Šokantna slovenska smučarska upokojitev

Alpsko smučanje 24. Okt 202217:01 0 komentarjev
Meta Hrovat. Foto: Profimedia

Najboljša slovenska veleslalomistka zadnjih let Meta Hrovat, ki je marca dopolnila 24 let, je ob odprtju nove sezone svetovnega pokala dodobra presenetila z nenadno naznanitvijo konca tekmovalne kariere.

Šestega marca, vsega štiri dni po dopolnjenem štiriindvajsetem letu starosti, je Meta Hrovat v drugi vožnji veleslaloma v Lenzerheideju odločno napadla svoje pete stopničke v karieri. Napad se je tedaj po nerodnem padcu in poškodbi kolena končal v snegu. Nihče pa takrat ni mogel slutiti, da so bili prav tisto zadnji trenutki kranjskogorske specialistke za tehnični disciplini v svetovnem pokalu. Tudi Meta Hrovat tega ni slutila. Po rehabilitaciji se je namreč vrnila na smuči, opravila osrednji del priprav na novo sezono, v začetku tega meseca pa odkrito potožila, da ji bolečine v kolenu močno otežujejo priprave na prve tekme.

Posledično se je odrekla nastopu v Söldnu. Prisiljena je bila v umik. Ob tem pa je v njej dokončno dozorela odločitev, da se ne bo umaknila le za kakšen dan, teden, mesec ali leto. Meta Hrovat je namreč danes, slabih sedem let po debiju v svetovnem pokalu, naznanila, da končuje smučarsko kariero. Ocenila je namreč, da je čas za nove izzive. Nešportne oziroma netekmovalne. O tem je že pred nekaj dnevi obvestila tudi trenerje in odgovorne pri Smučarski zvezi Slovenije, ki so nato v poskusih pregovarjanja ostali praznih rok.

Zadnji trenutki kariere za Meto Hrovat. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta via Guliver

“Prišla sem do točke v mojem življenju, ko športu nisem več pripravljena posvetiti sebe v tolikšni meri, da bi lahko dosegala rezultate, ki bi si jih želela, kar pa je meni osebno še nekoliko težje sprejeti pa je, da sem izgubila tisto iskrico v očeh in željo, ki me je gnala po začrtani poti celotno kariero,” je odločitev utemeljila veleslalomska prvokategornica in dodala, da je bila to najtežja poteza. “Nimam pojma, kaj me čaka v življenju, ampak prepričana sem o tem, da se odpravljam na novo dogodivščino,” je dodala Gorenjka, ki bo pred sedmi silo stopila v torek.

Dodaten udarec

Šokanten umik predstavlja močan udarec za že tako zelo načeto slovensko žensko reprezentanco. Ta si še ni povsem opomogla od poškodbe Andreje Slokar, za katero je sezona 2022/23 že izgubljena, v fazi rekonvalescence pa je tudi Tina Robnik. Posledično je ekipa za tehnični disciplini ostala le pri Ani Bucik in Neji Dvornik, medtem ko pa po pomladni upokojitvi Maruša Ferk v vlogi smukaškega osamelca ostaja Ilka Štuhec.

Nenaden in za širšo športno javnost osupljiv konec kariere nekdaj izjemno nadarjene tekmovalke ob vstopu v najboljša smučarska leta pa obenem v slabo luč postavlja tudi odgovorne za alpsko smučanje pri SZS. Jasno je namreč, da smučarka in njena reprezentančna okolica nista znala unovčiti celotnega potenciala. Ob že tako skromni smučarski bazi in šibkem zaledju pa je umik tako kakovostne tekmovalke precej bolj usoden, kot bi bil v nekih drugih časih.

Štirikrat na stopničkah, toda …

Hči dolgoletnega kranjskogorskega župana Janija Hrovata je sicer poleg Tine Maze in Ane Drev edina slovenska ženska alpska smučarka, ki se je v tem tisočletju zavihtela na veleslalomske stopničke svetovnega pokala. Štirikrat je bila tretja, po dvakrat v domači Kranjski Gori in Lenzerheideju.

Foto: Aleš Fevžer

A ko se je kot najstnica prebijala proti svetovni smučarski eliti, je, roko na srce, obetala še precej več. Tudi sama ni skrivala, da jo zanimajo globusi in kolajne na največjih tekmovanjih. Kariero smučarke, ki je bila po dvakrat mladinska svetovna prvakinja (slalom, 2018 in 2019) in podprvakinja (kombinacija, 2017 in 2018) ter bronasta slalomistka mladinskih olimpijskih iger 2016, so namreč zavrle številne spremljevalne okoliščine. V prvi vrsti poškodbe (sprva osteohondritis, nato druge težave z gležnjem in kolenom), nato tudi velika trenerska nestanovitnost (v zadnjih petih letih je imela namreč kar pet trenerjev), za nameček pa je v zadnjem obdobju v njej ugasnil še tekmovalni ogenj.

Poudarki kariere Mete Hrovat

84 nastopov v svetovnem pokalu (20x top 10, 4x top 3)

Olimpijski igre (Pjongčang 2018 in Peking 2022): najboljši rezultat – 7. mesto (veleslalom, 2022)

Svetovna prvenstva (Aare 2019 in Cortina d’Ampezzo 2021): najboljši rezultat – 16. mesto (paralelna tekma, 2021)

Evropski pokal: 3 zmage, 8x top 3

MSP: 2x 1.  mesto (slalom, 2018 in 2019), 2 x 2. mesto (kombinacija, 2017, 2018)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!