da je napredovala

Z visoki cilji v sezono vstopa tudi Urevčeva, ki se je letos odločila za menjavo opreme, a je na sobotni pripravljalni tekmi dobila potrditev, da je na pravi poti.

Eva Urevc Foto: SZS

“Ne dvomim, da sem dobro pripravljena. A prve tekme bodo pokazale, kam spadam. Po sobotni tekmi lahko rečem, da sem napredovala. Še posebej v klasični tehniki. Grem korak za korakom. OI so zagotovo prvi cilj, a do tja je še daleč,” dogodkov ne želi prehitevati Urevčeva.

V minuli sezoni je vpisala tri uvrstitve med deseterico, letos želi narediti še korak naprej. “Vsako sezono si želiš boljših rezultatov in napredka. Še posebej v prosti tehniki se želim večkrat prebiti v finale, napredovati pa tudi v klasični tehniki. A iz tekme v tekmo bomo videli, kakšna bo forma in smuči. Za super rezultat se mora vse sestaviti,” še pravi dobitnica bronastega odličja v ekipnem sprintu z zadnjega SP.

Šimenc in Janez Lampič bosta odgvore dobila na prvi tekmi

Bistveno manjša pričakovanja ima moški del reprezentance. Janez Lampič je še pred nekaj meseci razmišljal celo o zaključku kariere, Miha Šimenc se v tekaško karavano vrača po operaciji diskusa hernije, zaradi česar je izpustil celotno lansko sezono.

Janez Lampič
Janez Lampič (Foto: Guliverimage)

“Počakati bo treba na prve tekme v Ruku. Zaenkrat vse kaže, da je v redu. Prva tekma v soboto mi je šla super. Tudi zaostanek je bil zame sprejemljiv, čeprav vem, da zmorem še veliko bolje. Važno, da je počutje dobro in da sem dobil nazaj občutke. Po letu premora si ne bi rad nalagal velikega bremena. Znova se moram navaditi na svetovni pokal in rituale, ki jih imam. Upam, da mi bo steklo in ne bom imel prevelike treme,” dogodkov ne želi prehitevati Šimenc

“Imel sem trenutek, ko sem se odločal, ali bom še nadaljeval. Nato sem se odločil, da se priključim Anini ekipi. Zaenkrat smo dobro delali. Bomo pa že po prvih tekmah videli, kako bo šlo,” pa pravi Janez Lampič.

Smučarje tekače bodo ob prihodu v Ruko sicer pričakale že povsem zimske razmere, saj vremenoslovci napovedujejo temperature med -15 do -20 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!